Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velčečasni Darko Mejaški:
Povratak na članak

Pozdravljaju najavu: I biskupi i svećenici nekad su se ženili

Starokatolička crkva, koja je nastala kao pokret katolika za obnovu unutar Katoličke crkve, pozdravlja papino nastojanje i želju da se počne rediti oženjene muškarce. Za nas bi to značilo povratak kršćanskim izvorima, kaže svećenik Starokatoličke crkve

Komentari 72

VO
Volimipostojim
23:35 14.01.2020.

Šta ovaj baljezga? Nije bio ustrajan i sad se pokušava opravdati... Ja ne znam kako možeš stići biti svećenik kad imaš obitelj.. svećeniku bližnji treba biti prioritet, ali ako imaš obitelj veći prioritet je odvesti malu u vrtić nego 3 sata pričati sa ranjenom osobom... ovo o braku što je rekao da je ok ako se ponovo žene, to je dobar pokazatelj koliko nije u pravu.. kakvo ti povjerenje u obitelji možeš imati ako ne ideš 100% u nju. Da ima opcija da se mogu razvesti samo tako, isto kao otići u dućan ona institucija katoličkog braka uopće nema smisla... Bit je u praštanju!!!!

VL
JU
juma
23:04 14.01.2020.

Nema odstupanja niti ustupaka. Sve crkve koje su to ucinile, danas su ugasene i prakticno bez vjernika. Sve osim katolicke, koja je ustrajala na strogim pravilima, konzervatizmu i tradiciji.

VL
JB
Jandref_Briselionovič_Plenjinj
23:06 14.01.2020.

Čovjek govori neistinu. Starokatolička crkva nema nikakve veze s Katoličkom crkvom. Zapravo ima veze koliko i pravoslavne, odnosno protestantske.

VL
Avatar Parousia
Parousia
01:21 15.01.2020.

1.Timoteju(4:1-3)”A nadahnuta objava izricito kaze da ce u buducim vremenima neki otpasti od vjere,slusajuci zavodljive nadahnute objave i ucenja demona,zavedeni licemjerjem lazljivaca otupjele savjesti,koji zabranjuju zeniti se i zahtjevaju uzdrzavati se od jela koja je Bog stvorio da ih uz zahvaljivanje uzimaju oni koji vjeruju i koji dobro poznaju istinu.”

VL
DU
Deleted user
00:25 15.01.2020.

Pojma ovaj 'svećenik' nema što je to zapravo sakrament.

VL
DU
Deleted user
00:27 15.01.2020.

"Stalna samo mjena jest", napisao je Petar Preradović. Ja bih dodao, što se ne mjenja, propada. Crkva se mjenjala kroz stoljeća, samo je tad imala luksuz raditi promjene tijekom generacija. Danas su vremena puno brža, kao i protok informacija.

VL
Avatar pendreck
pendreck
03:08 15.01.2020.

Celibat je uveden za svećenike tek godine 1022. Dakle nema veze sa vjerom.

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:37 15.01.2020.

ovo treba pozdraviti, i gledati kao još jednu mjeru zadržavanja hrvata u hrvatskoj! čemu se sad prenemažemo, istini treba pogledati u oči. kud je masovni celibat doveo tibetance?! na njihovom primjeru vidimo kako jedan narod koji je imao vojsku, utjecaj, silinu, u par stoljeća potpuno promijeni filozofiju i svojim miroljubivim načinom života posvećenom dalaj lami, masovnim odlaskom mladića u redovnike, postane manjina u svojoj zemlji, polako i pred nestankom. a kineski carevi su učili od tibetanaca, njih smatrali pojmom u književnosti, kulturi, življenju... prilagođavanje je ključ opstanka. nijemci ne vole strance, al su shvatili da im je bolje imati ih kod sebe nek im rade, jer onda i troše kod njih, i svima njima je bolje nego bez njih, plus da imaju veći utjecaj vani baš zbog migranata. mi mrzimo svakog stranca, ne volimo ni one koji su s nama 400 godina (srbi, romi...), čak i starosjedioce ne volimo (talijani u istri). mi smo mali ksenofobni narod, nemojte se ljutiti, većina vas ni ne zna značenje te riječi, al je tako, mi smo takvi, pogledajte sami naš odnos prema drugima. koga mi volimo?! s kojim smo to ljudima, narodima, u dobrim odnosima? pustimo političare, oni da se održe na vlasti prijateljuju i sa ratnim zločincima. nemojmo crkvu napadati ni zbog celibata ni zbog promjena koje budu ili ne budu prihvatili. mi hrvati smo pokazali da se možemo mijenjati. eto samo bacite pogled na naše gradove, kolko novih faca vidite, to je fascinantno! tolko nepalaca, sirijaca...

VL
VL
????
07:51 15.01.2020.

Velečasni je malo krivo postavio stvari, a i novinar koji bi trebao bolje znati. 1) Dakle ovaj svećenik bi kao ostao u Katoličkoj crkvi da se mogao ženiti, ako je to jedini razlog onda je teško sagriješio jer je zbog ženidbe prešao u Starokatoličku crkvu koja prihvaća neke hereze, razlika između njih i nas nije samo celibat. Ako se htio oženiti, mogao je bilo kada tražiti razrješenje s dužnosti svećenika i oženiti se te uz to pomagati župniku u svojoj župi u nekim praktičnim stvarima koje bi mogao vršiti u službi đakona npr... 2) teza da su se biskupi i svećenici (razlikovati između vež zaređenih i onih koji su zaređeni nakon ženidbe) nekad ženili mi se ne čini istinitom. Zašto? Pa imamo primjer Pravoslavne crkve, ona je puno konzervativnija od Katoličke crkve. I kod njih se zaređuju već oženjeni, no jednom zaređeni svećenik se ne može oženiti i ostati u službi. Kad oženjenom svećeniku umre žena, ne može se više ženiti, a onaj tko je zaređen kao neoženjen, isto se ne može ženiti. Njihovi biskupi pak isto ne smiju biti oženjeni tako da se oni biraju između neoženjenih svećenika, svećenika udovaca i redovnika koji su pak obvezni zavjetovati se na celibat.

VL
Avatar pendreck
pendreck
08:55 15.01.2020.

Celibat je protiv prirode...nema veze s duhovnošću. Da je Bog protiv sexualnosti nebi ju stvorio.

VL
KE
kelab
06:07 15.01.2020.

Meni se cini da sama rijec/pojam: starokatolicka kaze da zeli sacuvati nesto staro. Koliko se sjecam s vjeronauka, nastala je kao protuteza promjenama u Katolickoj Crkvi. O cemu sad beljzgaju kao da su neki 'naprednjaci', a ne neki 'starok...ci'? Mojoj zupnjak mi kaze da odvajkada ima ozenjenih svecenika u Katolickoj crkvi i da to nije nikakva novost, da je i prvi Papa bio ozenjen, da u Katolickoj crkvi ima preko 25 jedanakopravnih obreda i zakona sa Rimokatolickom crkvom. Po nekima svecenici su ozenjeni, po drugima nisu i da to nema nikakve veze s vjerom nego sa zakonom ili obredom doticne Crkve. Starokatolicka crkva je nastala kao protuteza obnovama unutar Katolicke (ne Rimokatolicke) crkve Tako sam nekako utuvio...

VL
CH
chanchir
06:55 15.01.2020.

Tema za 2020godinu gospodnju...Taliban....dobar dan...

VL
NE
neboiznadzagreba
01:12 15.01.2020.

Celibat zahtjeva potpunu predanost Bogu,najveću moguću kontrolu strasti i obuzdavanje, on je jedna od većih žrtvi koju čovjek može dati u ovom vremenu površnosti i slabosti, vremenu tame u kojem i nije tako teško biti pravednik-kriteriji su toliko niski. Ukidanje celibata u Katoličkoj crkvi bilo bi još jedno gašenje svijetla, korak ka snižavanju kriterija i miksanju neke globalne light religije, bez korijena, bez žrtve, bez odricanja...

VL
MK
mksdk
07:12 15.01.2020.

Nisu se nikada ženili, nego je bilo dopušteno ređenje oženjenim muškarcima. No, ređenje je ujedno značilo i napuštanje bračnih dužnosti. To se vidi već kod Apostola.

VL
Avatar MK2
MK2
07:49 15.01.2020.

A zašto nije novokatolička crkva? Demagogija od prve do zadnje riječi kao i sam naziv "starokatolička" dok postoji samo jedna katolička... Ovo što on radi nije širenje evanđelja nego demagogija i propaganda... Papa Franjo to provjerava isključivo ređenje oženjenih muškaraca za domoroce u južnoj americi - a Papa Benedikt XVI ga upozorava.... Ovaj gospodin se nije odlučio protiv vjere, ali se odlučio protiv crkve jer je želio biti zaređen a nije se želio odreći obitelji... Njegovi prioriteti su znaći redom 1. Bog (predpostavljam) 2. Poziv ili Obitelj 3. Obitelj ili Poziv 4. Crkva - i zato se tako odlučio kako se odlučio... Manje mu je bitno "koja crkva" nego "poziv i obitelj" - izvrstan primjer zašto takvi nebi trebali biti katolički svećenici. On je mogao imati i obitelji i biti katolik - odlučio se protiv katoličke crkve da bi postao svećenik... Pravila se mogu mijenjati - ali odluka koju je ovaj čovjek za sebe i svoju obitelj donio jasno je PROTIV KATOLIČKE CRKVE. Svoju djecu sigurno isto nije dao krstiti u katoličkoj crkvi, ili?

VL
ZI
zinedine
23:17 14.01.2020.

Po ovom gospodinu bi ukidanje celibata značilo povratak kršćanskim izvorima. S obzirom na nauk koji propovijeda njegova crkva povratak kršćanskim korijenima bi također značilo i ređenje žena, priznavanje homoseksualnih partnerstava, uvođenje razvoda itd. Pitam se što bi npr. sveti Pavao rekao o takvim korijenima, ne sjećam se da je tako nešto naučavao. Nauk te crkve nimalo ne odstupa od raznih protestantskih inačica. Ne čudi da je blaženi Alojzije Stepinac imao iznimno loše mišljenje o Starokatoličkoj crkvi.

VL
NA
natrag
06:11 15.01.2020.

Svi ljudi su naravljeni od krvi i mesa i u svima teče krv i imaju osjećaje. Potiskivanje osećaja, poriva i sl. dovest će prije ili kasnije do npr. vanbračne djece u svećenika.

VL
TH
than
01:42 15.01.2020.

Znači ova tzv. starokatolička crkva je običan pokret ?!? Bar je to tako napisano. A gdje su to oni bili do sada kao ?!?! Ne budite smiješni. Ne postoji starokatolička crkva, a još manje crkva može biti neki pokret. Što se tiče brakova, pa i sadašnji papa je bio u braku, ako ćemo biti iskreni

VL
BA
bartol123
23:01 14.01.2020.

Još i to,..a joj!

VL
NI
NikoCro
06:07 15.01.2020.

Znaci kada budemo davali milodare, recimo za blagoslov kuca morati cemo sracunati koliko svecenik ima djece pa pomnoziti sa 200 kuna jer i oni trebaju zivjeti od necega, mislim da ro nije u redu i da ovoga papu treba pod hitno zamjeniti

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.