Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)postoje

Povodom 22. obljetnice brigade žele priznanje

branitelji
Iva Vidović/VLM
17.03.2013.
u 13:26

Tadašnjem zapovjedniku Paji Šimiću, koji je formirao brigadu, potvrdu o formiranju predsjednika Franje Tuđmana uručio je tadašnji ministar obrane, general Martin Špegelj.

Na sat vremena dugoj konferenciji za novinare, pripadnici 117. brigade više su puta naglasili jedno - želimo riješiti svoj status, želimo da se naša brigada prizna, zajedno sa statusima pojedinih branitelja.

Kako bi vratili status 117. brigade Zbora narodne garde,  osnovane 17. ožujka 1991., razgovarali su prije mjesec dana s predsjednikom Ivom Josipovićem, a, nadaju se, slijedi razgovor s ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Naime, status brigade ukinut je, a jedina 117. brigada koja se spominje službeno jest ona iz Koprivnice.

Tadašnjem zapovjedniku Paji Šimiću, koji je formirao brigadu, potvrdu o formiranju predsjednika Franje Tuđmana uručio je tadašnji ministar obrane, general Martin Špegelj.

Na čelu s umirovljenim pukovnikom Nikolom Rendulićem, danas je istaknut put brigade, njezino djelovanje tijekom četiri mjeseca djelovanja na području Like, uz ponovno isticanje problema o priznanju brigade na 22. obljetnicu njezina (ne)postojanja.

Potvrda postojanja brigade jest i broj od 1480 dragovoljaca koji će svjedočiti o ratnom putu brigade, no problem je i u priznavanju statusa nekim praniteljima 117. brigade. Naime, za isto razdoblje provedeno na istim zadacima i u istoj brigadi, nekoliko stotina njih ostalo je bez statusa branitelja.

U pozivu za razgovor ministru obrane stoji da se \"slijedom rješavanja ovog slučaja nerješeni statusi branitelja za vrijeme provedeno u 117. brigadi riješi u nadležnosti Ministra obrane, sukladno izvršenim zadacima po odluci Predsjednika RH od 17. ožujka 1991., držanjem pod blokadom vojarne, skladišta JNA od 3. svibnja do 30. kolovoza 1991.\"

Ističu kako je dokaz postojanja brigade držanje vojarne pod blokadom i \"ukupni sastav ljudstva u vojarnama u Gospiću, Perušiću i Otočcu, čime je spriječeno presjecanje komunikacije Zagreb-Split te je obranjen zapadni dio Like. Omogućeno je izuzimanje od JNA materijalno tehničkih sredstava bez gubitaka\".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije