Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZEO DUŽNOST

VIDEO Turudić otkrio svoje prve korake: Ništa mi nije teško, baš me briga za pritiske. Oni su prvenstveno medijski

Zagreb: Konferencija za medije Ivana Turudića povodom stupanja na dužnost
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/19
27.05.2024.
u 11:30

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić novinarima je na održanoj konferenciji u nekoliko navrata jasno glasio kako ne planira odavati tajne informacije, a osvrnuo se i na prve korake koje će poduzeti na dužnosti

Ivan Turudić danas je službenom primopredajom vlasti preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika. Na toj je funkciji naslijedio dosadašnju Zlatu Hrvoj Šipek, s kojom se jutros susreo u zgradi DORH-a u centru Zagreba, a potom je izjavama za medije označio početak svog mandata. 

Novinarima je na održanoj konferenciji u nekoliko navrata jasno glasio kako ne planira odavati tajne informacije, a osvrnuo se i na prve korake koje će poduzeti kao glavni državni odvjetnik. Iako je poručio kako se nada dobroj suradnji s medijima, čini se kako je Turudić poprilično brzo bio iziritiran pitanjima novinara koji su se mahom osvrtali na teme poput njegovih izjava o EPPO-u, susreta sa Zdravkom Mamićem te suradnji s vlastima. 

- Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva i da ćemo dobro surađivati. Ne mislim da ću ja odavati tajne ili informacije, sve će biti profesionalno. Danas sam stupio na mjesto glavnog državnog odvjetnika. Došao sam malo prije 8 sati, nisam dosad stao. Imali smo kolegij, primopredaju dužnosti, razgovor s novim kolegama... Mislim da će sve to jako dobro funkcionirati što se tiče međuljudskih odnosa - poručio je novinarima na početku.

Kadrovske promjene

Već sutra se susreće s USKOK-om, najavio je Turudić, smatrajući da se njegova važnost treba naglasiti. Potom se sastaje s općinskim i županijskim DORH-ovima, a onda i s novim ministrom pravosuđa Damirom Habijanom. 

- Glavni državni odvjetnik ništa ne može napraviti bez suradnje s Vladom. Oni osiguravaju sredstva za nas, a osiguravaju i zakonodavni okvir - poručio je, pa naveo primjer Zakona o DORH-u, kaznenom postupku te USKOK-u. 

- Nadam se da ćemo u kratkom vremenu poboljšati situaciju. U buduće vrijeme ću donijeti izmijenjeni raspored poslova, bit će kadrovskih promjena u DORH-u, USKOK-u... Prerano je za to govoriti, ali očekujem da će to u iduća dva, tri tjedna biti riješeno - dodao je. 

Na pitanje novinara o suradnji s vlastima, Turudić je poručio kako očekuje svu dobiti potrebnu pomoć Ministarstva. Dodao je kako se sam uvjerio da se suradnja između državnih odvjetništva mora približiti te da puno toga nije učinjeno. Novinari su ga pitali i za slučaj Agrokor. 

Foto: Dario Topić

- Taj predmet je nastao 2017., a još nije potvrđena optužnica. Ispitana su dva svjedoka i još nije određen novi vještak, a to je prioritet. To je prvenstveno stvar županijskog DORH-a. Ja moram biti koordinator i moram biti informiran oko toga - poručio je pa se nadovezao i za slučaj Josipe Pleslić (ex Rimac): ''Tamo sam bio izuzet na vlastiti zahtjev, prije nego što su to istraživački novinari ''otkrili''. Tu je predmet duboko u postupku, a što se tiče Agrokora, nitko me ne može spriječiti da ispitam kako je došlo do vještačenja koje je palo, slažemo se da je tu bilo puno pogrešnih stvari učinjeno''.

Rekao je i da neće komentirati što njegova prethodnica Zlata Hrvoj Šipek je, a što nije učinila, dodajući kako će se fokusirati na buduće razdoblje. Ponovio je kako ne želi inače govoriti o pojedinim predmetima koji su već pokrenuti. Hoće li biti involviran u te predmete, odgovorio je. 

- Što bih ja to tako radio u predmetima? Ma dajte molim vas - odbrusio je Turudić. Dotaknuo se i svoje izjave o EPPO-u, navodeći kako nije istina da je rekao da je upitna potreba za njegovim postojanjem u Hrvatskoj. 

- To je bilo na televiziji gdje me voditeljica prekinuta, vrlo neprofesionalno, pa je ispalo da sam protiv EPPO-a. Naravno da nisam, Ured je implementiran u hrvatsko zakonodavstvo, on ima svoje mjesto i njegova uloga je zaštita financijskih interesa EU. To je jasno određeno. Oni će u meni imati lojalnog suradnika. Kucate na otvorena vrata, bit će sve u redu. Rekao sam da je EPPO imao problem kada je osnovan, nisu imali prostor, stolce, to su bile teškoće. Nikada nisam problematizirao postojanje EPPO-a. To je bitna razlika od ovoga kako bi to predstavljate - komentirao je.

'Baš me briga za pritiske'

Što se tiče istraga o političkoj korupciji, Turudić je poručio kako će se ''truditi da DORH bude otvoreniji javnosti, a dokaz za to je i današnja korupcija''. Što se tiče susreta sa Zdravkom Mamićem, kratko je odbrusio da je to bilo prije devet godina, a pred medijima se osvrnuo i na koruptivne afere. 

- Ništa mi nije teško, baš me briga za pritiske, oni su bili prvenstveno medijski. Došao sam raditi svoj posao, da DORH bude bolji kad budem odlazio nego što sam ga ja danas zatekao - kazao je.

- Znamo što je korupcija i što je politička korupcija. Javnost je najosjetljivija na slučajeve korupcije na visokim političkim funkcijama, no morate znati da su svi su pred zakonom jednaki. Ne volim izraze poput ''lokalnih šerifa'' - odgovorio je. 

Novi državni odvjetnik kazao je i kako su u tom sektoru premale razlike između najnižih i najviših plaća i smatra da se te razlike trebaju povećati. Plaće su povećane na najnižim instancama, kazao je Turudić, ali nisu i na najvišim. Sedam je nepopunjenih mjesta u DORH, a neki najavili mirovinu pa će upravo rješavanje tog problema biti u njegovom fokusu.

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga, Hrvoj Šipek je rekla u Saboru ranije da je problem što se nitko ne javlja na natječaje za posao. Kako će riješiti problem nezainteresiranosti, Turudić je odgovorio smanjivanjem uvjeta.

- Za ravnatelja USKOK-a se nitko nije javio jer su uvjeti katastrofalni. Uvjeti moraju biti bitno manji, trebaju se izjednačiti sa sudom da kandidati moraju imati 12 staža, a ne 15 - kazao je.

>> FOTO Ivan Turudić stigao u DORH na primopredaju dužnosti

Zagreb: Konferencija za medije Ivana Turudića povodom stupanja na dužnost
1/4

Kada je 13. ožujka položio prisegu u Hrvatskom saboru, dan prije raspuštanja njegova 10. saziva, oporbeni političari s lijeve i dijela desne strane političkog spektra redom su kritizirali Turudićev izbor navodeći da ubuduće nijedna institucija neće biti neovisna. Parlamentarna lijevo liberalna oporba zbog Turudića je organizirala i prosvjed na Markovu trgu 17. veljače.

Turudićevi zagovaratelji, s druge strane, ponavljali su da je bio najbolji od svih kandidata koji su se javili za dužnost šefa Državnog odvjetništva, ali i da se za susrete Turudića s Mamićem znalo i ranije nakon čega je prošao najstrožu sigurnosnu provjeru i imenovan sucem Visokog kaznenog suda.

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar yumamic
yumamic
11:31 27.05.2024.

Milanović gleda na drugom programu "Krv nije voda".

Avatar gladius
gladius
12:58 27.05.2024.

Napokon da je netko N1 nazvao pravim imenom.

PR
pravedno
11:41 27.05.2024.

Svi Milanovicevi lukavi planovi pali u vodu, tko njemu ista vise moze vjerovati. Turudic postaje glavni drzavni odvjetnik, Plenkovic je predsjednik vlade za koju je dobio mandat od Milanovica koji ga je u izbornoj kanpanji slao da radi u WC-u, ili je sebi mozda rezervisao to mjesto. Sve sto je pricao da nece biti sve se suprotno dogodilo. Politicki Milanovicev debakl kao i uvjek, u cjeloj njegovoj politickoj karijeri -0- bodova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije