Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOVOR TIJELA

Poze političara: Evo što nam govore tijelom...

zoran milanović
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/6
08.09.2013.
u 19:10

Josipovića karakterizira njegovo hladno profesorsko držanje bez spontanosti, uživljavanja i emocija, dok kod Karamarka ruke u džepovima zapravo znače da pokušava nešto prikriti i da nije do kraja iskren

Prepoznatljiv položaj spojenih jagodica prstiju lijeve i desne ruke njemačke kancelarke Angele Merkel u predizbornoj utrci poslužio je za prepucavanje – promotori njezine kampanje biračima poručuju da su u dobrim rukama, a kritičari u opetovanoj “romb pozi” vide ispraznost. Stručnjaci za govor tijela pak u položaju njezinih ruku čitaju poruku umjerenosti i smirenosti.

“Podupiranje” samoga sebe

Komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel, profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i autorica knjige “Komunikacijski kompas”, tumači da je neverbalno teško interpretirati ne znamo li i verbalni kontekst, no naglašava da je govor tijela vrlo moćan – otkriva puno toga što pojedinci žele zatajiti. Vodeći domaći političari također imaju svoje uigrane poze na koje se oslanjaju u javnim nastupima, a često se njima brane od publike, odnosno javnosti. Premijer Zoran Milanović nerijetko prilikom svojih govora jednom rukom pridržava zatvoren dlan druge ruke.

– To je tipična naučena poza za nastupe u kojima se sjedi, a tada se njome govornik obuzdava od prevelikog gestikuliranja. Kada se isti položaj koristi pri stajanju, znači odmicanje i skrivanje. Poručuje da govornik ne voli javno komunicirati – ocjenjuje S. Leinert-Novosel.

Pregledavajući stotine fotografija premijerovih nastupa, uočili smo da je, dok je na nogama, vrlo često u toj pozi. Za govornicom pak oslonac traži na njezinim rubovima te povremeno gestikulira ne odmičući ruke predaleko od ruba. Takav položaj ne treba nas previše iznenaditi jer je tipična govornička poza većine političara.

– Koriste je pojedinci kada ne znaju kako bi “umirili” ruke da im gestikulacija bude optimalna – objašnjava komunikologinja.

>> Govor osmijeha i smijeha: Koji je tvoj stil smijanja?

O govornicu se oslanja predsjednik Republike Ivo Josipović, dok u “stajaćim” situacijama poštuje pravila protokola držeći ruke uz tijelo ili ih, u opuštenijim varijantama, prekriži ispred sebe. Iako prekrižene ruke uglavnom pokazuju zatvaranje i želju za distancijom, S. Leinert-Novosel kod Josipovića iščitava opuštenost i spontano “podupiranje” samoga sebe. Da bi se ocijenio neverbalni govor, mora se poznavati i osoba, objašnjava komunikologinja, a predsjednika Josipovića karakterizira njegovo hladno profesorsko držanje bez spontanosti, uživljavanja i emocija. Prva potpredsjednica Vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić u različitim situacijama različito reagira i iz njezina ponašanja nije teško iščitati što o njima misli. Izuzmemo li službene protokole u kojima se drži pravila, može se ocijeniti da je za nju karakteristično da stalno nešto “vrti” po rukama. Ne pozdravlja li se ili rukuje s ljudima oko sebe, onda skida jaknu ili drži naočale, mobitel, olovku. Nema li ništa pri ruci, popravlja mikrofone, naušnicu ili se hvata za kosu.

– Vesna Pusić evoluirala je od grubog i agresivnog komuniciranja do sadašnje potpune kontrole. Ona vodi računa o tome kako će ispasti. Ponekad joj, kada je pod pritiskom, “pobjegne” pa se uhvati za naušnicu ili vrti kosu. Ona ima profesionalnu komunikaciju s jakom željom za moći i autoritetom, želi biti šefica s velikim š – ocjenjuje Smiljana Leinert-Novosel. Na to upućuje i kada je za govornicom. Privlačenje mikrofona k sebi usmjerava na njezinu važnost i potencira njezinu dominaciju, “osvajanje prostora”, a šalje poruku da je se mora čuti. Istovremeno tim pokretima traži oslonac, a ponekad je i prisiljena privlačiti mikrofon zbog svoje visine.

Nije ovdje svojom voljom

Vesnu Pusić na više smo fotografija, a uglavnom je riječ o slikama s obilaska terena s koalicijskim partnerima, uhvatili s prekriženim rukama na prsima. Takvim se stavom ograđuje i poručuje da tu nije svojom voljom, već odrađuje dužnost.

U brojnim različitim situacijama, pa tako ponekad i za govornicom, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka zatekli smo pak s rukama u džepovima. Iako se takav položaj može tolerirati u neformalnim situacijama i tumačiti kao znak opuštenosti, ruke u džepovima zapravo znače da pokušava nešto prikriti te da nije do kraja iskren. Ne šalju samo položaji tijela (ponekad neželjenu) poruku javnosti, već političari svjesno odabirom odjeće žele stvoriti dojam o sebi. Tako Karamarko pomno bira bijele košulje koje su, komunikološkim rječnikom rečeno, tipičan “hvatač pozornosti” vezan za podizanje vjerodostojnosti.

>> Govor tijela: Sanader demontiran i pokoren, Turudić neuvjerljiv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije