Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poznati hrvatski imunolog bit će na čelu EU federacije s 14.000 znanstvenika

Izbor prof. Bojana Polića za budućeg predsjednika EFIS-a (2024. – 2027.) i člana Glavnog odbora u sljedećih devet godina predstavlja veliko priznanje, kako njemu osobno tako i hrvatskoj imunologiji
11. rujna 2021. u 10:08 1 komentara 3234 prikaza
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Naš ugledni imunolog prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci bilježi uspješne dane. Na Skupštini Europske federacije epidemioloških društava izabran je za predsjednika u sljedećem mandatu. Izabran je uime Hrvatskog društva imunologa. To znači da će prof. Polić sljedeće tri godine biti desna ruka predsjednici Frederici Sallusto, a 2024. godine preuzeo i predsjedanje ovom uglednom federacijom koja okuplja 35 imunoloških društava predstavljajući ukupno 14.000 znanstvenika. Prof. Polić izabran je s 38 glasova, a njegov je protukandidat dobio devet.

TREĆA DOZA DOBRA ZA ZAŠTITU Imunolog Trobonjača o četvrtom valu: 'Mogao bi nositi veliki broj teških slučajeva te veći broj smrtonosti'

I predstojnik zavoda u Rijeci

U sklopu 6. Europskog kongresa imunologa (ECI 2021) održana je Izborna skupština EFIS-a na kojoj je izabrano novo buduće rukovodstvo što obuhvaća budućeg predsjednika, glavnog tajnika i rizničara. EFIS ima poseban način biranja predsjednika. Naime, na izbornoj skupštini se bira budući predsjednik koji će na operativnu dužnost nastupiti tri godine nakon izbora, no on automatski postaje član Glavnog odbora EFIS-a gdje stječe znanja i vještine potrebne za preuzimanje operativne funkcije.

 | Autor : Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Istovremeno prestaje trogodišnji mandat dotadašnjem predsjedniku EFIS-a, koji dobiva status bivšeg predsjednika i još tri godine ostaje u Glavnom odboru, a novi predsjednik postaje osoba koja je u protekle tri godine bila u statusu budućeg predsjednika. Također, prof. Polić imenovan je i predstojnikom Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, gdje će zamijeniti našega uglednog imunologa prof. dr. sc. Stipana Jonjića.

Glavni naglasci programa prof. Polića kao budućeg predsjednika EFIS-a jesu: održati financijsku stabilnost EFIS-a novim sponzorstvima bez narušavanja znanstvenog integriteta organizacije, podrška edukativnim programima za mlade imunologe, poticanje znanstvene izvrsnosti, formiranje posebnih programa za smanjivanje razlike u znanstvenoj izvrsnosti između znanstveno razvijenih i manje razvijenih europskih regija, daljnji razvoj aktivnosti posebnih skupina (Task Forces) za pojedina pitanja od opće važnosti, poboljšanje komunikacije s društvima i članovima i povećanje vidljivosti aktivnosti EFIS-a.

Šibenik: Slabi odaziv građana na cijepljenje protiv koronavirusa NAKON ODLUKE AMERIČKE FDA Imunolog Jonjić: Zabrinjavajuće je da svijet srlja prema trećoj dozi, a većina ljudi nije cijepljena

Voditelj niza projekata

Izbor prof. Bojana Polića za budućeg predsjednika EFIS-a (2024. – 2027.) i člana Glavnog odbora kroz sljedećih devet godina predstavlja veliko priznanje kako njemu osobno, tako i hrvatskoj imunologiji. Profesor Polić je prominentni i međunarodno prepoznatljiv hrvatski znanstvenik u području imunologije i virusne imunologije. Rezultati njegova dugogodišnjeg znanstvenog rada publicirani su u prestižnim znanstvenim časopisima – npr. u Nature Immunology, Immunity, Nature Medicine, Science, Journal of Experimental Medicine, PNAS i dr.

Voditelj je niza domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata u području. Dugogodišnji je organizator međunarodne FEBS-ove ljetne škole iz imunologije u Hvaru (2007. – 2019.) koja okuplja više od 100 doktoranada i poslijedoktoranada te 20- ak vodećih imunologa iz EU i SAD-a. Prof. Bojan Polić član je Malog vijeća Hrvatskoga imunološkog društva, a bio je i njegov dugogodišnji potpredsjednik i predsjednik.

Ljetno predvečerje u Zadru
'Gazda je naredio'
Novinarka Večernjeg o antiturističkom iskustvu iz Zadra: 'Konobar nas nije htio poslužiti'
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar @promatrač
    @promatrač:

    To je pretpostavljam također bilo putem veze, kandidirao sam se, ali sam glatko odbijen iako imam sve predispozicije za to mjesto. Naime, već godinu i pol studiram virologiju, epidemiologiju, psihologiju, propagandologiju, koruptologiju, mitologiju, lažologiju, itd. i da me večernji stalno ... prikaži još! ne blokira u radu, već sam mogao i doktorirati. Pozivam USKOK da što prije pročešljaju te institucije.