Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamak Zrinskih u Bosiljevu
Povratak na članak

Pravna bitka za dvorac iz bajke koji je pljačkao tko god je stigao

Nekad je ondje bio restoran, u ratovima je služio kao bolnica, prvi put opustošen je 1671., a već četiri desetljeća propada zbog loših odluka

Komentari 16

Avatar Cornelius
Cornelius
18:21 24.10.2020.

Pametan narod bi iz ovog, a i niza drugih propalih zdanja, izvukao milijarde. Ali stanovnici banana države...

VL
DU
Deleted user
18:47 24.10.2020.

Toliko o ocuvanju hrvatske kulturne bastine.. sramota!

VL
DU
Deleted user
17:51 24.10.2020.

Eto,kakav smo mi narod.Nama ništa nije sveto, pa ni povijest.Ime Zrinskih i Frankopana. Dvorac nacionalizirat i obnovit iz državnog proračuna. Na diku imena hrvatskog. Sigurno da je ovo značajna turistička destinacija, koja može debelo vratit svaku uloženu kunu. Odnos prema kulturnoj baštini najbolje oslikava "dubinu" nacionalne svijesti jednog naroda. Umjesto da se gospođa Obuljan bavi cenzurom internetskih bespuća bolje bi joj bilo da radi svoj posao!Ovo je sramota! Pitam se gdje je sav onaj novac koji naplatite za "spomeničku rentu"? Ako niste u stanju obnovit zamak Zrinskih i Frankopana - narod će.Organizirajte donacije.

VL
MI
minolta
19:30 24.10.2020.

i tako je naša povijest brisana malo po malo...

VL
DU
Deleted user
17:55 24.10.2020.

Ovo je kulturno dobro koje pripada hrvatskom narodu! Zamak Zrinskih ne može biti u privatnom vlasništvu, osim ako gospoda nisu izravni potomci i plemići!

VL
MA
Matrix5
19:16 24.10.2020.

Sramota,iako obnova takovih povijesnio-kulturnih zdanja kosta debelog novca,ne bi trebalo dopustiti devastaciju takvog srazmjera. Drzava il nasljednici,bilo tko mogli bi naplatom ulsznica i organizacijom eventa zaraditi i zaposliti lokalno stanovnistvo.,al koga brige ne!?

VL
DA
danijelrukavina4
21:32 24.10.2020.

Dvorac je prekrasan i sada, kada je pokraden i očerupan "do kosti". Mogu samo zamišljati kakav je nekada bio kada je bio u punom sjaju. Ipak se nadam da će doći bolji dani i da će se nešto pokrenuti. Pozdrav svim dobrim stanovnicima Bosiljeva. Možda da se Europa uključi i pomogne stanovnicima općine Bosiljevo da obnove i sačuvaju svoj dvorac. Ne ulazim sada tu u vlasničke odnose, bitno je da se spasi i očuva što se spasiti da. Možda da bosiljevčani jedan vikend ugoste diplomate sa suprugama i zamole ih da im pomognu. Ne znam tko je sada načelnik općine, bio je Josip Korenić - pozdrav i njemu i svima. Nešto se mora poduzeti. Znam da je dvorac bio preuzeo neki poduzetnik, kako bi ga bio obnovio. Ali to je bilo samo glumatanje. Možda da se preko Europe pokrene neki fond za zaštitu povijesne baštine, pa da sve članice si obnove ono što je za njih bitno i značajno. A dvorac u Bosiljevu to svakako je. Evo diplomati - ako možete pomoći - svaka pomoć je dobrodošla. Pa makar i savjet, što i kako do obnove dvorca.

VL
Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
17:59 24.10.2020.

Dok je drzava vlasnik, nikakva restauracija nece vratiti ulozeno ili biti isplativa. Previse jamitelja trazi svoj dio.

VL
DU
Deleted user
19:30 24.10.2020.

Drzava se pobrine da se kulturni objekti od vaznosti obnove njeguju, iskoriste za reprezentaciju .Zalosno sto se deseva s nasom kulturnom bastinom,drzava sto nije sama unistina to je dozvolila svima da provaljuju,pljackaju i rade sto hoce a oni se zabavilili s korupcijom i kradom.Nije samo agresor na Hrvatsku unistio i pokrao 32.000 umjetnicka djela,i 500 nulta kategorije objekata. Dvorac Frnakopana treba vratiti zadnjim vlasnicima a to su potomci Marka Ukica i Ante Vlahov.

VL
RU
Rubikon
19:07 24.10.2020.

Dvorac pripada onima kojima je oduzet kako bi, se vi osijecali da kupite kuću i onda vam neki primitivnu divljaci oduzmu u ime naroda

VL
DA
dahna
04:09 25.10.2020.

Otiđite u Brezovicu /dvorac/ i pogledajte u kakvom je stanju....crkva se borila da im ga vrate....a sad propada......

VL
WP
W_P38
09:19 25.10.2020.

...samo jedna riječ - sramota! Kad mi dođu prijatelji i znanci izvana, izbjegavam im pokazati ovakve stvari i mjesta jer nemam riječi i čime se pravdati za ovakva stanja... a pogledajte, kako oni drže do svoje kulturne baštine, a mi... baš smo jadnici...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.