Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši pomoćnik

Povjerenstvo: Šegon je bio u sukobu interesa

Branko Šegon
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
07.03.2014.
u 14:04

Šegon je kažnjen obustavom 40.000 kuna neto s plaće jer je prekršio načelo jednakosti pred zakonom

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je odlučeno da je Branko Šegon, bivši pomoćnik ministra Linića, bio u sukobu interesa.

Šegon je stavio privatni interes iznad javnog kada je uzeo kredit od HBOR-a, zaključilo je povjerenstvo koje je utvrdilo kako nitko drugi nije dobio kredit kao tvrtka Facta Vera (u kojoj Šegon ima udio od 21 posto), to jest da nikome nije odobren kredit za refundaciju postojećeg kredita te kako nitko nije dobio kredit na način da HBOR preuzima rizik za otplatu polovice kredita. Odluka je donesena i zato što tvrtka Facta Vera nije obavijestila Povjerenstvo o kreditu HBOR-a.

Šegon je kažnjen obustavom 40.000 kuna neto s plaće jer je prekršio načelo jednakosti pred zakonom, a predmet se prosljeđuje DORH-u radi podnošenja optužnog prijedloga na Prekršajnom sudu.

Podsjetimo, afera vezana za pomoćnika ministra financija Branka Šegona nastala je kada je u javnost procurila informacija da je njegova tvrtka Facta Vera od HBOR-a dobila kredit od 31,2 milijuna kuna nakon što je stupio na dužnost.

Ivan Jakovčić, bivši istarski župan, kažnjen je obustavom 15.000 kuna s plaće jer nije u imovinsku karticu prijavio dvije nekretnine koje je 2012. godine kupio na javnom natječaju.

U drugom slučaju vezanom uz Jakovčića pokreće se postupak radi odlučivanja je li tadašnji istarski župan bio u sukobu interesa s obzirom na to da je s pozicije župana reklamirao, odnosno govorio o svom poslovnom projektu proizvodnje jednog pića. Iako je udjel u svojoj tvrtki tada prenio na povjerenika, po zakonu nije smio govoriti o svom poslovnom projektu.

Jakovčić je zadnji dan roka predao dokumentaciju vezanu uz imovinsku karticu, no povjerenstvo je nije prihvatilo jer je bila oštećena.

Povjerenstvo je odlučilo i da je Josip Jagušt, bivši predsjednik uprave Petrokemije, u sukobu interesa s obzirom na to da u imovinsku karticu nije unio stan koji posjeduje u Londonu. Povjerenstvo zbog toga predlaže sankciju od 15.000 kuna. Povjerenstvo je izračunalo da je Jagušt mjesečno morao štedjeti 250.000 kuna da bi mogao prije 15 godina kupiti stan od 1,8 milijuna funti.

>> Linić je šefu stranke za osvetu upropastio tulum

Komentara 26

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:19 07.03.2014.

Hm, kako bih ja volio platiti 40 000 kuna kazne, uskračivanjem sredstava iz osobnog dohotka, a 30 milijunčića, ukradenih povlaštenim kreditom se kiseli na naglo nabujalom računčiću u inozemstvu, čekajuči da ponosni vlasnik računčića konačno dođe i počne trošiti novacc i pijuckati kokteliće na plaži na Sejšelima ili na Bahamas, jer se jadnik liječi psihički od zajebane, zavidne fukare sitnozubog hrvatskog zuba, koja ne može shvatiti biznis. Gramzivost bez skrupula, tako se to zove u normalnim zemljama, a bogami, tamo se i sankcionira.

Avatar Carrera
Carrera
10:48 07.03.2014.

naravno da je u sukobu interesa, pa to i ptice na grani znaju! vrijeme je za linićevu smjenu!

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
08:39 07.03.2014.

... a i ovi su se iskazali sa slučajem josipović ... nije kriv jer je koristio uslugu koja je dostupna svakom građaninu RH ... sram vas bilo ... jel ti likovi uopće imaju bilo kakvog dodira sa običnim građanskim sudbinama ? ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije