Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beogradski proces

Povjesničari protiv rehabilitacije četničkog vođe

mihailovic
Arhiva VL
17.09.2010.
u 09:39

Novo ročište o rehabilitaciji Draže Mihailovića beogradski je sud zakazao za 29. listopada.

U beogradskoj Palači pravde jučer je održano prvo ročište o rehabilitaciji Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta u Drugome svjetskom ratu. Zahtjev za rehabilitaciju podnio je njegov unuk Vojislav Mihailović. Istodobno predstavnici SUBNOR-a, NOB-a i Saveza antifašista tražili su da zahtjev bude odbijen tvrdeći da je Draža izvršio brojne zločine i surađivao s okupatorom.

Na jučerašnjem ročištu partizanski borac Rista Vuković, posredstvom svojega odvjetnika, zatražio je sudjelovanje u postupku tvrdeći da ima dokaze da je Mihailović osobno naređivao četničkim jedinicama, prenosi Blic.

Sudac Aleksandar Ivanović najavio je da će naknadno razmotriti Vukovićev zahtjev, zakazavši novo ročište za 29. listopada.   

Hrvatska povjesničarka i uvjerena antifašistica Zorica Stipetić u izjavi za Radio Slobodnu Europu (RFE) oštro je osudila sudsku rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Redoviti profesor na Katedri za hrvatsku povijest na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Ivo Goldstein za RFE je ocijenio da će "rehabilitacija Draže Mihailovića, uspije li, imati negativne posljedice na odnose Hrvatske i Srbije".

Komentara 380

OB
-obrisani-
22:45 17.09.2010.

karamarko to o jasni svi znaju ito se da proveriti evo pitaj ribnika i on je začkomil,a to drugo nikad čuo

OB
-obrisani-
22:46 17.09.2010.

flok Ne znam, taj je iz tvog kraja,sigurno ti ga baba zna.Vjerojatno i intimno.

OB
-obrisani-
22:04 17.09.2010.

pita bosut karamarka a jel rođo i zemljače jel mi ovo blato pod noktima ili govna karamarko pomiriša i reče:govno rođo kako ne osetiš? a bosut će: jes vala zemo pravo imaš a ludog li mene otkud blato u guzici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije