Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2014. u 11:39

S obzirom na to da priča o Kolindi svakim danom sve više sliči na onu s Ružom, kladio bih se da će slično i završiti

Krajem 2014. navršit će se 15 godina otkad je zadnji put HDZ držao poziciju predsjednika RH. Kada bi bilo točno da Kolinda Grabar-Kitarović neće biti HDZ-ov kandidat za predstojeće predsjedničke izbore (početkom 2015.), to bi značilo da HDZ neće dati Hrvatskoj predsjednika ni u idućih pet godina.

Nakon smrti prvog predsjednika Franje Tuđmana, HDZ je pokušao parirati s Matom Granićem, Jadrankom Kosor i Andrijom Hebrangom. Neuspješno. Oni nisu mogli impresionirati glasače izvan HDZ-ova biračkog tijela. Jedino je to Tuđmanu uspijevalo, dobivao je glas i od onih koji nisu dijelili njegov svjetonazor. Premda do održavanja izbora ima još oko devet mjeseci, već je jasno kako HDZ – ima li stvarne ambicije (u zadnja dva izbora samo su ih glumili) osvojiti poziciju predsjednika RH – to neće uspjeti ni s jednim drugim kandidatom, nego samo s Kolindom.

Stoga je razumljiv medijski interes i iščekivanje trenutka kada će HDZ reći ime. S obzirom na to da priča o Kolindi svakim danom sve više sliči na onu s Ružom Tomašić, kada su se mediji i kuloari mjesecima kladili da Ruža naposljetku neće (smjeti) biti na zajedničkoj listi za euroizbore – ja bih se, pak, kladio da će slično završiti i priča o Kolindi. U HDZ-u su, istina, napeti oko rješavanja te dvojbe jer ne žele ponoviti sramotnu situaciju s lokalnih izbora 2013., kada im nije uspjelo iznjedriti jakog kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Slično kao sad, mjesecima se najavljivalo da će ponuditi pobjedničko ime, vrtjela su se imena Davora Šterna, Nikice Valentića, pa i Drage Prgometa, da bi na kraju HDZ-ova knjiga spala na mladu i neiskusnu Margaretu Mađerić. Koja je potom zabilježila nikad lošiji rezultat i nestala iz političkog života. To i jest dosad najveći previd predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Kiks ne želi ponoviti, pa se želi osigurati i objaviti ime kandidata “negdje oko izbora za Europarlament”. No, morat će biti još malo strpljiv. Moglo bi se dogoditi da se s isticanjem imena, bude li to Kolinda, još pričeka. Ona je, s obzirom na dramu oko Ukrajine, potpuno posvećena svojoj ulozi u NATO-u. U rujnu se u Velikoj Britaniji održava, kažu, povijesni summit NATO-a, a Kolinda je, na kraju svog mandata, glavna organizatorica susreta na koji će doći brojni svjetski lideri. Pa tako, zanimljivo, i predsjednik RH Ivo Josipović.

On je još više napet zbog situacije s Kolindom no što su to u HDZ-u. Već je, vidljivo, ušao u kampanju, stalo mu je osvojiti drugi mandat. Logično, jer svim je predsjednicima to uspijevalo. Dosad. No, fali mu – glavni protivnik. U HDZ-u su svjesni te napetosti pa im i odgovara “peckati” Josipovića otezanjem. Kada se ovih dana uključio i N. Valentić, možda su se na Pantovčaku i ponadali, no Karamarko je brzo izjavio da se o kandidaturi s njime “nije razgovaralo”. Politički protivnici su, kako bi ipak “udaljili” Kolindu od kandidature, navodili kako je za HDZ-ovo biračko tijelo “neprirodno” isticati ženu. To je floskula.

Imali su Jadranku Kosor i ona je pokupila HDZ-ove glasove. Kolinda, međutim, ima šansu pokupiti glasove šireg biračkog tijela. Ona, podsjetimo, već na “neviđeno” dobiva gotovo trećinu glasova. Aktualni predsjednik ima veliku startnu prednost. No, kruna uzbudljivih izbornih zbivanja u Hrvatskoj, predsjednički izbori, bit će pravi “fajt” jedino u slučaju da se u finalu natjecanja nađu – Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović.

Komentara 141

ĆA
ćaćaća
11:43 13.04.2014.

kolinda bi bila prava moderna i demokratska predsjednica..drug ivo se ufurao da je još juga živa i da predsjednik sfrj..osim toga jako lijepo se ljubi s četnikom nikolićem i to 3 puta..a što je jako zanimljivo... stvarni četnici mu uopće ne smetaju a ustaše izmišlja po potrebi..

Avatar Becarina
Becarina
12:27 13.04.2014.

Svi zaboravili da bi na zadnjim izborima pobjedio Hebrang u prvom krugu , da mu glasove nije pokupio Nadan Vidosevic i nekoliko kvazi desnicara .

GU
gustirna
13:15 13.04.2014.

precednik koji je sa svojom crvenom mafijom doveo hrvatsku do gladi ima morala kandidirati se na slijedecim izborima.tako ti je to sa jugokomunistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije