Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

'Praćenje državnog odvjetnika je banditizam par excellence'

'26.04.2012., Zagreb - Damir Kajin, saborski zastupnik. Photo: Patrik Macek/Pixsell'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/4
13.12.2012.
u 12:01

– Radi se o aktivnosti policije koja je počela na zahtjev državnog odvjetništva – komentirao je Tomislav Karamarko koji je u to vijeme bio na čelu Ministarstva unutarnjih poslova

Informaciju da je bivši ravnatelj policije Oliver Grbić prošle godine naložio praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara od kojih je petero iz Večernjeg lista, a koju je prvi objavio Novi list, danas su komentirali članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

– Čini se da je tu riječ o još jednom kosturu iz ormara, iz vremena HDZ-a, iz vremena kada je Tomislav Karamarko bio ministar unutarnjih poslova. Stvar treba temeljito istražiti jer, ako je to istina, Oliver Grbić to sigurno nije radio na svoju ruku, nije radio bez znanja tadašnjeg ministra unutarnjih poslova koji ga je na tu dužnost koju je obnašao i doveo, znači bez znanja Tomislava Karamarka. To je novi ozbiljan problem za HDZ, ali i novi ozbiljan problem za Hrvatsku. Ja se nadam da će državno odvjetništvo o tome pitanju pokrenuti istragu. Teško mi je nagađati je li to znao samo ministar unutarnjih poslova, ili je znala i premijerka, je li cijeli vrh HDZ-a u to bio uključen, ali sasvim sigurno ministar unutarnjih poslova jest – komentirao je Nenad Stazić (SDP), potpredsjednik Sabora novu aferu tajnog praćenja Mladena Bajića i novinara.

– Radi se o aktivnosti policije koja je počela na zahtjev državnog odvjetništva – komentirao je Tomislav Karamarko koji je u to vijeme bio na čelu Ministarstva unutarnjih poslova.

Predsjednik Odbora  za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman (HDZ) rekao je da o konkretnom slučaju ne može govoriti.

– Kao što znate, u nedavnoj aferi koju smo imali, a Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je imao neposredni nadzor, utvrdili smo da 9/10 odnosno preko 38 tisuća listinga postavlja policija samo u prvih 10 mjeseci ove godine, a nad tim nema nikakvog nadzora.  Kao odbor tada smo htjeli ići u nadzor dalje u policiju pa to nije odrađeno, da istražimo slučaj do kraja tako da je očigledno potrebno da se izvrši neporedni nadzor u policiji, da s vidi da li ima ili nema zloporaba s tima zahtjevima za traženje listinga. Očigledno policija na to ima pravo po zakonu, ali je pitanje nadzora. Tražit ću kao predsjednik odbora tražiti da se planira taj nadzor, da bude redovit i po potrebi izvanredni. Ono što je još potrebno, s obzirom da imamo curenje informacija i od prije neki dan, da li iz policije, DORH-a ili odvjetničkih krugova. Očigledno je i u izvješću odnosno izdvojenom mišljenju koje većina saborskog odbora nije prihvatila gdje se zalažem  da se uvede nadzor i nad DORH-om jer ima oko 44 posto odbačenih slučajeva i još 13 posto odbace ili oslobode sudovi pa imamo preko 50 posto slučajeva koji nisu procesuirani.  U demokratskim sustavima nadzor je obično organiziran tako da se imenuju posebni suci ili odvjetnici koji onda rade nadzor nad tim odbačenim slučajevima. Vjerujem da bi to pridonjelo da bude što manje ovakvih afera i nejasnoća kao ova.
 
Na pitanje je li policija samoinicijativno mogla zatražiti tako nešto ili je za to trebala nalog, Tuđman je rakao da po zakonu policija ima pravo tražiti listing.

– Govorim ne o slušanju razgovora, nego o listinzima. A za sadržaje razgovora potrebno je sudsko rješenje. Vidio sam naslov u novinama i ne mogu to komentirati. Ono što mugu reći jest da je potrebno izvršiti nadzor da bi se moglo doći do činjenica i podataka.

Jadranka Kosor, tadašnja premijerka

– Zašto baš mene pitate? Ja sam bila premijerka, nisam bila na čelu tog sustava. Nisam bila na čelu ministarstava, nego sam bila na čelu Vlade koja se zauzimala za uspostavljanje pravne države u punom smislu te riječi. Dakle, ne mogu komentirati napise u medijima dok nemam punu informaciju je li to točno ili nije. Ali, vjerujem, sigurna sam, da će institucije pravne države pokrenuti postupke, da ćemo doznati istinu. Očekujem da će i Državno odvjetništvo reagirati.

Neki zastupnici smatraju da je Tomislav Karamarko morao znati?

– Pa, to morate pitati gospodina Karamarka. I on je, kao što znate, saborski zastupnik, i vjerujem da je danas ovdje negdje.

Vi niste imali saznanja?

– Da sam imala saznanja da se, kako navode neki mediji, prisluškuju ili uhode novinari ili glavni državni odvjetnik, naravno da bi reagirala. Naravno, kao i svaki drugi građanin, jer postoji samo jedan način da se reagira na to. Prema tome, očekujem da ćemo vrlo brzo, jer su to vrlo ozbiljne optužbe, da će institucije pravne države brzo i učinkovito reagirati. Moramo doznati pravu istinu, onda se, eventualno, moraju pokretati neki postupci, jer ako to ostane visiti u zraku, samo u medijima, malo će se prepričavati, ali to bi bilo jako, jako loše.

Je li to moglo ugroziti istragu za Fimi Mediju?

– Ako se to događalo, kao što piše, potkraj prošle godine, mislim da ne. Zapravo, sve je bilo gotovo, kao što znate, optužnica protiv HDZ-a podignuta je 9. prosinca, ali je puno prije toga došla obavijest da je stranka pod istragom. I tu je bilo navedeno tko je sve pod istragom, nekoliko osoba, i mi smo kao stranka dobili obavijest da smo pod istragom kao stranka. Prema tome, to više ništa nije moglo ugroziti ili zaustaviti.Ali, bez obzira na to je li moglo ugroziti, treba ustanoviti, vrlo je zabrinjavajuće da bi glavni državni odvjetnik bio nadziran od bilo koga, osim što mora podnijeti izvješće Hrvatskom saboru. Mi smo izmjenama Ustava 2010. dodatno osigurali potpunu neovisnost državnog odvjetništa i rad DORH-a. Tako da bilo čiji neovlašten, protuzakoniti nadzor, naravno da se mora dodatno propitati, ali vrlo sam suzdržana jer ne znam je li to istina ili neko naklapanje.

Darko Milinović, HDZ

– Ja o tome ne znam ništa. U to vrijeme potpredsjednica Vlade, dakle koordinatorica za društvene djelatnosti, dakle nadležna i za MUP, bila je gospođa Đurđa Adlešić. Kada je ona otišla onda je bilo logično da ja kao tadašnji potpredsjednik Vlade preuzmem kordinaciju za društvene djelatnosti. Ali, dobro je znano koliko je tadašnja predsjednica Vlade imala povjerenje u mene, pa je tu koordinaciju preuzeo Dražen Bošnjaković. Prema tome ja o tome nemam nikakvih saznanja o tome.

Igor Rađenović (SDP)

Nisam pročitao cijeli tekst pa ne znam detalje, ali ako su pratili glavnog državnog odvjetnika, onda je to zaista skandalozno, to će sigurno biti tema broj jedan u Hrvatskoj, daleko ozbiljnija od one kojom se odbor bavio oko izlista.

Damir Kajin (IDS)

Već smo naučili da taj represivni obavještajni aparat, da njime upravlja HDZ i prisluškuje opoziciju i novinare. To nije u redu, ali to je tako bilo. No prvi put se dogodilo da prisluškuju glavnog državnog odvjetnika. To je banditizam par excellence. Budete uvjereni, nije to gospodin Grbić radio na svoju ruku nego je to radio po nalogu ondašnjeg ministra unutarnjih poslova, a vjerojatno i predsjednika Vlade Sanadera. Budite uvjereni da se gospođu Kosor nije previše zarezivalo.

Dinko Burić (HDSSB)

– Ovo je još jedan u nizu dokaza ispravnosti našeg stava koji smo izrekli u izdvojenom mišljenju na Odboru za unutarnju politiku, da nažalost i ova današnja vlast kao i prethodna nastavljaju kontinuitet činjenice da politika ne može maknuti prste iz policije, ni iz sigurnosno-obavještajnog sustava. Sva ovakva postupanja nisu samo skandalozna, nego su i opasnost za cjelokupnu nacionalnu sigurnost RH, pa čak i ako je riječ o Mladenu Bajiću.

Mislite da je Grbić to radio na svoju ruku? Vjerujete li vi u to?

– Normalno da nije sam i da je to sve vezano. U svemu tome je politika i politika ne zna i ne može maknuti prste iz onoga gdje joj nije mjesto. Hobotnica ima jako puno krakova. Išlo je do najvišeg vrha i do glave hobotnice.

– Ma najbolje da Jadranka Kosor nije znala. Ona je samo krunska nasljednica Ive Sanadera.

Igor Dragovan, potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

– Moram priznati da, ako je to istina da je to radio Oliver Grbić, mene to ne čudi. Taj čovjek je to bio spreman napraviti, uostalom, mi smo na to upozoravali, imali smo i raspravu na Odboru za unutarnju politiku i nadzor po kojem je, po predstavki Slavka Linića da on falsificira kaznene prijave kao glavni ravnatelj policije, tako da me to od Olivera Grbića ne čudi. Jako je opasno da smo se vratili u jednu praksu za koju sam davno mislio da je završena, a to je bilo nadziranje novinara. I to je opasna priča, mislim da to u ravnateljstvu policije trebaju istražiti do kraja, da DORH koje zakonski ima uporište zatražiti kompletnu istragu i ako bude potrebno, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Po informacijama koje imam, u Odbor su došle određene predstavke od odvjetnika Ive Sanadera, to ćemo kad bude predsjednik Odbora stavio na dnevni red raspraviti, ali ću ovo ponoviti, ne čudim se ako je to radio Oliver Grbić. I treba napomenuti još jednu stvar, tada je ministar unutarnjih poslova bio Tomislav Karamarko, a s obzirom na iskustvo koje smo imali dosada u radu Odbora za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost gdje je HDZ rekao da ministar mora znati sve što radi ravnatelj policije, tada iz toga mogu zaključiti da je i tadašnji ministar Karamarko znao što radi Oliver Grbić. Ne znam je li išlo to iznad ministra, je li to znala tadašnja premijerka. Temeljem onoga što sam vidio, mogu samo pretpostaviti da je Karamarko znao što mu radi ravnatelj policije.

Predsjednik saborskog Odbora za medije Branko Vukšić na pitanje što ako se ispostavi da je točno da se pratilo novinare i Bajića, kazao je:

– U Saboru je jedan zastupnik rekao da je Hrvatska pravna država i drugi isto, prvi je bio SDP-ovac, a drugi HDZ-ovac, a ja neprestano tvrdim da Hrvatska nije pravna država i da je deficit sloboda u Hrvatskoj velik. Upravo ovo što se dogodilo, a vjerujem da je istina ono što su novinari pisali jer vjerujem novinarima, pošto sam i sam bio novinar i znam kako funkcionira taj rad, da je to skandalozno i mislim da bi oni koji su dopustili praćenje trebali biti procesuirani - praćenje novinara, izlist razgovora novinara...čini se sve kako bi novinari sve teže radili, kako bi bilo sve manje novinarskih sloboda, kako bi policijski aparat zastrašio one koji se danas usude reći popu pop, a bobu bob. Prije svega, to su novinari, jer novinari u Hrvatskoj otkrili više afera nego čitav represivni aparat.

Kaže se da je to napravio Oliver Grbić. Mislite li da je to napravio na svoju ruku ili da su to znali ministar ili premijerka?

– Iza Olivera Grbića se vuče toliko crni trag raznih afera i raznih slučajeva zaštite nekih novinarki i novinara, a optužbi drugih novinara i drugih novinarki da bi bilo vrijeme da se konačno pokrene i neka istraga. Mogu samo nagađati da li je Oliver Grbić radio to na svoju ruku ili je radio u kompi s nekim drugim. Sasvim je sigurno da traba reagirati DORH i da treba čim hitnije preispitati Grbića i napraviti reda i u policiji i u DORH-u i u tajnim službama.

Mislite li da je ravnatelj policije mogao bez znanja ministra unutarnjih poslova pratiti ili praviti izliste poziva?

– Da, mogao je to raditi jer to rade. Kako se moj prijepis s bivšom ministricom pravosuđa našao na stolu premijera, to nije bilo službeno prisluškivanje, to je bilo podzemlje koje i danas djeluje i to se i danas radi: prisluškuju se ljudi, prate...i to ne znači da je cijeli represivni aparat o tome trebao biti obaviješten.

Je li to moglo ugroziti istragu za Fimi mediju?

– Sasvim sigurno da može jer u toj istrazi o Fimi mediji postoje još oni ljudi koji su na slobodi, a ne bi trebali biti.

A neki su dobili i izliste?

– Pa dobili su izliste, čuvaju se još jer je to vrlo široka mreža, kao što je vrlo široka mreža onih koji bi trebali uz Sanadera sjediti na optuženičkoj klupi, a nisu i još uvijek su ili u Saboru ili vrlo blizu ili su u vrhu HDZ-a.

Komentara 112

ST
stevica
12:49 13.12.2012.

Spijuncina je angazovao mladez zlocinacke,danas ce biti isplate iz crnih fondova.

ST
stevica
13:11 13.12.2012.

Mene bi cudilo da SKOJEVKA nesto zna,jer uvijek ona nista nezna.A kad je pjevala i igrala prosle godine zajedno sa cobankovicem,govorila je :HDZ JE STRANKA CASNIH I POSTENIH.Valjda se sad stidi i ona sama svojih rijeci, kao i onih ,,KUD IVO TU I JA,JEDAN JEDINI NEPONOVLJIVI DR . IVO SENADER. A da ne spominjem njene potpise za isporuku struje TLM-U za kupovinu ove vile od Mesara Fiolica......Koliko grijeha a slobodno leprsa.

C1
c11dugi
12:45 13.12.2012.

I cudim se da novinari za komentar nisu pitali jos ekstremnije pojedince iz stranaka od ovog kupusa Kajin-Buric. Mogli su pitati moralne vertikale i uravnotezene osobe iz svake stranke, a ne ove populisticke protuhe sa 0 radnih sati u zivotu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije