Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doniranje hrane

Pravilnik jamči manje donacija

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
09.12.2015.
u 14:00

Zakoni koje imamo i ovi pravilnici traže angažiranje novog radnika ako ne želimo zbog mogućih pogrešaka plaćati kazne, žale se trgovci

Inicijativa je odlična i tu nikakvim dvojbama definitivno nema mjesta, odgovor je potencijalnih donatora ovih dana na upit neka prokomentiraju nove pravilnike koji uređuju doniranje hrane. Međutim, na upit, neka ocijene olakšavaju li nova pravila postupak doniranja naspram dosadašnje prakse, iznose brojna opažanja na temelju kojih bi trebalo odmah pristupiti izmjenama pravilnika.Naime, uz jamstvo anonimnosti, jedan potencijalni donator dostavio nam je odgovor državne administracije od koje je zatražio naputak što mu je sada činiti.– Što više informacija i objašnjenja imam, bojim se da sve vodi tome da će donacija biti sve manje – upozorava.“Budući da posrednici uglavnom rade s upakiranom hranom mješovitog podrijetla, moraju biti registrirani za obavljanje djelatnosti poslovanja s hranom pri Ministarstvu zdravlja. Posrednici, osim što moraju imati odgovarajući objekt, odnosno prostoriju u kojoj se obavlja samo djelatnost posredovanja s doniranom hranom, moraju imati sve evidencije, primjerice o krajnjim primateljima koji ispunjavaju uvjete iz članka 5. stavka 2. Pravilnika o doniranju hrane.

Da biste se bavili ovakvom, humanitarnom aktivnošću, upućujem vas i na Zakon o humanitarnoj pomoći (NN.102/15) kao i na mogućnost potrebe ishođenja odgovarajućih rješenja / dozvola od nadležnih ureda“, dio je detalja iz naputka.Premda nije tražio naputak i predsjednik uprave NTL-a M. Evačić upozorava na “golemo, nepotrebno administriranje koje uvjetuje ispunjavanje sto obrazaca i podnošenje 300 dokaza”.– Zakoni koje imamo pa i ovi pravilnici traže angažiranje jednog novog zaposlenika ako ne želimo zbog mogućih pogrešaka plaćati kazne – ističe Evačić. Direktor lanca Ribola Ante Kovač smatra da što prije iz pravilnika treba maknuti i obvezu po kojoj građani koji doniraju hranu u akcijama trgovačkih lanaca moraju dati dokaz o plaćenom PDV-u. Na taj detalj upozorava i član uprave Spara Hrvatska Danijel Vidiš.     

>> Na darovanu hranu više se ne plaća PDV

Komentara 1

DU
Deleted user
14:51 09.12.2015.

Naravno. pametnjakovići iz državne uprave smislili su način kako onemogućiti pomoć sirotinji, Ali nisu smislil kako kontrolirati tijekove milijuna razni novobogataša koji daju izjavu da su novce dobili na ruke od pokojne bake koja je bila jaaako bogata i sve 5, donacije sportskim klubovima koji plivaju u mlijunima-Dinamo npr. iz proračuna Zagreba dobio je u zadnjih 16 godina toliko da su mogli izgraditi stadion...ma da ti se smuči. Puno riječi, puno sjednica, puno novih propisa, puno dnevnica i autorskih honorara...da bi "stoka sitnog zuba" dobila xxxx zamotan u celofan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije