Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prava istospolnih parova – Registrirani, ali ne u braku

Homoseksualni parovi neće moći posvajati djecu, a u zakonu se neće spominjati obitelj.
07. lipnja 2013. u 07:44 0 komentara 112 prikaza
homoseksualci
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zakon o registriranom (životnom) partnerstvu u javnu raspravu trebao bi najkasnije do kraja rujna. On ni na koji način ne regulira obiteljske odnose, već se bavi isključivo materijalnim pravima istospolnih parova.

Sfera ljudskih prava

– Zakon neće dati pravo posvajanja djece homoseksualnim parovima, već će regulirati neka materijalna prava registriranih parova – rekao je za Večernjak ministar uprave Arsen Bauk.

Omogućit će se, dakle, registracija homoseksualnih parova – ali ne riječju “brak”, koja se u zakonu neće spominjati, kao ni riječ “obitelj”. Parovi registrirani pred državom tako će imati zakonom regulirana prava kao što su pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanog registriranog partnera, pravo na zdravstveno osiguranje onog nezaposlenog, nasljeđivanje zajedničke imovine nakon smrti i sl.

– Uvjereni smo da će zakon dobiti široku potporu u Saboru jer se ni glavne oporbene stranke nisu protivile uređenju materijalnih prava za registrirane parove – ističe ministar Bauk. Upravo činjenica da zakon radi Ministarstvo uprave, nadležno za osobna prava građana, a ne Ministarstvo socijalne politike nadležno za obitelj, govori kako je Vlada ovom pitanju pristupila, napominje Bauk.

U slučajevima gdje je jedan od partnera biološki roditelj morat će se regulirati neka prava drugog partnera prema djetetu, međutim, koja, to će biti definirano u raspravi. Posvajanje djece ne može definirati, jer je ono definirano Obiteljskim zakonom, o čijim se tezama za nacrt upravo vodi javna rasprava. U Obiteljskom pak zakonu ne spominju se istospolne zajednice jer to je u sferi ljudskih prava.

U javnosti se godinama raspiruju strasti kontroverzijama zbog mogućnosti da bi gay parovi mogli posvajati djecu, ali novi zakon tu neće puno promijeniti. Postojeći Obiteljski zakon posvajanje omogućuje i samcima, što su pred zakonom i pripadnici istospolnih parova. – Posvajanje djece najrjeđi je način na koji istospolni par planira svoju obitelj. Važnije da se uredi pravno stanje postojećih parova – kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea. U Hrvatskoj već deset godina postoji Zakon o istospolnim zajednicama, no neprovediv je jer parovi se nisu mogli registrirati. Slijedom recentne sudske prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu nužno je ozbiljnije reguliranje položaja istospolnih zajednica u RH.

Europski pravni okvir

– Trenutačni pravni okvir ne zadovoljava zahtjevima koji proizlaze iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i RH kao članica Vijeća Europe mora na to odgovoriti odgovarajućim zakonskim rješenjima – objašnjava Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

>>55,3 posto Hrvata za brak žene i muškarca u Ustavu!

>>Desničari i policija potukli se zbog istospolnih brakova, 96 uhićenih

>>Donji dom britanskog parlamenta izglasao zakon o gej brakovima

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.