Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA UPOZORAVA STARIJE GRAĐANE

Pozvonili joj, rekli da su volonteri pa joj ukrali 89.000 kuna

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
20.11.2020.
u 08:35

U policiji savjetuju da ako vam je osoba sumnjiva, prije no što je pustite u stan, nazovete službu ili ustanovu za koju tvrdi da radi te provjerite jesu li je uistinu poslali vama

Iako ih policija na to opetovana upozorava, osobe starije životne dobi naivno vjeruju svakome tko im pokuca na vrata te im se, pokaže se često, lažno predstavi kao neka službena osoba, tražeći novac. Posljednja žrtva takve prevare je 86-godišnja Riječanka koju su na Zametu okrala dvojica muškaraca koji su joj se predstavili kao volonteri-zdravstveni djelatnici. Pozvonili su joj na vrata i lažno su joj se predstavili, nakon čega ih je ona pustila u stan. Oni su potom kaže policija, iskoristili njezino povjerenje i nepažnju te joj otuđili oko 89.000 kuna.

Stoga policija ponovo upozorava osobe starije životne dobi na prevarante koji iskorištavaju njihovo povjerenje, nepažnju ili ih dovode u zabludu.  

- Riječ je o osobama koje im dolaze u stanove ili kuće lažno se predstavljajući najčešće kao zdravstveni djelatnici-volonteri, službenici banke, policije, djelatnici javnih poduzeća i slično. U pravilu građani takve osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi i ostavljajući ih bez nadzora te im tako olakšavaju činjenje kaznenih djela (u većini slučajeva prijevara i krađa). Napominjemo kako prevaranti uglavnom rade u paru, a karakterizira ih drskost u ponašanju, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, suosjećanje, brzina, upornost u nagovaranju, uvredljivost u slučaju sumnje ili provjere „činjenica“ koje iznose, a isto tako su moguće simulacije bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja - kažu u policiji.

Građanima savjetuju kako da se samozaštite pa kažu da se ne otvaraju vrata i u stan ne puštaju nepoznate osobe, dok god niste sigurni o kome se radi i što želi. Sve službene osobe dužne su imati službene iskaznice, pa kada vam netko kaže da je policajac, električar, bankar ili tome slično, zatražite ga da vam pokaže odgovarajuću iskaznicu ili neki službeni dokument kojim dokazuje svoj identitet.

U policiji savjetuju da ako vam je osoba sumnjiva, prije no što je pustite u stan, nazovete službu ili ustanovu za koju tvrdi da radi te provjerite jesu li je uistinu poslali vama. Kažu i da se prije otvaranja vrata treba provjeriti kroz špijunku tko je na vratima, a ako nepoznata osoba baš želi ući u vaš stan, pozovite policiju. Nadalje, u policiji upozoravaju građane da posebno budu oprezni ako ih netko traži osobne podatke jer su oni zaštićeni i može ih, uz pristanak građanina, prikupljati samo ovlaštena osoba. U policiji savjetuju građanima  i da pokušavaju zapamtiti izgled, glas ili odjeću osobe  koja im se pojavila na vratima te da odmah nazovu 192, ako posumnjaju da je riječ o kaznenom djelu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije