Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojne mućke

Povratak u vojsku samo na jedan dan nije protuzakonit od 2002.!

vojska
22.02.2010.
u 18:40

Kada se o tome pisalo početkom 2007., iz MORH-a su objasnili da je riječ o časnicima koji su svoje činove stekli u Domovinskom ratu.

Famozna priča o zaposlenicima Ministarstva obrane koji su na jedan dan prebacivani u djelatnu vojnu službu da bi bili umirovljeni po povoljnijim uvjetima stara je nekoliko godina, no, iako zvuči protuzakonito, iz Ministarstva obrane demantirali su je više puta, navodeći kako je sve rađeno po zakonu.

Kada se o tome pisalo početkom 2007. godine, iz MORH-a su objasnili da nije riječ o običnim civilima koji su primljeni u vojnu službu i u njoj proveli jedan formalni dan, nego da je riječ o "pričuvnim časnicima i dočasnicima koji su bili djelatne vojne osobe, svoje činove su stekli tijekom Domovinskog rata, i koji su nakon rata nastavili raditi kao službenici i namještenici u MORH-u i Oružanim snagama."

Zakon o službi u Oružanim snagama dao im je pravo da aktiviraju vojnu službu te da, ako ispunjavaju ostale uvjete, poput najmanje 20 godina staža osiguranja, odu u mirovinu po članku 6a Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, koji je u zakon uvršten 2002. godine.

Ključne riječi

Komentara 8

NI
nikadrobom
19:00 22.02.2010.

Pa zasto se mi cudimo sto smo u krizi.. Nema tu promjene u glavama. Isti je to mentalitet samo promjena imena...

SU
sudac
19:05 22.02.2010.

a gdje je vrhovni zapovjednik oruznaih snaga? stevan mesic. mora da ni za ovo nije kriv

SP
Skole pl.
10:12 23.02.2010.

Taj je zakon napisan kada se radila reforma OS od 2000. godine i kada je hrpetina ljudi, mahom ne starijih od 40 godina potjerana u mirovinu. Nakon preustroja, trebalo je ovaj zakon staviti van snage. Budući da to nije učinjeno, danas se koristi u ovakve svrhe. I, naravno, sve je legalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije