Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudbina desnice

Pravaši će i u 2013. kisnuti izvan pravaškoga kišobrana

'20.11.2012., Trg Zrtava Fasizma, Zagreb - Konferencija za medije HDZ-a povodom izrecene presude Ivi Sanaderu. Tomislav Karamarko.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
31.12.2012.
u 14:00

Karamarko još nije okupio desnicu koja je na zadnjim izborima mogla uzeti barem 8 mandata

Desnica će i u 2013. godini ostati razjedinjenja. HSP Ante Starčević, kojeg predvodi Ruža Tomašić, i HSP Daniela Srba i u novoj će godini “kisnuti” izvan pravaškog kišobrana. Ni uoči lokalnih izbora u svibnju te dvije najznačajnije pravaške stranke (iako i one spadaju u tzv. stranački sitniš jer jedino Ruža Tomašić sjedi u Sabor) nisu uspjele prevladati prijepore i udružiti snage.

HDSSB ostaje sa strane

Iako šef HDZ-a Tomislav Karamarko sada pokušava formirati desnu koaliciju, dovoljno jaku da na idućim parlamentarnim izborima bude prava prijetnja Kukuriku koaliciji, to mu ne ide lako. Postigao je dogovor s Ružom Tomašić, ali Daniel Srb, barem se dosad tako izjašnjavao, na sljedeće izbore za gradove, općine i županije sa svojim HSP-om želi izaći samostalno.

HSP u Osijeku za gradonačelnika kani kandidirati Antu Đapića. Taj bivši lider HSP-a još nije definitivno odlučio o svojoj utrci za gradonačelničku fotelju i to će najvjerojatnije biti njegov povratak na političku scenu. Ruža Tomašić za Đapića ne želi čuti, a ni on za nju. Zbog dviju taština i plamtećih sukoba u skoroj budućnosti ne nazire se veliko pravaško ujedinjenje.

Karamarko pod svoje okrilje ne može dovesti ni HDSSB, jedinu zaista jaku desnu stranku koja je od regionalnog igrača postala moćna parlamentarna stranka, čiji ga članovi otvoreno napadaju, a HDZ-u ne mogu oprostiti procesuiranje Branimira Glavaša. Tomislava Karamarka apostrofiralo se kao onoga koji će biti ili bi trebao biti posrednik u mirenju zavađenih pravaša, no on tu misiju, prema svemu sudeći, u idućoj godini neće ispuniti. Ipak, do parlamentarnih su izbora još tri godine i ujedinjenje pravaša, koje jedino može spasiti desnicu od nepotrebnog rasipanja glasova, nameće se kao logično rješenje. Zato ne treba otpisati ni Karamarkovu ulogu u tom procesu jer nakon Ive Sanadera on HDZ, u koalicijskom smislu, pokušava voditi u sasvim drugom smjeru. Sanader je, naime, na parlamentarnim izborima 2007. godine pravaše doslovno razbio.

Ruža Tomašić je svoju, zaista hrabru borbu protiv dilera Jakše Cvitanovića Cvika na Korčuli uspjela kapitalizirati samo jednim saborskim mandatom. Mjesto u parlamentu s liste HSP-a AS izborila je samo ona. Iako je s ljudske strane pokazala nesvakidašnju odvažnost i hrabrost, njezini su dometi u smislu pravaških politika skromni, ali i nadasve dubiozni. Ruža se tako nakon zaista glupe i kontroverzne izjave glazbenika Boba Dylana da “crnci mogu nanjušiti bijelce rasiste kao i Srbi Hrvate” domislila kako bi trebalo sastaviti popis nepoželjnih ljudi u Hrvatskoj i zakonom im trajno ili privremeno zabraniti ulazak u Lijepu našu.

Građani zasićeni

Potencijal desnice, odnosno pravaških stranaka nikako se ne smije zanemariti koliko god se one po svojim politikama, barem u nekim segmentima, činile nesuvisle. Na prošlim parlamentarnim izborima rastureni pravaši “protrajbali” su otprilike 150.000 glasova, odnosno najmanje osam saborskih mandata!

Možda će baš lokalni izbori u svibnju, a napose rezultati koje će ostvariti pravaške stranke biti dobar motivator za buduće ujedinjenje. U navali nezavisnih kandidata i lista, kako već procjenjuju analitičari, i veće će se stranke morati dobro potući za svoje mjesto u gradskim parlamentima, a kamoli pravaške strančice jer su građani jednako razočarani, ali i zasićeni većinom stranaka.

Komentara 1

NE
nebitan
16:15 31.12.2012.

samo te gledan.pomno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije