Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povrat židovske imovine povijesna je i moralna odgovornost

Čvrsto vjerujem u to da će imovina koja bude vraćena dodatno osnažiti židovsku zajednicu u Hrvatskoj
25. veljače 2012. u 14:00 17 prikaza
\'24.02.2012., Zagreb - Veleposlanik drzave Izrael u Hrvatskoj, Yosef Amrani. Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Povod za razgovor s veleposlanikom Države Izrael nedavni je posjet predsjednika Ive Josipovića toj zemlji, ali nadasve pitanje povrata židovske imovine oduzete u razdoblju od 1941. do 1945. godine.

Iskustvo i znanje

Kako ocjenjujete posjet našeg predsjednika i koje je konkretne rezultate on donio?

Bivši hrvatski predsjednik dolazio je u Izrael nekoliko puta, ali posjet predsjednika Ive Josipovića otvorio je novu eru u međusobnim odnosima. Dogodio se upravo u trenutku u kojem obje zemlje tragaju za novim oblicima suradnje. Mislim da su naši odnosi sada na vrhuncu. Sve skupa nije donijelo samo prijateljsko ozračje nego i svojevrsnu toplinu, a sve to je omogućilo da razgovori o suradnji u budućnosti dobiju novu kvalitetu. Razgovaralo se i o tome kako iskustvo i znanje koje posjeduje Izrael može donijeti koristi Hrvatskoj. Kada se u Hrvatskoj stvore bolji uvjeti za investicije i gospodarsku suradnji, kada se otklone birokratske barijere, otvorena je mogućnost za intenzivnu suradnju i investicije. U Izraelu postoji interes za investiranje u području tehnologije za korištenje voda. Izrael tu ima golemo iskustvo, a Hrvatska treba takvu tehnologiju. Postoji i interes za sudjelovanje u elektroenergetskim projektima, za što je Hrvatska već iskazala interes. Postoji i mogućnost za suradnju na području obrane i strateških pitanja.

Jedna od važnih tema posljednje vrijeme je i povrat židovske imovine. Kako vi vidite budućnost toga procesa u Hrvatskoj?

Povrat imovine je povijesna i moralna odgovornost. Hrvatske vlade su povijesno priznale instituciju povrata. Od 2004. vlade su neprekidno obećavale da će u proceduru dati zakon koji će to i omogućiti, no to se nije dogodilo. U posljednjih nekoliko mjeseci bivše vlade postojala je namjera da se u Sabor pošalje zakon koji bi na indirektan način riješio pitanje povrata židovske imovine koja je konfiscirana u razdoblju od 1941. do 1945. Ja sam tu namjerno naglasio indirektno, no mi bismo bili i time zadovoljni jer bi to pripomoglo rješavanju ovog problema.

Prihvatljiva formula

Ima li u međuvremenu pomaka nabolje?

Izuzetno smo sretni i zadovoljni što nakon inauguracije nove vlade i predsjednik Josipović i ministrica Vesna Pusić, a i premijer Milanović, najavljuju da će Hrvatska izglasati zakon kojim će regulirati isključivo povrat židovske imovine. Na filozofskoj razini smatram da je to izuzetno važan čin, moralni i etički zakon koji se pokazao kao povijesna nužnost.

Razumijem da je trenutačno gospodarska situacija u Hrvatskoj teška, ali mora postojati formula za povrat koja će biti prihvatljiva svim stranama – i židovskoj zajednici i organizacijama koje zastupaju interese Židova koji su tu imali imovinu, ali i samoj Hrvatskoj.

Tu se postavlja pitanje utvrđivanja imovine koju treba vratiti ili kompenzirati. Nešto od toga je već vraćeno, ali veliki dio nije. Što se tiče imovine židovske zajednice, mislim da se imovina mora vratiti kako bi joj se omogućilo da na višu razinu podigne kvalitetu života židovske zajednice u Hrvatskoj, bilo da je tu riječ o brizi za starije, obrazovanju ili okupljanju oko kulturnih i umjetničkih aktivnosti.

Predsjednik Josipović u Knessetu je bio

Predsjednik Josipović u Knessetu je bio vrlo jasan

Govor predsjednika Josipovića u Knessetu bio je izuzetan, a poruka koju je poslao bila je glasna i jasna. Nadamo se da će proces povrata imovine uskoro sazreti i da ćemo vidjeti konkretne rezultate. Od oduzimanja te imovine prošlo je više od 70 godina i ljudi koji su bili vlasnici više nisu mladi i ne mogu čekati. Ovo je posljednja prilika da se to riješi.

Postoje legalni vlasnici te imovine i ne bih ulazio ni u kakve detalje o pregovorima o tome zakonu, niti u detalje odredbi koje će se u njemu naći.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja