Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANIPULACIJA OPORBOM

Pozadina krize u Ukrajini: Hakirani poziv osramotio SAD!

Victoria Nuland,Viktor Janukovič
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
06.02.2014.
u 23:12

Akteri skandalozne konverzacije nazvane ''Marionete Majdana'' su zamjenica državnog tajnika SAD-a Victoria Nuland i veleposlanik Geoffrey Pyatt

Američki dužnosnici akteri su najnovije afere hakiranja koja u jeku prosvjeda u Ukrajini prijeti narušavanjem diplomatskih odnosa te zemlje sa SAD-om. U utorak je na YouTubeu osvanula snimka razgovora u kojem dužnosnica State Departmenta i američki veleposlanik u Ukrajini razmjenjuju strategiju za političku tranziciju u toj zemlji, ali izriču i psovke na račun Europske unije, javlja Reuters.

Akteri skandalozne konverzacije nazvane ''Marionete Majdana'', koji su osramotili SAD te pokazali kako je ukrajinska oporba izmanipulirana od strane Washingtona, su pomoćnica državnog tajnika SAD-a Victoria Nuland i veleposlanik Geoffrey Pyatt.

- Mislim da Kličko ne bi trebao doći na vlast. Ne mislim da je to potrebno. Nije to dobra ideja - otkrila je Nuland kojoj se ''omaknulo'' i nekoliko prostota dok je omalovažavala ulogu EU-a u pokušaju smirivanja strasti u Kijevu. S Pyattom se upustila u raspravu o strategiji za rad s trojicom čelnika oporbe. Osim Vitalija Klička, na ''tapeti'' su bili i Arsenij Jacenjuk i Oleh Tjahnjbok. Poteglo se i pitanje uključivanja Ujedinjenih naroda u smirivanje sukoba.

- Dakle, to bi bilo sjajno. Mislim, da se pomogne slijepiti ovu stvar i da je UN slijepi, a znaš...j....Europsku uniju - kazala je Nuland.

- Tako je. Mislim da moramo učiniti nešto kako bi se držali zajedno jer možete biti sigurni da ako ne počnu dobivati većinu, Rusi će raditi iza kulisa kako bi ga torpedirali - dodao je Pyatt.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Iako dužnosnici nisu osporili autentičnost snimke, za sada odbijaju potvrditi njen sadržaj.

U međuvremenu, Nuland se danas sastala s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem kako bi razgovarali o okončanju protuvladinih prosvjeda koji u zemlji bjesne od studenog prošle godine. Raspravljali su o političkoj reformi i eventualnim daljnjim pregovorima Janukoviča s oporbenim čelnicima. Tijekom dana Nuland je uputila ispriku predstavnicima Europske unije u Ukrajini. Potvrdila je to glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki koja je za ''neviđeno niski udarac'' curenja snimke optužila Rusiju.

Očekuje se da će Nuland sutra održati tiskovnu konferenciju na kojoj će se očitovati o sadržaju sporne snimke.

>>Ukrajina još više produbila razdor između Rusije i EU

Komentara 37

DU
Deleted user
19:45 07.02.2014.

Dotična spominje klička i kako nema ekonomskog iskustva te ne bi trebao biti u novoj vladi.. Jednako tako se biraju i hrvatski dužnosnici i vladari..Tko ne vjeruje neka se informira bolje..

ME
merdevina
08:15 07.02.2014.

A nego tko je u stanju prisluškivati "diplomatske" komunikacije nego rusi? To slobodno možemo reći "na sreću" jer američka je politika zadnjih desetljeća očito "malo pomahnitala". Ratujući po svijetu mogla bi uskoro izgubiti utjecaj u europi dok ruski utjecaj raste.. S tim u svezi homogenizacija i ustrojstvo EU kao države im se sigurno ne sviđa. Ipak, sjetimo li se ponašanja europe prilikom barbarskog razaranja vukovara možemo slobodno reći "fućkaš europu".

DU
Deleted user
19:52 07.02.2014.

Čudo jedno, kako te sredovječne punašne tete znaju biti opakije nego npr naši dečki iz vsoa-e. Naravno da ih prisluškuju, zna se tko plete niti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije