Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava istina o eu

Povlaštene mirovine: Uz socijalne mjere neke mogu ostati iste

'17.09.2011., Franjevacki trg, Cakovec - Branitelji su se okupili u centru grada i mimohodom do vojarne proslavili 20 godina od oslobodjenja Cakovca od JNA.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
22.09.2011.
u 14:00

Povlaštenost u odnosu na ostale ogleda se po duljini staža potrebnog za umirovljenje i iznosu mirovine

U travnju 2010. godine Vlada Jadranke Kosor donijela je Program gospodarskog oporavka u kojemu je napisala da je osiguranje dugoročne održivosti sustava socijalnog osiguranja u uvjetima starenja stanovništva jedan od njezinih prioriteta. Isti taj program navodi da će već tijekom 2010. godine vlada ići na "reviziju sustava mirovina stečenih pod posebnim uvjetima i njihovo smanjivanje te pripremu za postupno ukidanje pojedinih kategorija".

Iz poreza 16 milijardi kuna

EU nema harmoniziran mirovinski model pa zemlje različito reguliraju mirovinska prava. Sloboda da riješi svoje specifičnosti ostavljena je i hrvatskoj Vladi, koja tek mora osigurati fiskalno i socijalno održiv model, budući da godišnje za mirovine iz poreza mora namaknuti 16 milijardi kuna povrh iznosa koji se skupi doprinosima.

Da hrvatski mirovinski sustav počiva na lošim temeljima, proteklih je mjeseci upozorio i niz hrvatskih stručnjaka na okruglom stolu časopisa Banka i Instituta za javne financije. Trenutačno čak 830 tisuća mirovina nije pokriveno uplaćenim doprinosima, a u toj kategoriji nalazi se 160 tisuća korisnika najniže mirovine, 250 tisuća invalidskih, 240 tisuća obiteljskih i 180 tisuća povlaštenih mirovina. Kad je riječ o povlaštenim mirovinama, njihov je zaključak – a govorili su Zoran Anušić iz Svjetske banke, ekonomisti Marija Zuber, Predrag Bejaković, Marijana Bađun, predstavnici državnog mirovinskog osiguranja i Vlade, da ih treba usklađivati s pravima iz općih mirovinskih propisa. U Ministarstvu rada formirala se i radna grupa u kojoj su uz stručnjake bile i interesne skupine koje su dogovarale najbolji model. Tako se razgovaralo i o desetogodišnjem prijelaznom razdoblju u kojemu bi Vlada ujednačila povlaštene mirovine s ostalima, ali kako se približavalo vrijeme izbora tako je i ta tema potiskivana u drugi plan. Vlada je potkraj 2010. godine ipak ostvarila nekoliko mjera naznačenih u Programu gospodarskog oporavka kao što je financijsko penaliziranje prijevremenog umirovljenja ili postupno povećanje dobi žena za odlazak u mirovinu. Osjetljivo pitanje povlaštenih mirovina ostavljeno je novoj vlasti i, sudeći po objavljenim dokumentima, obje su političke grupacije najavile da će se njima baviti. Kukuriku-koalicija tvrdi da će ukinuti sadašnji sustav povlaštenih mirovina za saborske zastupnike, članove Vlade i suce Ustavnoga suda, a prilikom predstavljanja programa Zoran Milanović je kazao kako je svjestan da se time neće riješiti problem sustava.

Puno premladih u mirovini

Prema njegovim riječima, ukidanjem dužnosničkih mirovina uštedjet će se 10-ak milijuna kuna. Inače, prema sadašnjim propisima, dužnosnička mirovina limitirana je na 17.754 kune, a stručnjaci kažu da ne postoje nikakvi pravni razlozi da se ta najviša mirovina ne izjednači s mirovinama "običnih" građana koji za 40 godina staža, neovisno u uplatama doprinosa, ne mogu imati više od 8872 kune. Kod branitelja i dužnosnika taj je limit dvostruk, dok se akademicima na njihovu mirovinu stečenu po općim propisima dodaje dodatak u visini proračunske osnovice.

Povlaštenost u odnosu na ostale ogleda se po duljini staža potrebnog za umirovljenje i iznosu mirovine. Kod branitelja je u mirovini jako puno mladih ljudi koji po općim propisima ne bi mogli u mirovinu jer su premladi. O mirovinama se 21. lipnja 2011. razgovaralo i na Hrvatsko-europskom konzultantskom odboru o mirovinama u Bruxellesu koji se u zaključku poziva na stav javnosti u Hrvatskoj da se moraju uskladiti povlaštene mirovine s ostalim mirovinama, s time da pojedine skupine mogu zadržati mali dodatak.

Konzultantski je odbor zaključio da zbog izbora nema političke volje da se ta tema sada rješava, već se vrući krumpir prebacuje u ruke nove vlasti.

Nigdje ne piše rok

Neven Mimica, član Nacionalnog odbora za praćenje pregovora i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije, kaže da nas pristupni ugovor obvezuje na usklađivanje mirovina.

– U ugovoru nigdje ne stoji obveza RH u kojemu će roku i kojim mehanizmima ujednačiti iznose povlaštenih i općih mirovina. Intencija je da se na formalnoj razini kroz neko vrijeme izjednače povlaštene i opće mirovine. Međutim, hrvatskoj Vladi ostaje veliki manevarski prostor i niz mehanizama i socijalnih politika kako da povlaštene i opće mirovine budu iste, a da nekima tzv. povlaštenima primanja ipak ostanu ista. Ponavljam, Vlada će moći koristiti cijeli niz drugih zaštitnih mehanizama za neke kategorije umirovljenih građana – objasnio je Neven Mimica.

Komentara 24

PR
promill
15:02 22.09.2011.

Povlaštene mirovine dati svima iznad 35 godina, smanjiti mirovine starijima od 65 godina, one starije od 80 godina eutanazirati, a onima do 35 godina omogućiti besplatno studiranje! Ako zaškripi, vratiti Šukera, Škegru ili Vedriša da pregovaraju s MMF-om da nam daju nove kredite

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
16:34 22.09.2011.

Saborskim zastupnicima dati mirovine od 2 tisuće kn, a ni ostalima po ministarstvima nebi dao više jer više nisu ni zaslužili. Dok neki rintaju cjeli život i onda kad odu u mirovinu imaju 800 kn neki piju kave cjelo prijepodne i rade možda 2 sata efektivno a kad odu u penziju imaju po 4,5 tisuća pa naviše.... to sve redom državni službenici - a tko to plaća - pa opet oni koji rintaju. Raditi u državnoj službi je posao snova, otkaz nemožeš dobit, a dobra plaća sigurna i redovita a kad odeš u mirovinu dobivaš veću penziju nego 3 prosječna radnika zajedno. Za neke je ova država bolja nego Njemačka ili Amerika.

OB
-obrisani-
14:23 22.09.2011.

\"vlada [će] ići na \"reviziju sustava mirovina stečenih pod posebnim uvjetima i njihovo smanjivanje te pripremu za postupno ukidanje pojedinih kategorija\".\" --- Bitno da je ta ista Jadranka prije koji dan urlala da su joj branitelji svetinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije