Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prava LGBT+ zajednice u Europi u opadanju. Zamijećen napredak u BiH i Sjevernoj Makedoniji

Pod premijerom Viktorom Orbanom, Mađarska je iz ustava izbacila istospolne brakove, učinkovito je zabranila posvojenja gay parovima i zakonsko priznanje transrodnih osoba, dok homoseksualnost često prikazuje kao zastranjenje, prenosi Reuters.
17. svibnja 2021. u 11:58 6 komentara 236 prikaza
People protest against Polish President Andrzej Duda recent LGBT comments during his election rally in Lublin
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

 Potpredsjednik EK-a Josep Borrell rekao je povodom Dana borbe protiv homofobije u ponedjeljak da su se prava pripadnika LGBT+ zajednice u Europi smanjila tijekom pandemije koronavirusa, dok je skupina ILGA-Europe upozorila na porast homofobne retorike političara u zemljama poput Poljske i Mađarske.

Zagreb: U pauzi saborske sjednice Sandra Benčić obratila se novinarima NA VALU USPJEHA Novinar pitao Benčić je li buduća premijerka, pogledajte njezin odgovor

Donošenje zakona kojima se unaprjeđuju prava LGBT+ osoba u Europi je na doslovnoj mrtvoj točki uslijed porasta homofobne i transrodne retorike od strane političara u zemljama među kojima su Poljska i Mađarska, objavila je u ponedjeljak ILGA-Europe.

Velika Britanija, Italija i Ukrajina su među zemljama koje su dobile manje bodova u ovogodišnjem indeksu "Europe duginih boja" koji je priredila ta skupina za ljudska prava. ILGA-Europe naglašava da su zakonodavne reforme zaustavljene zbog rastuće polarizacije po pitanju LGBT+ prava.

"Bilo je jasnog političkog nasilja u mnogim zemljama, ne samo u onima čija se imena nalaze u naslovima u novinama poput Poljske i Mađarske", rekla je Evelyne Paradis, izvršna direktorica ILGA-Europe povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije koji se svake godine obilježava 17. svibnja.

LGBT | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Pod premijerom Viktorom Orbanom, Mađarska je iz ustava izbacila istospolne brakove, učinkovito je zabranila posvojenja gay parovima i zakonsko priznanje transrodnih osoba, dok homoseksualnost često prikazuje kao zastranjenje, prenosi Reuters.

U Poljskoj su LGBT+ prava postala žarišna točna u kulturnom ratu koji se odvija između konzervativaca i liberala, naglašavajući ono što je Paradis opisala kao "rastuću političku polarizaciju" u raznim zemljama.

Paradis je rekla da su zemlje poput Švedske, Nizozemske, Britanije i Francuske zaostale za obvezama da primijene daljnje LGBT+ reforme od početka pandemije koronavirusa. Hrvatska se nalazi oko sredine ljestvice i njezin je indeks "Europe duginih boja" nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu. Pohvaljene su, međutim, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje su poduzele korake da zaštite osobe koje sudjeluju u Povorkama ponosa.

MAŠTOVITO Novinari u HDZ-u dobili čudan paket, kada su ga otvorili, uslijedilo je iznenađenje

Paradis je rekla da je pokretanje prve LGBT+ strategije EU-a u studenom 2020. daljnji dokaz da je napredak moguć tijekom pandemije.

Island je pohvaljen zbog dopuštanja nebinarnim osobama, koje se ne identificiraju ni kao muškarci ni kao žene, da registriraju svoj spol kao "X" te su dopustili osobama od 15 do 17 godina da uz dopuštenje roditelja skrbnika promijene svoj zakonski spol.

U ime Europske unije, visoki predstavnik za vanjsku politiku i potpredsjednik EK-a Josep Borrell istaknuo je da su se pogoršala prava osoba lezbijske, gay, biseksualne, transrodne i interseksualne orijentacije kao rezultat pandemije koronavirusa.

"Pandemija covida-19 dovela je do još viših razina nasilja i diskriminacije protiv LGBT+ osoba, uključujući i obiteljsko nasilje, govor mržnje online i offline i zločine iz mržnje", rekao je 74-godišnjak povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Naglasio je da je svako ljudsko biće rođeno slobodno i jednako te je potvrdio snažnu obvezu EU-a da brani i promovira ljudska prava, uključujući i ona LGBT+ osoba. Rekao je da je zabrinut zbog toga što je 69 zemalja svijeta kriminaliziralo ljubavne veze između osoba istog spola, dok je 11 zemalja čak zaprijetilo smrtnom kaznom.

"EU će nastaviti prozivati diskriminaciju koja se temelji na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, naglašavajući ranjivu situaciju LGBT+ osoba u vrijeme oporavka od covida-19, pozivajući na poštenije, inkluzivnije i održivije društvo", rekao je Borrell u priopćenju.

VIDEO: Tomislav Tomašević prije točno 11 godina predvodio je prosvjed u Zagrebu, a sada bi mogao preuzeti grad

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Euro 2020 - Group D - Croatia v Scotland
KAKAV MAJSTOR
VIDEO Jeste li primijetili ovaj detalj? Evo što je Luka Modrić napravio prije gola
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • Jack_Meoff:

    Tko god se ne slaze s njima samo mu naljepe etiketu homofob

  • Vlaskoulicanec:

    Opet ovi!!! Imate i dalje više prava no svi drugi... Osim toga: plandemijom su mi političari uzeli SVA prava: ako ja idem na ulicu protestirati, odmah je tu policija sa vodenim topovima. Ovi protestiraju bez problema! I tko je tu onda ugrožen???

  • xxyxxyxx:

    Jesu cjepljeni ovi pederi oni imaju prava a mi normalni nemamo