Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lakovjernost košta

Povratnici iz Njemačke potrošili ušteđevinu na vikendicu na moru kojoj sada prijeti rušenje

Hvar
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
05.09.2014.
u 12:08

Osječanin je ispričao kako su mu prijatelji od istog čovjeka dvije godine prije kupili apartman i sve je bilo u redu.

Koliko problema imaju vlasnici nekretnina čiji papiri nisu ''čisti'' na svojoj je koži osjetilo nekoliko umirovljenika, povratnika u Osijek iz Njemačke.

Naime, u srpnju su svoju ušteđevinu odlučili uložiti u vikendicu na moru, ali su zbog povoljne cijene previdjeli to da ta kuća nije pravilno uknjižena u zemljišne knjige, piše Glas Slavonije.

Problem je još veći s obzirom na to da je rok za legalizaciju prošao, a po pitanju pravnih propisa kuća zapravo i ne postoji. Vrhunac je što se vikendica, s lijepim pogledom i izravnim pristupom plaži, nalazi na području pomorskog dobra pa može biti i srušena.

Osječanin je ispričao kako su mu prijatelji od istog čovjeka dvije godine prije kupili apartman i sve je bilo u redu. – Nismo znali da je rok za legalizaciju istekao – rekao je.

Lakovjernost pri kupnji nekretnine košta

Stručnjaci upozoravaju da ovako sve češće prolaze oni koji lakovjerno kupuju nekretnine. – Oni koji se žele riješiti nekretnina građenih “na divlje”, ako vide dobru priliku, prešute ljudima da građevina nije legalizirana ili otvoreno priznaju da građevina nije legalizirana, ponude dobru cijenu i uvjere ljude kako će postupak legalizacije riješiti jeftino i lako – kaže za Glas Slavonije Marijan Matijević, direktor tvrtke za posredovanje u kupoprodaji nekretnina iz Osijeka.

Ipak, Matijević tvrdi da za ovaj slučaj umirovljenika još postoji mogućnost da se stvar spasi, ali moraju brzo reagirati. Navodi kako su uredi koji se bave pripremom dokumentacije za legalizaciju predavali i po stotinjak praznih omotnica sa zahtjevima, računajući da će biti onih koji su zakasnili ili predali nepotpunu dokumentaciju.

– Ljudi iz ovog slučaja mogu na području općine u kojoj se vikendica nalazi stupiti u kontakt s takvim uredima i vidjeti ima li neki od njih još koju već predanu praznu kuvertu te tako ipak obaviti legalizaciju i spasiti nekretninu – rekao je Matijević i dodao da bi ih to moglo stajati najmanje četiri tisuće eura.

>> Platite kaznenu naknadu ili nećete moći legalizirati kuću

>> Legalizacija bespravne kuće u Zagrebu stajat će 80.000 kuna

Komentara 6

ĆA
ćaćaća
12:55 05.09.2014.

sumnjam da će nasljednici skh svojima rušiti..ako treba oni donesu poseban zakon da se to legalizira..ili nazovu gđu.od bivšeg ministra ostojića da zaradi na legalizaciji izgradnje 25 mil kn preko noći i vuk pojeo magare...

DU
Deleted user
13:11 05.09.2014.

Ma molim te lijepo... Kupio bih i ja povoljno Mercedes, al tak jeftin da ne trebam pitati ima li papire? Idiotizam. Pa kaj nisu kupili u zemlji iz koje se vraćaju neku zgradu pred rušenjem za sitnu lovu, pa se tam ne čude kak su popušili...

DF
dario.franjic11
12:28 05.09.2014.

Nista roki opet nazad i pomalo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije