Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Poznati redatelj uhićen zajedno sa svojom obitelji

jafar
reuters
02.03.2010.
u 11:07

U rujnu prošle godine Panahi je, kao član žirija Montreal Film Festivala, došao na pozornicu sa zelenom maramom preko glave želeći iskazati solidarnost s demonstrantima u Iranu.

Poznati filmski redatelj Jafir Panahi uhićen je jutros zajedno sa svojom suprugom, kćerkom i petnaestak gostiju u svojoj kući u Teheranu. Panahi je poznat kao redatelj "Offsidea", filma koji govori o iranskim ženama koje se prerušavaju u dječake kako bi mogle na stadionima gledati nogometne utakmice. "Offside" je na Berlinskom festivalu 2006. godine osvojio Srebrnog medvjeda i Grand prix žirija.

U rujnu prošle godine Panahi je, kao član žirija Montreal Film Festivala, došao na pozornicu sa zelenom maramom preko glave želeći iskazati solidarnost s demonstrantima u Iranu.

Panahi je na ovogodišnji Berlinski festival pozvan kao počasni gost, no vlasti su mu zabranile putovanje u Njemačku.

-Prema informacijama koje sam dobio iz Teherana, jutros je u Panahijevu kuću upalo 13 agenata iranske obavještajne službe među kojima je bilo i žena, a sa sobom su nosili i video kamere. Pretres je trajao 5 sati i očito da su nešto tražili, mada nitko ne može procjeniti što. Vjerujem da su odvedeni u posebnu jedinicu zatvora Ewin kojeg obajveštajna služba koristi za svoje potrebe, kaže za Večernji list Omid Habibinia, iranski novinar i disident koji iz Švicarske organizira prosvjede na Teheranskim ulicama putem Facebooka i Twittera

Prema njegovim riječima, Panahi je već duže vrijeme, kao i dobar dio iranskih intelektualaca, bio pod prismotrom vlasti koje su mu dva puta u posljednje pola godine zabranile izlaz iz zemlje.

 

Razvoj priče pratite na www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
12:13 02.03.2010.

Iran dokazuje svakodnevno svoju demokraciju \"diktature\" ... Nema kritiziranja režima u Iranu, Ajatolasi ipak znaju demonstrirati svoju moć.

OB
-obrisani-
15:36 02.03.2010.

To nema veze sa demokratijom nego sa slobodama. Slobode su u Iranu, dakako, uslovljene verom. Iz naše perspektive je to svakako nesloboda, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što nam se vera, islam, ne dopada pa tako sasvim sigurni nismo spremni da prihvatimo da ona, vera, uslovljava kvalitet i kvantitet sloboda. Demokratija je nešto drugo. To je način vladanja i znači da se u strukturama vlasti ista pitanja postavljaju i na isti način tumače kao i u narodu. Što se toga tiče Iran je veća demokratija od Zapada.

OB
-obrisani-
11:38 02.03.2010.

Još jedan u nizu. Mulokracija ne podnosi kritiku. Btw, dobitnik je i Zlatnog lava u Veneciji, \"The Circle\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije