Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Pravi put za reforme ne može biti rezanje plaća

Javni je sektor u ovoj krizi pokazao mnoge kvalitete koje smo skloni zaboraviti u ‘mirnodopskim’ uvjetima

Komentari 5

ST
stefj
12:09 17.04.2020.

Javni sustav je pokazao da se ne primjeti razlika u funkcioniranju niti s manje od 30% kapaciteta, te da višak ljudi samo smeta, stvara nepotreban trošak, komplicira i usporava procedure. A najviše je pokazao da te strukture nemaju niti malo solidarnosti niti empatije prema realnom sektoru... Opet su to standardni klišei koji dolaze iz tih struktura - u prvi plan guraju se sestre i doktori, napadaju se truli kapitalisti i zločesti poslodavci, pumpa se mržnja, jal i zavist prema realnom sektoru... No sa svakom krizom ti isti imaju sve manje argumenata. U zadnjoj krizi kada se sve podredilo očuvanju državnih i javnih struktura potezi su doveli do toga da je kod nas kriza najduže trajala, da još nismo dosegli brojke iz 2008. godine, da smo pali na dno EU-a i potaknuli egzodus struke i sposobnih... No očito to nije dovoljno, pa se ide s istim argumentima, istim načinom prema vladi. A kako vlada funkcionira na galamu, ne na struku, onda je izgledan i uspjeh takvog pristupa.

VL
CA
carlogiordano
18:28 17.04.2020.

Je li ovo plaćeni oglas? Zar taj ravnatelj Doma u Splitu zaslužuje 15 tisuća kuna plaće, a radi 4 milijuna kuna gubitka godišnje, u ovoj korona krizi nestala mu je zaštitna oprema i virus se proširio Domom? A takvih nekvalificiranih kao on ima 30%.... Toliko jedinica lokalne samouprave, zbog toga pati sve drugo, i zdravstvo i socijala... Rezati jer oni ne troše zarađeno, nego porezima prikupljeno od privatnog poduzetništva. Dajte više shvatite tko puni proračun. A sad će ga punit, tko, devizne rezerve i krediti.

VL
Avatar 2222
2222
14:01 17.04.2020.

Ne treba rezati place,treba rezati radna mjesta ne ucinkovita.Sve mi se cini da vlada okljeva sprovesti obecane reforme i tako sad vertikalno padamo u dugove tudjih slabi ,ili nikakvi vodjena poslova.Pokusajte reformirati radne kolektive da uspjesno proizvode narucene ugovore.Ali i otvoriti vrata skolovanim zantlijama da otvore male tvrtke ili service(Napominjem SKOLOVANE ne priucene radnike s time cemo jos dublje pasti u dugove) kako bi narod nasao usluge u Hrvatskoj a ne u drugim drzavama u regiji.Mi nemamo obrade koznih produkata od cipele do torbe, nemao ni snajdera za rad po narudjbi nemao nista osim kafica i slasticarni sramota da smo tako na nisko pali.Svaka opcina treba raspisati natjecaj za male trgovine koje bi uspjesno poslovale uz ugovore o radu zaposli nase mjestane dobijes poust na porezu.To bi radilo ali uz jamstvo obije strane.

VL
D2
Dubravko_23
13:30 17.04.2020.

Pravi rezovi trebaju početi na nefukcionalnim i besmislenim udrugama, kvazukulturi, na primjer državnom novcu za predstave koje pogleda 3 čovjeka ili opskurnim medijima...to su rupe bez dna.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.