Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povlaštena mirovina ostaje samo Josipoviću

Kao što smo i obećali, ukidamo pravo na odlazak u prijevremenu i povlaštenu mirovinu saborskim zastupnicima, rekao je Milanović.
19. siječnja 2012. u 11:19 227 komentara 143 prikaza
sjednica vlade (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Vlada je na današnjoj sjednici ukinula pravo na povlaštene mirovine saborskim zastupnicima, ustavnim sucima i glavnim državnim revizorima. Time je ujedno ispunila i jedno od svojih najspominjanijih predizbornih obećanja.

Uglati kamenčić

– Kao što smo i obećali, ukidamo pravo na odlazak u prijevremenu i povlaštenu mirovinu saborskim zastupnicima. Znam da će proračunske uštede ovom odlukom biti male, ali riječ je o uglatom kamenčiću, koji je s razlogom smetao mnogim građanima. Očekuje se od nas da vratimo povjerenje u institucije, a jedna od njih je i mirovinski sustav. Ako od građana tražimo da vjeruju u održivost II. stupa, onda se i mi moramo toga držati i ubuduće ćemo svi štedjeti za svoje mirovine – rekao je premijer Zoran Milanović.

Predlagač zakona, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da, osim što se ukidaju posebni uvjeti za odlazak u mirovinu saborskih zastupnika, ustavnih sudaca i glavnog državnog revizora, ukida se i pravilo prema kojem su oni dosad imali pravo na najvišu mirovinu koja je bila viša od 17.000 kuna, odnosno dva puta viša od maksimalno dopuštene mirovine svih ostalih građana koja trenutačno iznosi 8872 kune.

Devedeset posto plaće

I dok su odlukom Vlade bez povlaštene mirovine ostali saborski zastupnici, ustavni suci i glavni državni revizor, predsjednik države ostao je pošteđen. Prema Zakonu o pravima državnih dužnosnika ima i dalje pravo nakon prestanka obnašanja dužnosti na mirovinu u visini od 90 posto plaće predsjednika RH.

– Članovi vlade u mirovinu su dosad išli i ići će i ubuduće po općim pravima, a predsjedniku države ostalo je pravo da ima mirovinu u iznosu od 90 posto plaće. Mi smo u predizbornoj kampanji obećali ukinuti saborske mirovine i ono što smo i obećali smo i učinili. Nismo ni govorili da ćemo mirovinu smanjiti predsjedniku. No sve je podložno raspravama – kaže ministar Mirando Mrsić.

HUS pozdravio odluku O ukidanju povla&s

HUS pozdravio odluku

O ukidanju povlaštenih mirovina oglasila se i Hrvatska udruga sindikata ponavljajući kako dužnosnici  trebaju ostvarivati pravo na mirovinu pod istim uvjetima kao i drugi osiguranici, na temelju uplaćenih doprinosa, te su pozdravili odluku o ukidanju povlastica za zastupnike u Hrvatskom saboru, članove Vlade  i suce Ustavnog suda. 
Ujedno upozoravaju da ukidanje ne rješava pitanje povlaštenih dužnosničkih mirovina ostvarenih prije izmjene propisa o ukidanju, a, koliko nam je poznato, one se ne namjeravaju svesti na opći propis.
Traže od Vlade da se izbriše mogućnost po kojoj su dosadašnje kategorije uživatelja povlaštenih mirovina mogle ostvariti do dva puta višu mirovinu u odnosu na najvišu mirovinu propisanu za ostale osiguranike.     
Onim dužnosnicima koji su mirovinu ostvarili prije izmjene Zakona o najvišoj mirovini, neka se mirovina ponovno odredi na način da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje po službenoj dužnosti donese novo rješenje prema odredbama izmjena toga zakona, predlaže HUS. (SaD/VLM)

Vlada ukida javne natječaje, članove NO-

Vlada ukida javne natječaje, članove NO-a birat će izravno

Vlada je izmijenila Zakon o sprečavanju sukoba interesa prema kojemu će ubuduće članove i predsjednike nadzornih odbora svih tvrtki u većinskom ili potpunom državnom vlasništvu izravno birati, ali i razrješavati Vlada, a neće se, kao dosad, birati na javnim natječajima koji su ionako bili farsa. “Nije riječ o politizaciji, iako će biti takvih prigovora. Ovime Vlada preuzima odgovornost za kompetentne nadzornike, koji će biti izvan politike jer se dosad pokazalo da provođenje postupka javnog natječaja ne jamči sposobnost upravljanja tim tijelima”, rekao je premijer. (mš/VLM)

Jurju Jezerincu prava kao da je zapovjed

Jurju Jezerincu prava kao da je zapovjednik ratnog zrakoplovstva
Vlada je donijela odluku o uvjetima korištenja osobnih automobila, mobilnih telefona, kreditnih kartica i sredstava za reprezentaciju u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH. Pravo na korištenje službenog osobnog automobila najviše klase s osobnim vozačem 24 sata dnevno imat će samo načelnik Glavnog stožera OSRH i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Zapovjednici svih grana Oružanih snaga imat će pravo koristiti se automobilom “gornje srednje klase” s osobnim vozačem. Zanimljivo, isto pravo imat će i vojni ordinarij u RH. To znači da će se kontroverzni mons. Juraj Jezerinac u službene svrhe moći svakodnevno koristiti vozačem i automobilom u rangu audija A6. Jezerinac će se moći, kao i načelnik Glavnog stožera ili šef Vojne sigurnosne agencije, koristiti i mobitelom bez novčanog limita. Jedino će ostati zakinut za korištenje poslovne kartice. (mš/VLM)

PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
Otkrivamo
Istražili smo: Znate li kako ostvariti svoje pravo na mirovinu
Argeta
STROGO ČUVANO
Otkrijte tajnu tako dobrog posebnog okusa
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • božidarRH:

  i njemu bi trebalo ukinuti

 • Mojsje:

  jalova je to pobjeda ako se ne odnosi i na onog Kaina.

 • saentisch:

  Zakon je pravedan, ali zašto je Josipović izuzetak, nije mi jasno?