Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronađeni dokumenti iz doba građanskog rata koji otkrivaju obiteljsko podrijetlo američke prve dame

Prapraprabaku Michelle Obame robovlasnici prodavali za 475 $

marian robinson
09.10.2009.
u 18:36

Prije 159 godina vlasnik plantaže u Južnoj Karolini sastavio je popis svog vlasništva na kojemu je bila i ropkinja Melvinia.

Prije samo 159 godina, za iznos od 475 dolara mogli ste kupiti komadić zemlje, ali i Melviniju, prapraprabaku američke prve dame Michelle Obame! Desetak godina prije početka Američkoga građanskog rata vlasnik plantaže u Južnoj Karolini sastavio je popis svoga vlasništva u kojemu su, uz posteljinu, nekretnine, konje i kola, poimence navedeni i robovi te procjena njihove vrijednosti.

Miješanje rasa
Na popisu su se našli i preci Michelle Obame, što je prije nekoliko dana otkrila genealoginja Megan Smolenyak.

- Velika je vjerojatnost da svaki Amerikanac u svojom rodoslovlju ima nekog pretka koji je živio u ropstvu - kaže Edward Ball, povjesničar, bijelac koji je i sam otkrio da su neki od njegovih predaka bili crni robovi s američkog juga.

U prilog toj tvrdnji govori i obitelj Michelle Obame. Njezina prapraprabaka Melvinia imala je s nepoznatim bijelcem četvero djece, među kojima je bio i Dolphus T. Shields, stolar koji se nakon oslobađanja iz ropstva preselio u Birmingham. Zbog svoje izrazito svijetle boje kože Dolphus je bio svojevrsna veza između crnog i bijelog stanovništva koje je bilo izrazito podijeljeno.

Praujak osnovao crkvu
- U vrijeme kada crnci nisu imali pravo glasa, kada nisu mogli ući u restorane niti posjedovati kuće u bjelačkim predgrađima, Dolphus je bio vrlo važna osoba i spona koja je osiguravala miran suživot. Usto, jedan je od osnivača baptističke crkve Trinity koja i danas postoji, a pokrenuo je i nedjeljnu školu za djecu u crnačkom dijelu grada - kaže danas 73-godišnja Bobbie Holt, koja je odrasla uz Shiledsa.

Taj praujak današnje prve američke dame umro je 1950. godine na dan kada je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država zabranio segregaciju u restoranima i školama.

Ključne riječi

Komentara 6

BT
bili-tartuf
23:24 09.10.2009.

pa danas mores´i za 30$ , dobiti Ukrajinke, bjeloruskinje i za 20$, a Ruskinje za 40$, Balkanke za 15 $, ...di je tu problem...??

ZL
zlatka
18:48 09.10.2009.

ma možeš si misliti, sazanli su i kad je prabaka kakala, kakvo stvaranje kulta ličnosti, baš za debile

OB
-obrisani-
19:31 09.10.2009.

Islam kad je ukinuo ropstvo, neki mali „mozgići“ nisu mogli to da dokuče (kao i sto sad nemogu da dokuce neke stvari), pa su ga ponovo uveli u skoroj prošlosti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije