Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi predmet

Pragma o građanskom odgoju: Nije jasno koja je dobit za djecu

'posebni prilozi...Zagreb...09.06.2009.    knezija, skola, OS. Matija Gubec, ucenici, djaci,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Goran Stanzl/Arhiva VL
05.06.2012.
u 14:00

Povećati motivaciju za obrazovanje, isticati vrijednosti rada i zalaganja, zadaća je škola i roditelja, ističu u Pragmi.

Nakon što je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta priopćeno da će se već od sljedeće školske godine u 12 osnovnih i srednjih škola eksperimentalno u nastavni program uvesti novi predmet građanski odgoj i obrazovanje, reagirala je udruga Pragma koja upozorava na nedorečenosti i moguće štetne posljedice izvođenja takvog predmeta.

– Pragma je 8. ožujka ove godine uputila očitovanje na Nacrt građanskog odgoja i obrazovanja nadležnim državnim tijelima kao i predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, ali je izostala reakcija svih. Iako je dokument djelomično nastao u suradnji s organizacijama civilnog društva, nije jasno tko će i kako izvoditi taj predmet i koja je krajnja dobit za škole, djecu i roditelje – kaže se u priopćenju udruge te se dodaje:

– Očitovanje obuhvaća temeljnu zamjerku: djecu i mlade potrebno je odgajati za ljudska prava i aktivno građanstvo (građanstvo koje uključuje motiviranje mladih na obrazovanje, rad, volonterstvo i brigu za zajednicu), a uloga roditelja je ključna te se mora zahtijevati njihov veći angažman u školi. Pragmina iskustva rada s mladima kojima prijeti ispadanje iz sustava obrazovanja, a isto potvrđuju i domaća istraživanja (Institut Pilar, 2010.) pokazuje da čest negativan stav roditelja prema obrazovanju, nastavnicima i školi, uzrokuje i nemotivirajuće i neprihvatljivo ponašanje djece i mladih u školi. Povećati motivaciju za obrazovanje, isticati vrijednosti rada i zalaganja, zadaća je škola i roditelja.

Na kraju priopćenja udruga Pragma još je jednom pozvala državne institucije i druge organizacije civilnog društva na propitivanje prijedloga uvođenja predmeta građanski odgoj i obrazovanje kako bi bio na korist učenicima i roditeljima te cijeloj zajednici.

Komentara 8

Avatar ukurtapash
ukurtapash
21:54 05.06.2012.

dobitnik je ministar fudbala, vjeronauka i seksualnoga odgoja. gospodin zeljko ivanovic.

LA
larala
07:34 06.06.2012.

"Povećati motivaciju za obrazovanje, isticati vrijednosti rada i zalaganja" za to nam ne treba dodatni predmet vec država koja nece cijenu rada spuštati na 1600 kn....koja nece od covjeka ocekivati da crnci ko konj za poslodavca i državne namete vec ce si od svog rada na kraju mjeseca moci priuštiti barem ono osnovno....

OG
Oger
18:27 05.06.2012.

Sta se Pragma uopce javlja. To je udruga koja uopce nije kompetentna raspravljati o skolskom programu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije