Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošlo deset godina

Povjerenstvo odlučuje o puštanju Fikreta Abdića iz zatvora

fikret_PXL_kar_100921_581
PIXSELL
25.09.2011.
u 17:13

Da bi Abdić mogao biti pušten i prije kraja 15-godišnje kazne, njegova vojska istomišljenika još više vjeruje otkad je umanjena kaznu Mirku Norcu, osuđenom poput Babe zbog ratnog zločina

Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa sutra će u zatvoru u Puli razmatrati molbu kojom obitelj Fikreta Abdića Babe (72), tvorca Agrokomerca i Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za njega traži prijevremeni izlazak na slobodu. Da bi Abdić mogao biti pušten i prije kraja 15-godišnje kazne, njegova vojska istomišljenika još više vjeruje otkad je Povjerenstvo donijelo odluku da za više od četiri godine umanji kaznu Mirku Norcu, osuđenom poput Babe zbog ratnog zločina.

- Nudio je Abdiću Ivo Sanader već ranije uvjetni otpust. Bilo je to prije nekih izbora. Ali, nije Babo htio nikakvu milost hrvatske države i pravosuđa. Da ga puste traži sad kad na to ima sva pravo; odslužio je dvije trećine kazne, dobro se vladao, nije koristio nikakve pogodnosti... Pa u ovih deset godina, koliko je u zatvoru, samo je dva puta izišao – na pokop brata i sestre. Hoće li ga sada pustiti, dok ne vidim – ne vjerujem – kazao je za Večernjakov Obzor Rifat Dolić, predsjednik Demokratske narodne zajednice, stranke koju je prije 18 godina osnovao Fikret Abdić.

Izađe li na slobodu, Babu čeka uređena kuća Abdićevih na opatijskoj rivijeri, u Voloskom. U Veliku Kladušu, gdje mu se najviše vesele i nadaju, neće. Tu, uostalom, ni nema gdje stanovati jer na mjestu pet nekad lijepih katnica obitelji Abdić danas raste korov i odlaže se smeće.

Babo nikada nije od države htio tražiti obnovu. Protivnici Abdićeve slobode, a takvih je u Federaciji i više nego onih koji žele da se vrati, ističu da je on ratni zločinac, odgovoran za ubojstva civila u bihaćkom, bužimskom, cazinskom i velikokladuškom kraju. Ta je struja na nož dočekala i Babin "Prijedlog za preuzimanje i obnovu Agrokomerca", koji je s datumom ovogodišnjega rujna iz pulskog zatvora nedavno uputio na 870 adresa.

U dokumentu nastalom u ćeliji u kojoj sam živi Abdić od federalnih vlasti traži da njemu i dioničarima vrate Agrokomerc kojeg kane uskrsnuti da bude, kao nekad, gospodarski gigant koji je imao 13.600 zaposlenih i 7000 kooperanata, a u kojem danas radi tek dvjestotinjak osoba. "Odbiti ovaj prijedlog znači preuzeti i odgovornost za dalje propadanje i kompletno uništenje Agrokomerca. Daljnja propast AC dobrim je dijelom i urušavanje države BiH u cjelini.Sigurni smo da takvu odgovornost nitko normalan ne želi preuzeti i stoga opravdano očekujemo da će ovaj naš prijedlog biti prihvaćen plebiscitarno, jer je u interesu svih koji žive u BiH, Hrvatskoj i široj regiji." - napisao je Abdić na kraju Prijedloga.

- Što god se promijeni bit će bolje od sadašnjega stanja. Ovo je ubitačno, suicidalno. Kad nisu uspjeli Abdića uništiti hapšenjem, žele to učiniti uništavajući Agrokomerc, njegov spomenik - kaže Admil Mulalić, općinski načelnik Velike Kladuše i član Babine stranke. Ne krije Mulalić da mu Abdić iz zatvora savjetuje kako voditi općinu i da k njemu odlazi na konzultacije:

- Idemo k njemu i prije svakih izbora u Hrvatskoj. Zamalo svi mi u Krajini imamo i hrvatsko državljanstvo, dajemo podršku HDZ-u, poštujemo Franju Tuđmana. Sve smo učinili da Kosorica pobijedi Mesića na predsjedničkim izborima pa ga je ona ovdje i "razvalila". Prije zadnjih predsjedničkih izbora Babo nam je rekao da dobro razmislimo koga podržati. Kada je došlo do drugog kruga Josipovića i Bandića, ja sam oglasom na televiziji pozvao sve da glasaju za Bandića. Samo da ne pobjedi SDP, jer su nam s Račanovom vladom i počele sve nevolje – rekao je Mulalić za Obzor.

Jedna od potpisnica molbe za prijevremeni izlazak na slobodu Fikreta Abdića jest i njegova kći Elvira Abdić Jelenović, zastupnica DNZ-a u Domu naroda.

- Mi smo kao obitelj tražili da ga se pusti. Nadam se da hoće, jer stvarno to više ne bi imalo smisla. U molbi smo pisali i o njegovu zdravstvenom stanju, problemima koje ima s nogom, i to da nam nedostaje - priča Abdićeva kći, uvjerena da njezin otac zaista ima snage, ali i dovoljno educiranog kadra iz pepela podići Agrokomerc čija se u ratu pokradena i devastirana imovina nalazi i u Hrvatskoj.

Po podacima Agencije za privatizaciju BiH Agrokomerc u Hrvatskoj ima 16 objekata: dva stana u Karlovcu te osam poslovnih prostora i veliki distributivni centar površine 8.000 četvornih metara, poslovne prostore u Splitu, Rijeci, Šibeniku, Gvozdu, Katinovcu, pet kuća i jedan stan u Rijeci, kuću u Opatiji, Centar za rehabilitaciju Topusko i hotel Belvedere u Dubrovniku te stambeno-poslovni prostor na zagrebačkoj Trešnjevci i četiri poslovna prostora od kojih je jedan u poslovnom tornju Zagrepčanka. Još su u Hrvatskoj tri poslovna centra u Cetingradu - peradarske hale i poljoprivredno dobro Maljevac.

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar dovidovic
dovidovic
18:10 25.09.2011.

Koja je ovo farsa. Fikret Abdić u zatvoru zbog ratnog zločina, a sačuvao svoj kraj od rata. S druge strane, pravi ratni zločinac Alija Izetbegović mirno skončao (i završio u đehenemu). O Babi sve što znam, dobro je... pustite ga

CH
chemica
18:53 25.09.2011.

Pustite \"babu\" da se poveća broj Bosanaca koji će glasati za HDZ. Još se hvale da imaju naše državljanstvo i da su glasali za Kosoricu i Bandića. Dabogda im taj njihov babo kriminalac i ratni zločinac crko u zatvoru. Taj kome je Tuđman dobar nema što tražiti među normalnim ljudima.

FE
Felicijen
17:31 25.09.2011.

Pustite tog Babu, treba mjesta za prave zločince...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije