Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pragma o građanskom odgoju: Nije jasno koja je dobit za djecu

Povećati motivaciju za obrazovanje, isticati vrijednosti rada i zalaganja, zadaća je škola i roditelja, ističu u Pragmi.
05. lipnja 2012. u 14:00 8 komentara 9 prikaza
'posebni prilozi...Zagreb...09.06.2009.  knezija, skola, OS. Matija Gubec, ucenici, djaci, Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Foto: Goran Stanzl/Arhiva VL

Nakon što je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta priopćeno da će se već od sljedeće školske godine u 12 osnovnih i srednjih škola eksperimentalno u nastavni program uvesti novi predmet građanski odgoj i obrazovanje, reagirala je udruga Pragma koja upozorava na nedorečenosti i moguće štetne posljedice izvođenja takvog predmeta.

– Pragma je 8. ožujka ove godine uputila očitovanje na Nacrt građanskog odgoja i obrazovanja nadležnim državnim tijelima kao i predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, ali je izostala reakcija svih. Iako je dokument djelomično nastao u suradnji s organizacijama civilnog društva, nije jasno tko će i kako izvoditi taj predmet i koja je krajnja dobit za škole, djecu i roditelje – kaže se u priopćenju udruge te se dodaje:

– Očitovanje obuhvaća temeljnu zamjerku: djecu i mlade potrebno je odgajati za ljudska prava i aktivno građanstvo (građanstvo koje uključuje motiviranje mladih na obrazovanje, rad, volonterstvo i brigu za zajednicu), a uloga roditelja je ključna te se mora zahtijevati njihov veći angažman u školi. Pragmina iskustva rada s mladima kojima prijeti ispadanje iz sustava obrazovanja, a isto potvrđuju i domaća istraživanja (Institut Pilar, 2010.) pokazuje da čest negativan stav roditelja prema obrazovanju, nastavnicima i školi, uzrokuje i nemotivirajuće i neprihvatljivo ponašanje djece i mladih u školi. Povećati motivaciju za obrazovanje, isticati vrijednosti rada i zalaganja, zadaća je škola i roditelja.

Na kraju priopćenja udruga Pragma još je jednom pozvala državne institucije i druge organizacije civilnog društva na propitivanje prijedloga uvođenja predmeta građanski odgoj i obrazovanje kako bi bio na korist učenicima i roditeljima te cijeloj zajednici.

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar ukurtapash
  ukurtapash:

  dobitnik je ministar fudbala, vjeronauka i seksualnoga odgoja. gospodin zeljko ivanovic.

 • larala:

  "Povećati motivaciju za obrazovanje, isticati vrijednosti rada i zalaganja" za to nam ne treba dodatni predmet vec država koja nece cijenu rada spuštati na 1600 kn....koja nece od covjeka ocekivati da crnci ko konj za poslodavca i državne namete vec ... prikaži još! ce si od svog rada na kraju mjeseca moci priuštiti barem ono osnovno....

 • Oger:

  Sta se Pragma uopce javlja. To je udruga koja uopce nije kompetentna raspravljati o skolskom programu.