Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Povorka ponosa bila je tek iznimka u okruženju netolerancije i diskriminacija'

Eric Nelson, koji je deklarirani homoeksualac u nedjelju je i sam sudjelovao u Povorci ponosa zajedno s ostalim veleposlanicima utjecajnih zapadnih zemalja akreditiranih u BiH no upravo zbog te je činjenice i sam bio meta brojnih verbalnih napada i uvreda
10. rujna 2019. u 15:31 5 komentara 376 prikaza
Povorka ponosa u Sarajevu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozdravio je činjenicu da je u Sarajevu prvi put održana Povorka ponosa, ali je upozorio da je to tek iznimka u sredini u kojoj prevladavaju predrasude, netoleracija i dikriminacija pripadnika različitih manjinskih zajednica.

Povorka ponosa u Sarajevu nadzirali snajperisti Prva povorka ponosa u Sarajevu prošla bez ijednog incidenta

"Mir, tolerancija i dostojanstvo koji su prevladali u nedjelju bili su iznimka. Povorka ponosa je važna jer je pažnju usmjerila na neugodne istine o diskriminaciji, zastrašivanju, pa čak i nasilju nad seksualnim manjinama i ranjivim zajednicama", napisao je veleposlanik na svom blogu.

Nelson, koji je deklarirani homoeksualac u nedjelju je i sam sudjelovao u Povorci ponosa zajedno s ostalim veleposlanicima utjecajnih zapadnih zemalja akreditiranih u BiH no upravo zbog te je činjenice i sam bio meta brojnih verbalnih napada i uvreda, posebice na društvenim mrežama.

Na te napade odgovorio je konstatacijom da su pripadnici LGBT zajednice u BiH neprestance suočeni s neprijateljskim odnosima, čak i u vlastitim obiteljima i prijeti im nasilje samo zbog njihove spolne orijentacije.

Nitko ne bi smio biti u stahu od nasilja zbog toga što ispoljava osobni identitet, naglasio je.

"Jedan od najjasnijih primjera zašto je Povorka ponosna nužna jest poplava komentara punih mržnje protiv moje seksualne orijentacije i dugogodišnje potpore koju veleposlanstvo SAD pruža LGBT zajednici, uključujući komentare da pripadnici LGBT zajednice ne zaslužuju temeljna ljudska prava", rekao je.

Povorka ponosa u Sarajevu Borba za prava Prva povorka ponosa u BiH: Na ulicama Sarajeva snajperisti i 1100 policajaca

"Protiv takvih sila, jedino moć jedinstva i pomna zaštita stotina policajaca omogućavaju LGBT zajednici da sigurno pokaže svoj identitet samo jedan dan u godini", upozorio je američki diplomat.

Stoga u budućnosti BiH mora potpuno uskladiti svoje zakonodavstvo na planu slobode izražavanja i prava na mirno okupljanje sukladno europskim i međunarodnim standardima. 

Naglasio je kako je pritom obveza lokalnih vlasti, a ne organizatora nekog događaja, osigurati sve uvjete za mirno održavanje, a pravosuđe je dužno osigurati da slučajevi diskriminacije na temelju spolne orijentacije ili rodno zasnovanog identiteta budu zakonski procesuirani.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar speak_loud
  speak_loud:

  Možda im se uskoro pridruže i ponosni pedofili jer oni ne šire netoleranciju, mržnju i nasilje več ljubav s djecom i smatraju da su diskriminirani. Ima naznaka da će to biti na paradi ponosa u Kabulu.

 • ing-12345:

  Povorka ponosa zato što su bolesnici. Najnovija istraživanju pokazuju da je homoseksualnost uzrokovana genetskim poremečajima.

 • Deleted user:

  pa naravno da se nemoze pokoriti i vladati ljudima ako ih ne posvadjas, to se zna od davnina a bar danas ima puno prilika za to jos nisu sve ni iskoristili