Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pračovjek Krapini donio turistički bum

'Krapina u deset priča' nova je ponuda za turiste koji šetnicom obilaze deset gradskih znamenitosti
06. svibnja 2010. u 14:20 1 komentara 3 prikaza
'05.05.2010., Turisticka zajednica, Krapina - NA slici: Nedjeljka Vodolsak, direktorica Turisticke zajednice Krapina. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'

KRAPINA – Ove turističke sezone na autocesti Zagreb - Macelj turiste će smeđa signalizacija upućivati na to da se nalaze u blizini svjetski poznatog nalazišta pračovjeka i novog Muzeja krapinskih neandertalaca. Krapina se ni sada ne može požaliti na broj posjetitelja, koji je od kraja veljače, od kada je otvoren Muzej, porastao, odnosno ne pamti se toliki broj dolazaka u Krapinu.

Potražnja za suvenirima

Potvrđuju to i u Turističkoj zajednici, koja je tijekom tjedna i u dane vikenda ima pune ruke posla. Turistički bum zbog jednog od najzanimljivijih svjetskih muzeja pokrenuo je sve gradske strukture, od političkih do ugostiteljskih. Osim što Muzej u prva tri mjeseca broji oko 13.000 posjetitelja, Turistička zajednica grada Krapine broji njih oko sedam tisuća, koliko ih je zatražilo da nakon Muzeja razledaju i druge zanimljivosti i znamenitosti, te da se zadrže u gradu, doznajemo od Nedeljke Vodolšak, direktorice Turističke zajednice grada Krapine.

– Zadovoljni smo brojem posjetitelja, koji imaju na raspolaganju stručne vodiče, a osjetno je povećana i potražnja za našim suvenirima, pa je i ta ponuda obogaćena. Nudimo autohtone suvenire vezane uz pračovjeka i Krapinu.

Da posjetitelji traže autohtone suvenire uvjerili smo se u uredu Turističke zajednice. Također na Hušnjakovom turisti iz Ljubljane na štandu su kupili lutke u obliku pračovjeka. – Čuli smo za vas u Sloveniji, i naravno da ćemo kući ponijeti vaš suvenir, a ne kineske – rekla nam je Majda iz Ljubljane.

Dvije karte za turiste

Turistička zajednica izdala je i novu brošuru 'Krapina u deset priča'. To je također novi projekt za posjetitelje, a 10 krapinskih znamenitosti bit će spojeno gradskom šetnicom. Radi se o nalazištu pračovjeka, Ljudevitu Gaju, Kneippovu lječilištu, legendama, te znamenitim osobama koje su obilježiile povijest Krapine, poput Barbare Celjske, Marije Jurić Zagorke, Augusta Šenoe i drugih. Sve to isprepleteno je u bogatu mozaičnu priču – kaže direktorica Vodolšak. Veliki je interes ljudi koji dođu u Krapinu da vide franjevački samostan, župnu crkvu, Galeriju, rodnu kuću Ljudevita Gaja i Trški Vrh, gdje će uskoro biti uređeno odmorište.

Na Trgu Ljudevita Gaja i kod Muzeja uskoro će se postaviti interaktivne karte za posjetitelje. U cijelu turističku priču uključili su se i ugostitelji s ponudom zagorske kuhinje.

Elipso

  • ludva:

    turistički bum.- a još se nje započelo sa gradnjom hotela-.. što se čeka??! gdje ćete smjestiti turiste?? u šatore uz autocestu?!