Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJLAND

Praćke i petarde protiv strojnica

praćka
AFP
18.05.2010.
u 22:00

– Gerilci su koristili praćke velike snage iz kojih su izbacivali kuglice izvađene iz kugličnih ležajeva. Na manjoj udaljenosti ti su projektili bili i smrtonosno oružje – kaže Zoran Grgić, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za oružje.

Praćke, zašiljene bambusove grane, zapaljene automobilske gume te Molotovljevi kokteli “složeni” od staklenih boca, benzina i starih krpa osnovno su oružje kojim gotovo 100.000 pripadnika Crvenih košulja svake večeri u Bangkoku prkosi snagama tajlandske policije i vojske. Iako na prvi pogled djeluju smiješno i gotovo bezopasno u odnosu na uobičajeno vatreno oružje, ta priručna sredstva vrlo su učinkovita u uvjetima urbanog sukoba.

Praćke, oružje kojim je prema Bibliji David pobijedio Golijata, prvi su put u moderno doba masovno primijenjene u Drugom svjetskom ratu za ustanka u Varšavskom getu 1943. godine, a bile su i omiljeno oružje urbane gerile u nemirima koji su 1968. godine bjesnjeli na ulicama Pariza.

– Gerilci su koristili praćke velike snage iz kojih su izbacivali kuglice izvađene iz kugličnih ležajeva. Na manjoj udaljenosti ti su projektili bili i smrtonosno oružje – kaže Zoran Grgić, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za protuterorističku borbu i urbano ratovanje.

Slično je i danas u Bangkoku, a postoji mogućnost da prosvjednici u slučaju eskalacije sukoba uvedu i priručne samostrele koji, unatoč primitivnom dizajnu i izradi, imaju veliku snagu. Aluminijska strelica ispaljena iz samostrela ima tako veliku energiju da na stotinjak metara probija i pancirnu košulju. Upotrebom zapaljenih guma prosvjednici smanjuju vidljivost, a time i mogućnost djelovanja helikoptera. Petarde koje u Tajlandu ispaljuju iz posebnih frulica nemaju razorno, već samo psihološko djelovanje, no moguće je očekivati uvođenje improvizirane teške artiljerije. Lisnate opruge skinute s kamiona idealne su, naime, za konstrukciju katapulta kojim se projektili teški i pet kilograma izbacuju i po 400 metara u daljinu.

– Iako te naprave izgledaju posve neopasne, riječ je o ozbiljnom oružju – kaže Grgić.

Ključne riječi

Komentara 4

PA
parabellum
23:32 18.05.2010.

Nasi su decki unistili tisuce jugo-srbo-cetnickih tenkova i srusili stotine njihovih zrakoplova a sve sa istim takvim prackama Ak je vjerovati Nedzadu Haznadaru ahaha ha ha ha

Avatar ludi kekec
ludi kekec
01:14 19.05.2010.

Ovaj Grgić je baš neki VELIKI stručnjak za praćke i opruge :)) U koji razred ide?

DS
dubina-sirina
03:04 19.05.2010.

Sta je, njihov vrag (HDZ) zakazao? Kad je u pitanju krv ubijanje itd. nace vrag neko rijesenje da dopelja koji sleper kalasnjikova, negdje tamo iz \"Velike Srbije\". Vragovi igraci napadaju vragovi igraci se brane, nema razlike, krv je bitna da se prolije za \"domovinu\"! gotovi ste uskoro, sto ste napadali napadali ste, sto ste se branili branili ste se! Sljedi vam preseljenje sa ovog planeta na druga divlja vrazija mjesta, pa tamo ucite kako vragu reci ne.....pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije