Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB INTERESA

Povjerenstvo: Zastupnici ne smiju, drugi dužnosnici smiju dodatno zarađivati

10.11.2016., Zagreb - Sjednica Sabora nastavljena je raspravom o brojim temama zbog kojih su stanku trazili klubovi zastupnika.  Dalija Oreskovic.  photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.11.2016.
u 07:00

Davor Božinović i dalje će moći zarađivati od predavanja na fakultetima, no Vargi će se dodatna zarada odbiti od zastupničke plaće

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika odgovorilo je jučer nizu dužnosnika koji su tražili savjet kako da izbjegnu sukob interesa. SDP-ov zastupnik Siniša Varga pitao je smije li uz zastupnički nastaviti obavljati i posao stomatologa u državnim ustanovama i kod privatnika, a povjerenstvo mu je odgovorilo potvrdno.

Upozorili su, međutim, kako mu ukupna zarada ne smije biti veća od plaće koju bi primio kao zastupnik, što znači da mu se plaća koju prima u Saboru mora umanjiti za iznos koji zaradi “sa strane”.

Šef kabineta premijera Plenkovića Davor Božinović pitao je smije li i dalje predavati na fakultetima u Zagrebu i Zaprešiću. I Božinoviću je odgovoreno da smije, no njemu se tako zarađeni novac neće odbijati od plaće u Vladi.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković priznaje kako su odluke proturječne, no napominje kako Povjerenstvo nije imalo izbora jer su zastupnicima kroz Zakon o pravima i obvezama saborskih zastupnika propisana ograničenja kakvih nema u zakonu koji regulira prava i obveze svih dužnosnika.

– Iako se oba zakona primjenjuju na zastupnike, ocijenili smo da je ovdje Zakon o pravima i obvezama zastupnika lex specialis i da ima veću snagu od općeg zakona o dužnosnicima – kazala je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije