Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILA JE NEUBROJIVA

Izazvala milijunsku štetu: Potpalila požar zato što u selu žive Srbi

požar
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/2
15.11.2017.
u 12:39

Unatoč angažmanu zemaljskih i zračnih vatrogasnih snaga i vojske, u tom je požaru izgorjelo oko 2500 hektara vinograda, maslinika, voćnjaka te hrastove i borove šume, ali i gospodarski objekti, drveni željeznički pragovi te drveni električni vodovi

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 25-godišnjakinje koju tereti da je u kolovozu u neubrojivom stanju upaljačem potpalila požar u mjestu Brgud kod Benkovca, motivirana činjenicom da tamo živi većinsko srpsko stanovništvo koje je smatrala odgovornim za paljenje njezine kuće u obližnjem mjestu Lisičiću tijekom Domovinskog rata.

Iz tužiteljstva su priopćili kako 25-godišnjakinji stavljaju na teret počinjenje protupravnog djela zakonskih obilježja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Optužena da je u neubrojivom stanju, zbog kojeg nije mogla shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima, 20. kolovoza oko 20 sati u mjestu Brgud (zaseok Ćalići) upaljačem zapalila suhu travnatu površinu, a požar se nošen jakim vjetrom proširio dalje prema Lisičiću, Lepurima, Kožlovcu i Bulićima.

>> Kronologija splitskih požara

Požar je ubrzo prerastao u vatrenu stihiju zbog čega je, radi sigurnosti ljudskih života i imovine, dan poslije za sav promet bila zatvorena državna cesta D-56 Benkovac – Lišane Ostrovičke. Požar se proširio i preko autoceste A1, pa je dionica autoceste od Benkovca do Pirovca devet sati bila zatvorena za sav promet, kao i državna cesta D-27, a 22. kolovoza je zbog opasnosti bio evakuiran dio mještana Kolarne i Pristega.

Unatoč angažmanu zemaljskih i zračnih vatrogasnih snaga i vojske, u tom je požaru izgorjelo oko 2500 hektara vinograda, maslinika, voćnjaka te hrastove i borove šume, ali i gospodarski objekti, drveni željeznički pragovi te drveni električni vodovi.

Požar je ugašen tek 24. kolovoza, a tužiteljstvo u priopćenju navodi i utvrđenu materijalnu štetu – za Hrvatske šume 1,8 milijuna kuna, za Hrvatske autoceste 485 tisuća kuna, za HEP 350 tisuća kuna, za HŽ 154 tisuće kuna, za Badel 20 tisuća kuna – dok nije utvrđena šteta koju je pretrpjelo više fizičkih osoba kojima su izgorjeli vinogradi, voćnjaci i maslinici.

Protiv optužene predloženo je produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi u neubrojivu stanju mogla ponoviti ili počiniti još teže kazneno djelo.

Ključne riječi

Komentara 20

ZA
zakrapina
12:59 15.11.2017.

“Evo komentara od Šime Ušljebrke koji je bio na terenu te komentirao medijsku i policijsku hajku na djevojku : Jutarnji i Zadarski širite dezinformacije. Upravo sad sam u Brgudu o kojem pišete laži. Brgud nije uopće gorio. Gorjelo je od od Brguda do Lisičića. što se tiče cura koje su uhićene osobno poznajem obadvije. Jedna (mlađa) Martina ide u Benkovac u školu za djecu s posebnim potrebama, a druga je iz "socijalno ugrožene" obitelji i išle su vidjet di gori. Jutros su uhićene zbog paleži jer su viđene na požarištu. Mlađa je puštena kući, a starija je zadržana u pritvoru jer je "plodno tlo" za policiju! Ove p*****je što pišete da je zapaljeno zbog nacionalne netrpeljivosti su obične gluposti! Požar je bio između Brguda i Lisičića, a u Brgudu nije izgorjelo nit je gašeno išta. Imam slike pokazati koje su slikane sad!!!!!! ŠALJITE DALJE LJUDI !”

DU
Deleted user
14:21 15.11.2017.

Eto, čemu služi portal VL: Želite li saznati zadnje vijesti o Srbiji, Srbima i Srbadiji, sve je ovdje. Želite li vidjeti koliko je petokolonaša, aptrida i mrzitelja Hrvatske, opet portal VL. Neprocjenjivo!

AP
ante_pustinjak
14:22 15.11.2017.

zašto iznova potpaljujte vatru i podgrijavate ovu temu prije spomendana u vukovaru? sram vas bilo svih u uredništvu vl! stvarno ste otišli duboko ispod dna novinarstva! kao prvo, sve je izmišljotina, kao drugo osoba je neuračunljiva tj. mentalno malo pomaknuta i bila je prisiljena na takav iskaz. a zaboravili ste one tzv "balavce" koji su u isto doba došli ekstra iz srbije da bi se "upaljačem igrali po hrvatskoj!" da, bila su to tek zaigrana djeca prema novinarima vl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije