Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGAČIJA NAMJENA

Što je ostavila famozna 'Željezna zavjesa': Znate li što je 'zeleni pojas', dio prolazi i kroz Hrvatsku

Foto: European greenbelt
1/4
11.02.2024.
u 09:06

Osim iznimne ekološke važnosti, Zeleni europski pokazuje kako Europa i njene različite kulture mogu živjeti i rasti zajedno

Nastao na tragovima nekadašnje 'željezne zavjese', granice između globalnog istoka i zapada, Europski zeleni pojas danas simbolizira zajedništvo. Ovo područje nevjerojatne bioraznolikosti proteže se kroz 24 zemlje, od Norveške do Turske, ukupne dužine oko 12.500 kilometara. Pojas je podijeljen u četiri dijela: skandinavski, baltički, srednjoeuropski i balkanski, kako bi odražavao regionalnu raznolikost kontinenta.

Prva ideja za ovakav projekt rodila se 1989. godine u Njemačkoj, a prva znanstvena konferencija o Europskom zelenom pojasu održana je 14 godina kasnije u Bonnu. Zamišljena je kao simbol za prekogranične aktivnosti u područjima zaštite okoliša i održivog razvoja, ali cilj joj je i uskladiti ljudske aktivnosti a prirodom i povećati broj prilika za socioekonomski razvoj lokalnih zajednica, navodi se na stranici projekta.

Fenoskandinaviju, najsjeverniji dio Europskog zelenog pojasa, karakteriziraju tundre, patuljasti grmovi, crnogorične šume i ledenjačka jezera. Pojas prolazi granicom Norveške, Švedske i Finske s Rusijom te dolazi do baltičkih zemalja gdje prati njihovu obalnu liniju do nekadašnje granice Istočne i Zapadne Njemačke. Željezna zavjesa na ovom je području snažno utjecala na ljude i prirodu, no područja koja su nekada korištena u vojne svrhe danas su utočišta brojnim pticama selicama i morskim bićima.

Pojas dalje kroz središnju Europu prolazi granicama Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije i Mađarske te preko Hrvatske ide dalje na Balkan. U ovom dijelu brojna su poljoprivredna područja i bogate šume, a ovdje se nalazi i nekolicina od 49 nacionalnih parkova, koliko ih je ukupno na dužini pojasa. Nakon hrvatsko-mađarske granice, pojas se spušta granicom Srbije i Rumunjske sve do Bugarske gdje se grana prema Turskoj i prema Albaniji i Crnoj Gori. Jadran s jedne i Crno more s druge strane označavaju njegov kraj.

POVEZANI ČLANCI:

Hrvatski zeleni pojas obuhvaća rijeke Muru, Dravu i Dunav, te otočje Brijuni. Rijeke i njihove aluvijalne ravnice obilježavaju očuvana vlažna staništa poput poplavnih šuma, mrtvica, strmih obala i sprudova. Fauna ptica je od međunarodnog značenja, a ističe se i bogatstvo riba, vretenaca i sisavaca kao i bogata flora. Regionalni park Mura Drava obuhvaća cijeli tok ovih rijeka, a na ušću Drave u Dunav smješten je Park prirode Kopački rit. Hrvatski zeleni pojas dio je Europske ekološke mreže Natura 2000 te UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere Mura Drava Dunav. Otočje Brijuni na Jadranu zaštićeno je kao nacionalni park. 

Osim iznimne ekološke važnosti, Zeleni europski pokazuje kako Europa i njene različite kulture mogu živjeti i rasti zajedno. Promatrajući tu inicijativu, možemo naučiti da biološka i kulturna raznolikost idu zajedno, simbolizirajući prekograničnu suradnju i zajedničko europsko nasljeđe.

VIDEO Klimatski aktivisti simbolički pokopali glečer kako bi upozorili na smanjivanje ledenjaka

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: Večernji list

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
09:21 11.02.2024.

HR je vu srednjeeuropskom, a ne balkanskem pojasu pa ste to kakti slučajno pozabili 😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije