Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JE HTIO REĆI?
Povratak na članak

Povjesničar iz Budimpešte: 'Orban nije mislio ništa loše, ali je ružno preskočio važan detalj oko Hrvatske'

"Mađarski čovjek doživljava Trianonski sporazum (1920.) kao najveću tragediju svoje povijesti i on smatra – dakle gotovo svaki Mađar, ne samo Viktor Orbán – da je njima time nešto oduzeto. Mađarska je tada izgubila dvije trećine svoga teritorija. Ali kad Mađar danas kaže da im je tada nešto oteto, on ne misli ništa loše. Ne misli da treba vraćati stare granice. Nego na to gleda kao na povijesni čin, da se to dogodilo", kaže povjesničar László Heka. Ali kao što Mađari zanemaruju bitan detalj o tome kako je nastala “Riječka krpica”, tako zanemaruju još nešto. Ne shvaćaju da postoji razlog zašto je Hrvatska toliko osjetljiva na ovakve izjave. Ne shvaćaju da su u Hrvatskoj svi stariji od 40 godina bolno doživjeli da jedna susjedna zemlja okupira dio teritorija i želi uzeti hrvatsku obalu.

Komentari 18

Avatar Cantor
Cantor
14:48 16.05.2022.

Nisu krivi Mađari. Mi smo krivi. Zato što ne poštujemo sami sebe a očekujemo od drugih da nas poštuju. Zamislite da je Izrael nakon stvaranja države 49' ili nakon šestodnevnog rata 67' praktički ukinuo vojsku i vojni rok. Da je svoje medije prodao strancima i da se danas u Izraelskim novinama svaki dan piše o zločinima Židova protiv Njemaca koji su onda natjerali jadnog Adolfa da napravi što je napravio. Te da oni koji su pobijeni u logorima su ustvari to i zaslužili jer su bili zločinci. E onda bi otprilike imali situaciju kao danas u Hrvatskoj. I čemu se onda čudite kmeti cepljeni ili necepljeni (svejedno je).

VL
Avatar Zubatac
Zubatac
13:18 16.05.2022.

Mađari itekako misle loše, u najmanju ruku su nepristojni i neodgojeni.

VL
DU
Deleted user
15:02 16.05.2022.

Ja bih samo dodao koliko su recimo Hrvati i ostali narodi zaslužni za razvoj Budimpešte,pošto su nam novci 1000 godina odlazili upravo tamo?To Orban ne pita?Koliko smo zaslužni za razvoj Venecije?Beograda? Nema više gospodo taj vlak je prošao

VL
DU
Deleted user
14:39 16.05.2022.

Nije im se moglo oduzeti ono što im nije ni pripadalo po pravdi. Svi bi nešto htjeli da je njihovo ono gdje njihov živalj ne živi niti je živio. Imamo takvih susjeda na pregršt.

VL
ZV
Zvonko
14:28 16.05.2022.

Što bi na sve to rekao naš pračovjek "Krapinski". Orban "go home".

VL
VI
Vivian
12:55 16.05.2022.

Madjari uvjek dobivaju nekakve hrvatske "krpice" najprije im Franjo Josip poklanja Rijeku a onda Racan, a nastavlja Sanader hrvatsku INU.

VL
DU
Deleted user
14:13 16.05.2022.

Nije kriv Orban nego Sanader i ostali prije njega

VL
SZ
SZ123
15:28 16.05.2022.

Najbolje je kad netko drugi objašnjava što je netko mislio...to obično ispadne skroz super...

VL
PR
prokurator
14:18 16.05.2022.

nema desnog vođe koji ne želi nešto tuđe. lopovski mentalni sklop.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.