Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testirali snagu volje

Požega i ove godine pomogla pušačima da se odreknu cigareta: 'Sam sebi kažem: 'danas neću pušiti!''

Požega: Proglašenje pobjednika javnozdravstvene akcije "Pušenje odbaci, lovu nabaci"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
29.03.2023.
u 18:45

U Požegi je i ove godine organizirana jedinstvena akcija "Pušenje odbaci, lovu nabaci"

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i ove je godine jedini u Hrvatskoj organizirao tradicionalnu akciju “Pušenje odbaci, lovu nabaci” namijenjenu pušačima koji žele prestati pušiti. Uvjet za sudjelovanje na natječaju bio je da je kandidat svakodnevni pušač, sa "stažom" od barem godinu dana.

Prijavilo se 30 kandidata, od kojih je njih osmero izdržalo mjesec dana bez cigarete, a sve su nadgledali članovi njihovih obitelji. Na kraju je od osam najustrajnijih ždrijebom izvučena pobjednica Mihaela Pejić, kojoj je pripala novčana nagrada od 400 eura. Zbog odsutnosti pobjednice, nagradu je primio njezin suprug, dok su ostalima podijeljene utješne nagrade od po stotinu eura.

- Zadnjih nekoliko godina ne pušim puno, između tri i pet cigareta dnevno. Već dulje vrijeme razmišljam o potpunom prestanku pušenja nakon više od 40 godina pušačkog staža, a ovo mi se učinilo kao idealna prilika – rekao je Kazimir Balog (64), jedan od kandidata koji su uspješno izdržali jednomjesečni test snage volje. Početak apstinencije poklopio se s prvim danom korizme, što je, kaže, bio jedan od razloga zašto se odlučio prijaviti na natječaj. Pokusni rok izdržao je bez većih problema.

- Nisam osjećao neku veliku potrebu za cigaretom. Jednostavno, ujutro se probudim i kažem sam sebi: Danas neću pušiti! - dodao je.
U proteklih deset godina ovaj jedinstveni natječaj pokazao je iznimne rezultate, s obzirom da je većina onih koji su mjesec dana apstinirali od nikotina i duhana trajno prestala pušiti. Oko 50 posto sudionika i danas su nepušači. - Ovom akcijom želimo pridobiti ljude kvalitetnom i zdravom načinu života. Akciju organiziramo u vrijeme korizme, jer znamo da se dosta ljudi upravo tada odriče nečega. Željeli smo to iskoristiti kako bismo ih stimulirali da prestanu pušiti, jer znamo da je pušenje jedan od uzročnika niza bolesti, kardiovaskularnih, karcinoma i slično - rekao je dr. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije