Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROK ISTIČE

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije izabrano

stazic
Saša Zinaja
10.06.2011.
u 13:12

Stazić je obećao da će se, kada SDP pobijedi na izborima, ponovno birati članovi povjerenstva kojem će na čelu biti oporbenjak iz redova HDZ-a

Klub SDP-a i ostali oporbeni zastupnici uspjeli su u nakani miniranja izbora predsjednika i novih članova Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, ali presudnu ulogu imali su oni zastupnici vladajuće koalicije koji su pristupili glasovanju, a njihovi su listići bili nevažeći. Neslužbeno se mogo doznati da su HDZ-ovci disciplinirano glasovali ali da su "zakazali" neki koalcijskih partneri.

Danas, naime, ističe rok za izbor članova povjerenstva po novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Prilikom tajnog glasovanja u prvom krugu za predsjednicu povjerenstva nijedna od dviju kandidatkinja nije dobila potrebnih 77 glasova zastupnika, a u drugom krugu nisu izbarana ni četiri člana Povjerenstva.

Za predsjednicu Povjerenstva kandidirala se Sanja Lozančić koja je dobila 72 glasa, a njezina protukandidatkinja Dora Rešetar dobila je tek 3 glasa. Od deset kandidata za četiri mjesta članova Povjerenstva najviše, 69 glasova, dobila je Diana Dulibić. Željka Žokalj 64 glasa, Jadranka Kolarveić 62 glasa, Rajko Kneklin 55 glasova, Sanja Lozančić 10 glasova, Irena Čupić 9 glasova, Dora Rešetar 7 glasova, Dinka Prce i Robert Jambrović po pet glasova, a Danija Budimit tek 2 glasa.

Naime, kako je izvjestio predsjednik Sabora Luka Bebić od 153 zastupnika tajnom glasovanju pristupilo je u prvom krugu njih 82, a 6 listića bilo je nevažećih. U drugom krugu pristupila su glasovanju 82 zastupnika uz 7 nevažećih listića. Tome je prethodio istup Nenada Stazića (SDP) koji je najavio kako klub SDP-a neće sudjelovati u glasovanju. Naglasio je da je za Zakon o sprečavanju sukoba interesa podnesen zahtjev za ocjenom ustavnosti, a dodao je kako je odbijen zahtjev oporbe da se konsenzusom i dvotrećinskom većinom (102) zastupnika biraju predsjednik i četiri člana povjernstva.

- Međutim pokazalo se kako želite, političko, o vladi ovisno tijelo - optuživao je Stazić.

- Ovako izbarano povjerenstvo štiti će interese vlade i vladajuće većine i služit će da se ne ispituje eventualni sukob interesa kod vladajuće grupacije, a da se oporbi insinuira progon zbog sukoba interesa koji i ne postoji - nastavio je nabrajati Stazić. No nije zabravio naglasiti i obećati da će se nakon parlamentranih izbora i SDP-ove pobjede ponovno birati Povjerenstvo kojem će na čelu biti oporbenjak iz redova HDZ. To je zapalilo HDZ-ove klupe. Reagirali su Andrija Hebrang, Vladimir Šeks i Ivan Bagarić.

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:25 10.06.2011.

Povjerenstvo za.....SPRIJEČAVANJE....dokazivanja sukoba interesa . ..........zna se.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije