Naslovnica Vijesti Svijet

Požar nuklearke u Francuskoj nije opasnost za Hrvatsku

Iako izvješća pokazuju da stanje ne zahtijeva poduzimanje bilo kakvih mjera, francuska uprava za nuklearnu sigurnost aktivirala je centre za slučaj izvanrednog stanja kako bi analizirali stanje i pratili razvoj situacije.
06. travnja 2012. u 13:38 5 komentara 1 prikaza
Nuklearka u Penelyju
Foto: Reuters/PIXSELL

Jučer oko 12 sati u zgradi nuklearnog reaktora u elektrani Penly u Francuskoj buknuo je požar koji je prouzročio curenje radioaktivnih materijala u primarni vodeni sustav reaktora. Reaktor se automatski ugasio, a hitno su poduzete i mjere kojima se smanjio tlak i temperatura vode u sustavu, što je smanjilo ispuštanje radioaktivnosti unutar reaktora na dopuštene vrijednosti. Požar je u potpunosti ugašen, a voda s povišenim sadržajem radionuklida uspješno je prikupljena u za to predviđene sustave.

Iako izvješća pokazuju da stanje ne zahtijeva poduzimanje bilo kakvih mjera na području oko elektrane te kako nema nikakvih utjecaja na okoliš, francuska uprava za nuklearnu sigurnost (ASN) aktivirala je centre za slučaj izvanrednog događaja kako bi analizirali stanje i pratili razvoj situacije. Iz opreza u nuklearnoj elektrani još je uvijek  na snazi specijalni režim rada predviđen za posebne situacije.

ASN je privremeno klasificirao ovaj događaj kao nepravilnost u radu (razina 1 prema ljestvici INES).

Iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost javili su da prate stanje i da će o svakoj promjeni javnost biti pravovremeno obaviještena.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • Ugo Kajvez:

    Neux Fukushima ?? ..........

  • immortella:

    Takve floskule su nam plasirali i za vrijeme Černobila, pa i dan danas u Hrvatskoj i okolici ljudi masovno umiru od raka.

  • immortella:

    p.s. Hoće li novinari konačno istražiti zašto je u Rijeci radioaktivnost skoro do 150, a u svim ostalim krajevima Hrvatske teži ka 100?