Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prašnjave police Biskupije krile su pravo povijesno blago

Najstarija knjiga Zagrebački je misal iz 1511. godine. Do danas se mislilo da ih je otisnuto samo devet, no ovaj 'varaždinski' je deseti
18. srpnja 2013. u 10:15 0 komentara 22 prikaza
'16.07.2013., Varazdin - U tijeku je ciscenje starih i vrijednih knjiga u posjedu biskupijske knjiznice, najstariji misal datira iz 1511. godine. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

- Presvijetli gospodine! Sa dječjeg hodočašća u Mariji Bistrici rado Vas se sjeća i pozdravlja Vaš Štefek – rukom je pisan tekst na razglednici s datumom 2. kolovoza 1917. godine. Upućena je varaždinskom kanoniku Matiji Prošteniku, a pronađena je ovih dana u jednoj od starih knjiga u Biskupijskoj knjižnici Varaždin. Naime, u tijeku je čišćenje građe Čazmansko-varaždinskoga kaptola koja je u njoj pohranjena, a delikatan posao već treći tjedan obavlja petnaestak volontera. Procjenjuje se da se u knjižnici nalazi između četiri i pet tisuća knjiga, a dosad ih je obrađeno gotovo tri tisuće.

Od religije do porodništva

Neke knjige iz fundusa stare su više od 500 godina i od iznimne su povijesne važnosti.

Najstarija je Zagrebački misal iz 1511. godine, prvi tiskani misal Zagrebačke biskupije. Otisnut je u Veneciji, po narudžbi biskupa Luke Baratina, vrhunac je tadašnjega tiskarstva i donosi najstariji poznati prikaz grada Zagreba.

- U stručnoj literaturi spominje se samo devet primjeraka, ovaj naš je deseti. Tko zna, možda ih u nekim samostanima ima još pa se za njih ne zna – pojašnjava knjižničarka Irena Gotal.

Jedan je primjerak prije dvije godine, za njegova pastoralnog posjeta Hrvatskoj, darovan i papi Benediktu XVI.

Među starim i vrijednim knjigama pronađeno je još njih petnaestak koje datiraju iz 16. stoljeća. Najviše ih je iz nešto kasnijeg doba.

- Prvenstveno se radi o religiozno-teološkoj literaturi. Najljepši primjerci su brevijari i sveta pisma, no pronašli smo i razne propovijedi i udžbenike, ne samo teološke i dogmatske, već i neke u kojima su obrađeni primjerice pravo, poljoprivreda, pčelarstvo ili čak porodništvo – ističe zanimljivosti Gotal.

Cilj je ove akcije, dodaje, popisati vrijednu građu, kako bi se dobio uvid u njen opseg i značaj. Nakon toga, knjigama će se pozabaviti restauratori i konzervatori, budući da kroz povijest nisu bile ispravno skladištene, a vrlo često su se i \"seljakale\". Kad budu obnovljene, uslijedit će i digitalizacija, čime će sadržaj knjiga biti dostupan javnosti bez da se ugrožava izvornik.

Povratak u prošlost

No, pitate li volontere koji, naoružani maskama i bijelim rukavicama, ljetna jutra provode među prašnjavim starinama, najzanimljivije je ono što se pronađe među stranicama.

- Nikad se nisam susrela sa ovako starim knjigama. Pronalazimo različite stvari, pisma ili razglednice, i stvarno je zanimljivo kad pročitaš nešto iz 1800. godine i vratiš se malo u prošlost – istaknula je Petra Mališa (19) iz Varaždina.

Štefekova razglednica kanoniku Matiji tek je jedan od zanimljivih suvenira koji su ovih dana spašeni od zaborava. Tu su i označivači knjiga, rasporedi misa, svete sličice, recepti ili pak pozivi, poput onog iz 1913. godine, kojim se najavljuje otvaranje hotela u Varaždinu – s \"modernom auto-garažom i prostranom stajom\", pri čemu će se \"izravno iz bačve\" točiti Ožujsko i njemačko Pilsner pivo.

Sve što se pronađe bit će evidentirano i arhivirano, a jednoga dana možda dočeka i izložbu.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.