Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMANJE 12 MRTVIH

Što je dovelo do stravičnog požara u neboderu u Londonu?

Foto: Reuters
1/5
16.06.2017.
u 09:23

Grenfell Tower prošle je godine obnavljan, mijenjane su instalacije i cijevi sustava grijanja, prilikom čega je privremeno skinuta protupožarna zaštita, odnosno ploče koje sprečavaju širenje plamena s etaže na etažu

Najmanje šestero poginulih i više od sedamdeset ozlijeđenih od čega dvadeset kritično, posljednja je bilanca stravičnog požara koji je u noći s utorka na srijedu planuo u neboderu Grenfell Tower u zapadnom dijelu Londona.

Eksplodirao hladnjak?

Što je točno izazvalo požar i kako se vatrena stihija tako brzo proširila neboderom od 27 katova sa stotinu i dvadeset stanova, još uvijek nije točno utvrđeno i bit će potrebna detaljna istraga da se utvrde svi elementi koji su doveli do tragedije, no prema izjavama svjedoka i stanara koji su se uspjeli spasiti, čini se kako je požar izbio na četvrtom katu, a onda se strelovitom brzinom proširio.

– Sve je započelo eksplozijom hladnjaka u susjedovu stanu na četvrtom katu – kazao je za britanske medije jedan od stanara koji se s obitelji uspio među prvima izvući iz plamteće zgrade. Dodao je kako su pokušali ugasiti vatru u susjedovu stanu, no ona je vrlo brzo zahvatila ugradbene ormare s odjećom i počela se širiti na gornje katove nebodera.

Tada je započeo pravi pakao, a vatrogasci, kojih je na mjesto nesreće vrlo brzo stiglo više od dvije stotine s čak četrdeset vatrogasnih kola krenulo je u očajničku borbu ne samo gašenja požara već i spašavanja stanara koji su ostali zatočeni u plamenoj zamci svojih stanova. Sati koji su uslijedili bili su više nego dramatični, a koliko je situacija bila kritična, najbolje pokazuje slučaj majke koja je svoje dijete bacila kroz prozor s 10. kata s nadom da će ga netko od okupljenih ispred plamtećeg nebodera uspjeti uhvatiti. Srećom, to se i dogodilo, a dijete je prošlo samo s lakšim ozljedama. Jedan je stanar prvo kroz prozor bacio madrac nakon čega je i sam iskočio, dok su drugi izradili “uže” vežući plahte jednu za drugu i po njima se spuštali iz zgrade.

– Ovo je neviđena situacija. Nikada u 29 godina, koliko radim kao vatrogasac, nisam vidjela nešto takvoga – rekla je šefica londonskih vatrogasaca Dany Cotton.

Propust izvođača radova

U jednom se trenutku pojavila i vijest kako bi se zgrada mogla urušiti, no vatrogasci su takvu mogućnost odbacili.

Ipak, nekoliko ključnih činjenica spasilačke ekipe na terenu vrlo su brzo uočene. Prije svega, nije se upalio protiv požarni alarm, tako da je dio stanara koji je u tom trenutku spavao prekasno shvatio kako je neboder u plamenu.

Drugo je pak nevjerojatna brzina širenja plamena, pogotovo kada se uzme u obzir da je većina zgrada izgrađenih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, uključujući i neboder Grenfell Tower nedavno imala obnavljanje protupožarne izolacije i promjenu određenih instalacija.

Guardian piše kako im se nekoliko sati nakon izbijanja požara javio građevinski stručnjak koji je vodio spomenutu obnovu na nekim od tih zgrada i, pod uvjetom da ostane anoniman, objasnio kako je nemoguće ovakvo širenje plamena ako su izolacijske ploče i premazi postavljeni profesionalno i kvalitetno.

– No, ako je iza i između ploča ostalo mjesta, ako nisu dobro postavljene i premazane, onda se vatra mogla uvući u taj prostor, a rezultat je upravo ovakva tragedija koja je pogodila Grenfell Tower – kazao je građevinski stručnjak za Guardian.

Tijekom dana ova je priča dobila svoj nastavak i potvrdila neka od navedenih predviđanja. Naime, prema podacima navedenim u magazinu Inside Housing, Grenfell Tower prošle je godine obnavljan, mijenjane su instalacije i cijevi sustava grijanja, prilikom čega je privremeno skinuta protupožarna zaštita, odnosno ploče koje sprečavaju širenje plamena s etaže na etažu.

Britanski mediji navode da ako te ploče nisu vraćene na svoje mjesto, upravo bi to mogao biti razlog ovako brzog širenja plamene buktinje.

Izvođač radova vrlo se brzo oglasio s priopćenjem da je sve obavljeno po pravilima struke i u skladu s protupožarnim sigurnosnim propisima, no nisu dali konkretan odgovor je li izolacija vraćena na svoje mjesto nakon obnove instalacija.

I dok se političari sada bave sigurnosnim aspektima gradnje i postavljaju pitanja odgovornosti za propuste u građevinskim radovima, te kako ih u budućnosti spriječiti, stanovnici i lokalna zajednica sami su organizirali pomoć ozlijeđenima i preživjelima koji su ostali bez svojih domova i svega što su imali.

Vatrogasci su i dalje na licu mjesta i tragaju za onima koji se vode kao nestali jer točan broj stanovnika u zgradi u tijeku izbijanja požara i dalje nije poznat. Broj ozlijeđenih prevezenih u gradske bolnice raste, a nadležni upozoravaju kako i broj poginulih nažalost vjerojatno nije konačan.

Ključne riječi

Komentara 10

VI
Vito
07:04 17.06.2017.

za zapitat se kolko takvih objekata ima u hrvatskoj! :::::::::::::::::::::::::::::::::. To nije tema ovog clanka! :::::::::::::::::::: tema ovog članka je protupožarna zaštita koja očito nije u "prvih 100" kad je riječ o ljudima po cijelom svijetu

MA
maxxxx
10:35 16.06.2017.

Loše građen neboder, sa bezbroj nedostataka, gorio cijelu noć od drugog kata do vrha, potpuno izgorio, ali još stoji. Blizanci, građeni po svim propisima, gorili samo na višim katovima, urušili se do temelja nakon sat vremena. Hmmm...

VI
Vito
07:13 17.06.2017.

Mislim da usporedba stoji. ::::::::::::::::::::::::::::: ne stoji usporedba nego londonski neboder, za razliku od "WTC" nebodera. _________ Očito se ne razumijete u toplinu i materijale, a težina vam je potpuna nepoznanica. ________ Amerikanci su sami objavili na koji se način mogu srušiti ti neboderi - dovoljno topline kako bi se formalna protupožarna obloga čelične konstrukcije omekšala ______ Kad su to objavili??? _______ Kad su istraživali prvi napad u podrumskom garažnom prostoru objavili su koliko su neboderi otporni na tako postavljen eksploziv ________ Uopće ne razmišljajući tko će čitati izvješća pa im se to "osvetilo" ________ A gledajući sliku uz ovaj članak vidljivo je kako je fasada bila prekrivena zapaljivim materijalom - sigurno stiroporom, jer on kod gorenja ispušta crni dim - cijanovodike _________ Tako da stanari koji su ostali na višim katovima sigurno nisu preživjeli, jer su praktički otrovani kao u plinskoj komori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije