Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Požeške Sesvete sa 105. stanovnika proslavile 250 godina školstva

Škola je iznjedrila i tri saborska zastupnika. U sjećanje na ovu obljetnicu na školi je otkrivena spomen ploča koju je podigla Požeško – slavonska županija.
05. prosinca 2009. u 13:53 2 komentara 122 prikaza
škola
Foto: Duško Mirković

Misnim slavljem kojeg je predvodio požeški biskup Antun, Škvorčević, otkrivanjem spomen ploče te izložbom učeničkih radova i arhivske građe danas je u Požeškim Sesvetama obilježeno 250. godina školstva. Nakon 150 godina turske vladavine tadašnji isusovci su u mjestu Kutjevu, Čaglinu i Požeškim Sesvetama koje danas broji tek 105 stanovnika pokrenuli osnovno školstvo.

Današnju područnu školu koja pripada Osnovnoj školi fra Kaje Adžića u Pleternici nekada je pohađalo preko stotinu djece, a danas ih je tek 14. Podijeljeni su u dva kombinirana odjeljenja. - Ponosni smo na ovu školu koja je iznjedirila veliki broj fakultetski obrazovnih ljudi koji su ostavili pisani trag ne samo na području Hrvatske nego i šire – kazala je ravnateljica škole Anka Dorbić.

Škola je iznjedrila i tri saborska zastupnika. U sjećanje na ovu obljetnicu na školi je otkrivena spomen ploča koju je podigla Požeško – slavonska županija, a koju su otkrili dožupan Ferdinad Troha i pleternički gradonačelnik Franjo Lucić.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • lietuva:

    \"Sa sto petih stanovnika\"? Opet točka poslije glavnog broja? Vi imate neke kognitivne probleme ili što?

  • rackizel:

    105. stanovnika Kako se to čita? Po onoj - ja Tarzan, ovo Jane, ovo Ćita. Ja Mujo, ovo Fata, ovo ne čita.