Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispunjeno obećanje

Povlaštena mirovina ostaje samo Josipoviću

sjednica vlade (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
Autori: mš/VLM, pmž/VLM
19.01.2012.
u 11:19

Kao što smo i obećali, ukidamo pravo na odlazak u prijevremenu i povlaštenu mirovinu saborskim zastupnicima, rekao je Milanović.

Vlada je na današnjoj sjednici ukinula pravo na povlaštene mirovine saborskim zastupnicima, ustavnim sucima i glavnim državnim revizorima. Time je ujedno ispunila i jedno od svojih najspominjanijih predizbornih obećanja.

Uglati kamenčić

– Kao što smo i obećali, ukidamo pravo na odlazak u prijevremenu i povlaštenu mirovinu saborskim zastupnicima. Znam da će proračunske uštede ovom odlukom biti male, ali riječ je o uglatom kamenčiću, koji je s razlogom smetao mnogim građanima. Očekuje se od nas da vratimo povjerenje u institucije, a jedna od njih je i mirovinski sustav. Ako od građana tražimo da vjeruju u održivost II. stupa, onda se i mi moramo toga držati i ubuduće ćemo svi štedjeti za svoje mirovine – rekao je premijer Zoran Milanović.

Predlagač zakona, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da, osim što se ukidaju posebni uvjeti za odlazak u mirovinu saborskih zastupnika, ustavnih sudaca i glavnog državnog revizora, ukida se i pravilo prema kojem su oni dosad imali pravo na najvišu mirovinu koja je bila viša od 17.000 kuna, odnosno dva puta viša od maksimalno dopuštene mirovine svih ostalih građana koja trenutačno iznosi 8872 kune.

Devedeset posto plaće

I dok su odlukom Vlade bez povlaštene mirovine ostali saborski zastupnici, ustavni suci i glavni državni revizor, predsjednik države ostao je pošteđen. Prema Zakonu o pravima državnih dužnosnika ima i dalje pravo nakon prestanka obnašanja dužnosti na mirovinu u visini od 90 posto plaće predsjednika RH.

– Članovi vlade u mirovinu su dosad išli i ići će i ubuduće po općim pravima, a predsjedniku države ostalo je pravo da ima mirovinu u iznosu od 90 posto plaće. Mi smo u predizbornoj kampanji obećali ukinuti saborske mirovine i ono što smo i obećali smo i učinili. Nismo ni govorili da ćemo mirovinu smanjiti predsjedniku. No sve je podložno raspravama – kaže ministar Mirando Mrsić.

Komentara 227

BO
božidarRH
19:31 20.01.2012.

i njemu bi trebalo ukinuti

MO
Mojsje
12:05 19.01.2012.

jalova je to pobjeda ako se ne odnosi i na onog Kaina.

SA
saentisch
09:29 20.01.2012.

Zakon je pravedan, ali zašto je Josipović izuzetak, nije mi jasno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije