Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odmotava se klupko

Pratili Mladićevu obitelj i tako došli do njega

mladić (1)
Foto: Pixsell
1/3
28.05.2011.
u 21:06

Nakon hvatanja Mladića, u Bosni i Hercegovini dvije potpuno različite slike. Na Palama, ratnom političkom središtu bosanskohercegovačkih Srba, davala se podrška uhvaćenom generalu Ratku Mladiću. Dobio ju je čak i od dječaka.

Ratko Mladić dobio je svoje jagode, čak i televizor, ali neće dugo uživati u ispunjenim željama. Prema srbijanskom zakonu o suradnji s Haaškim tribunalom, on može biti izručen svakog trenutka. Istražni sudac ima rok od tri dana za donošenje rješenja o predaji optuženika Haagu. Protiv rješenja okrivljenik ima pravo na žalbu u roku od tri dana, no ona ne odgađa izvršenje rješenja. A još u petak nakon ročišta sutkinja Maja Kovačević, glasnogovornica Specijalnog suda u Beogradu, izjavila je:

– Sud je donio rješenje o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje!

Njegov odvjetnik Miloš Šaljić u subotu je najavio da će žalbu na rješenje o izručenju predati najvjerojatnije poštom u ponedjeljak, dok je predsjednik Nacionalnog odbora za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić izjavio da datum i vrijeme izručenja neće biti objavljeni.

– Nećemo to učiniti zbog rizika – rekao je Ljajić.

Iako cijeli postupak može potrajati i sedam dana, moguće je da će Mladić biti izručen po hitnom postupku kako bi se izbjegli veći neredi.

Šok među agentima

A dok Mladić u svojoj ćeliji jede jagode, u javnost curi sve više podataka o lociranju i samoj akciji. Kako je objavila beogradska “Politika”, prve Mladićeve riječi nakon upada agenata specijalnog tima Bezbednosno-informativne agencije (BIA) bile su: “Svaka čast, momci, našli ste onoga koga ste tražili”. Navodno su te riječi izazvale šok među agentima koji su očekivali da će Mladić negirati identitet, pa je do detalja razrađen plan hvatanja u slučajevima da s jatacima počne bježati ili se zabarikadira u sobi u kojoj je zatečen, kao što je to učinio Veselin Šljivančanin prije nekoliko godina. Sugovornici “Politike” iz Akcijskog tima za uhićenje optuženika tvrde da je BIA do Mladića došla isključivo operativnim radom.

Nijedna od dojava nije bila valjana, što znači da nikome neće pripasti obećana nagrada. BIA ga je, prema istome izvoru, locirala prije nekoliko tjedana. Dnevnik “Danas” tvrdi da su do Mladića došli praćenjem i prisluškivanjem članova njegove obitelji. Očito su agenti, piše list, prateći njegova sina Darka, došli do sela Lazareva i odlučili izvesti akciju. Mladić je, prema nekim spoznajama, živio u Lazarevu još od travnja 2006., kada je za dlaku izmaknuo uhićenju pokraj Sremske Mitrovice.

 Hrvati i Srbi o Mladiću

Inače, prema istraživanju Dnevnika Nove TV koje je provela agencija Ipsos Puls, na vijest o uhićenju Mladića u Hrvatskoj je 40 posto građana izrazilo zadovoljstvo, 29 posto je time oduševljeno, a 21 posto građana ravnodušno. U Srbiji je trećina građana ogorčena, 25 posto ih je nezadovoljno, 26 posto ravnodušno. Mlađi ljudi u obje zemlje češće su ravnodušniji od starijih.

Nešto više od polovice ispitanika u Srbiji Mladića drži herojem, ali ih 45 posto drži uhićenje korisnim za Srbiju. Zanimljivo, u obje zemlje približno visok postotak ispitanih smatra kako je Mladić uhićen zbog kandidature Srbije za ulazak u EU – 67 posto Srba i 78 posto Hrvata. Većina u Srbiji drži i da njihov predsjednik Tadić ne govori istinu kada tvrdi da službe nisu znale gdje se krije Mladić. Tako 65 posto Srba misli kako su mu tajne službe pomagale, a isto misli i 81 posto Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 207

R7
rolf-77-55
01:14 29.05.2011.

Ovaj mali cetnik je rodjeni cetnikozlikovac.Divljackosrpska posla.

OB
-obrisani-
10:26 29.05.2011.

gooler ugrozeni balkanski koljac se oseca ugrozen a njegov general koljac sa balkana sere u gace i hlace od straha kad vidi muriju

BA
Barts
10:11 29.05.2011.

crvenimak tebi treba medicinska nega .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije