Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čišćenje knjižnice

Prašnjave police Biskupije krile su pravo povijesno blago

'16.07.2013., Varazdin - U tijeku je ciscenje starih i vrijednih knjiga u posjedu biskupijske knjiznice, najstariji misal datira iz 1511. godine. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
1/3
18.07.2013.
u 10:15

Najstarija knjiga Zagrebački je misal iz 1511. godine. Do danas se mislilo da ih je otisnuto samo devet, no ovaj 'varaždinski' je deseti

- Presvijetli gospodine! Sa dječjeg hodočašća u Mariji Bistrici rado Vas se sjeća i pozdravlja Vaš Štefek – rukom je pisan tekst na razglednici s datumom 2. kolovoza 1917. godine. Upućena je varaždinskom kanoniku Matiji Prošteniku, a pronađena je ovih dana u jednoj od starih knjiga u Biskupijskoj knjižnici Varaždin. Naime, u tijeku je čišćenje građe Čazmansko-varaždinskoga kaptola koja je u njoj pohranjena, a delikatan posao već treći tjedan obavlja petnaestak volontera. Procjenjuje se da se u knjižnici nalazi između četiri i pet tisuća knjiga, a dosad ih je obrađeno gotovo tri tisuće.

Od religije do porodništva

Neke knjige iz fundusa stare su više od 500 godina i od iznimne su povijesne važnosti.

Najstarija je Zagrebački misal iz 1511. godine, prvi tiskani misal Zagrebačke biskupije. Otisnut je u Veneciji, po narudžbi biskupa Luke Baratina, vrhunac je tadašnjega tiskarstva i donosi najstariji poznati prikaz grada Zagreba.

- U stručnoj literaturi spominje se samo devet primjeraka, ovaj naš je deseti. Tko zna, možda ih u nekim samostanima ima još pa se za njih ne zna – pojašnjava knjižničarka Irena Gotal.

Jedan je primjerak prije dvije godine, za njegova pastoralnog posjeta Hrvatskoj, darovan i papi Benediktu XVI.

Među starim i vrijednim knjigama pronađeno je još njih petnaestak koje datiraju iz 16. stoljeća. Najviše ih je iz nešto kasnijeg doba.

- Prvenstveno se radi o religiozno-teološkoj literaturi. Najljepši primjerci su brevijari i sveta pisma, no pronašli smo i razne propovijedi i udžbenike, ne samo teološke i dogmatske, već i neke u kojima su obrađeni primjerice pravo, poljoprivreda, pčelarstvo ili čak porodništvo – ističe zanimljivosti Gotal.

Cilj je ove akcije, dodaje, popisati vrijednu građu, kako bi se dobio uvid u njen opseg i značaj. Nakon toga, knjigama će se pozabaviti restauratori i konzervatori, budući da kroz povijest nisu bile ispravno skladištene, a vrlo često su se i \"seljakale\". Kad budu obnovljene, uslijedit će i digitalizacija, čime će sadržaj knjiga biti dostupan javnosti bez da se ugrožava izvornik.

Povratak u prošlost

No, pitate li volontere koji, naoružani maskama i bijelim rukavicama, ljetna jutra provode među prašnjavim starinama, najzanimljivije je ono što se pronađe među stranicama.

- Nikad se nisam susrela sa ovako starim knjigama. Pronalazimo različite stvari, pisma ili razglednice, i stvarno je zanimljivo kad pročitaš nešto iz 1800. godine i vratiš se malo u prošlost – istaknula je Petra Mališa (19) iz Varaždina.

Štefekova razglednica kanoniku Matiji tek je jedan od zanimljivih suvenira koji su ovih dana spašeni od zaborava. Tu su i označivači knjiga, rasporedi misa, svete sličice, recepti ili pak pozivi, poput onog iz 1913. godine, kojim se najavljuje otvaranje hotela u Varaždinu – s \"modernom auto-garažom i prostranom stajom\", pri čemu će se \"izravno iz bačve\" točiti Ožujsko i njemačko Pilsner pivo.

Sve što se pronađe bit će evidentirano i arhivirano, a jednoga dana možda dočeka i izložbu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije