Naslovnica Vijesti Svijet

Power: Putinova Rusija ne može dugo igrati igru moći sa SAD-om

Po njenoj ocjeni, Dodik i njemu slični opasno griješe kada računaju na "Putinove mišiće" jer Rusija takvu utrku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati
26. siječnja 2017. u 11:40 18 komentara 3603 prikaza
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dosadašnja američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power izrazila je nadu kako će novi američki predsjednik Donald Trump uvidjeti kako nema puno osnove da se Rusiju i njezina čelnika Vladimira Putina povezuje s istinskim vrijednostima iza kojih desetljećima stoji SAD te je poručila kako griješe oni na Balkanu koji dugoročno računaju na Putinovu snagu i potporu, prenio je u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

Power, koja je u UN-u zastupala interese SAD u predsjedničkom mandatu Baracka Obame, u intervjuu sarajevskom listu kazala je kako je očevidno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu ocijenivši kako na duge staze taj plan neće uspjeti, o čemu bi trebali dobro razmisliti i političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom djelovanju.

Po njenoj ocjeni, Dodik i njemu slični opasno griješe kada računaju na "Putinove mišiće" jer Rusija takvu utrku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

Vladimir Putin Nazvat će američkog predsjednika Putin spreman za sastanak za Trumpom ali pripreme bi mogle trajati mjesecima trump Robert Bubalo Trumpu se raduju Dodik, moldavski separatisti, Slovenija FILE PHOTO: A billboard showing a pictures of US president-elect Donald Trump and Russian President Vladimir Putin is seen through pedestrians in Danilovgrad, Montenegro, November 16, 2016. REUTERS/Stevo Vasiljevic/File photo   TPX IMAGES OF THE DAY SOLIDARNOST NA KUŠNJI Trump i Putin – partneri koji će vladati svijetom ili macho suparnici u borbi za prevlast

"Željela bih upozoriti sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on 'veliki vođa' kojeg trebaju podržati: oni trebaju pogledati unaprijed na ekonomske čimbenike i shvatiti gdje će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro", kazala je Power.

Power, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izvjestiteljica s terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, ocijenila je kako je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i djelovanja bilo potpuno ispravno.

Power je izrazila nadu kako će prave procjene, temeljene na činjenicama, dovesti do toga da i predsjednik Trump prema Rusiji zauzme realistično stajalište unatoč ranijim "zbunjujućim ljubaznim izjavama" o Putinu.

"Činjenice su da je predsjednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio dio Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovom životopisu što promiče američke interese ili američke vrijednosti", kazala je Power poručivši kako je stoga važno da Trump u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, primjerice, što je Rusija napravila u Siriji.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  A koje to americke vrijednosti poticu amerikanci prilikom njihovih ratova da mi je znati..

 • julija11:

  Naj zaduzenija drzava je USA pa da vidimo do kadce ko ali molim boga da nedode do toga....

 • Avatar littleMORGEN
  littleMORGEN:

  na balkanu nista novo