Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa

Povjerenstvo kaznilo Jandrokovića i Popijača

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.06.2015.
u 16:00

Jandroković: Nisam bio u sukobu interesa jer mi tvrtka nije radila s državom

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa novčano je kaznilo HDZ-ovog Gordana Jandrokovića sa 6 tisuća kuna zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa, te njegovog stranačkog kolegu Đuru Popijača sa 12 tisuća kuna.

Jandroković je, utvrdilo je Povjerenstvo nakon provedene istrage, zakon prekršio jer je upravljačka prava u privatnom poduzeću prenio na svog oca Zvonimira Jandrokovića. Prema zakonu upravljačka prava se ne smiju prenositi na rodbinski povezanu osobu, a u Povjerenstva naglašavaju da ni raniji Zakon o sprečavanju sukoba interesa nije dopuštao da dužnosnik prenese upravljačka prava na povezanu osobu.

Jandroković nije zadovoljan odlukom Povjerenstva i smatra da se u ovom slučaju radi o formalnom propustu.

- Ne može biti riječi o sukobu interesa jer to poduzeće u kojem sam suvlasnik ne radi niti je radilo s državnim tijelima. Dakle, ni hipotetski se nisam mogao naći u sukobu interesa već se radi o formalnom propustu koji postoji. Međutim, želim naglasiti da se to događalo od 2008. do 2013. i da sam u svojim imovinskim karticama uvijek jasno, transparentno pisao da su upravljačka prava prenesena na navedenu osobu i nikad nitko iz Povjerenstva nije ukazao da to nije u skladu sa zakonom – pojasnio je Gordan Jandroković te dodao kako je to "napravio u dobroj vjeri i sve transparentno objavio".

- Sve je prestalo 2013. godine kada sam stavio upravljačka prava na odvjetnike. Sada je 2015. i vrlo je zanimljivo da se sada pokreće i da je završen taj postupak, dakle Povjerenstvo očito nije isto tako radilo svoj dio posla. Međutim, oni danas ne preuzimaju tu odgovornost nego svu odgovornost stavljaju na mene – kritizira Jandroković te dodaje da će o daljnjim pravnim potezima odlučiti nakon što dobije službeno očitovanje Povjerenstva.

Povjerenstvo je kaznilo i njegovog stranačkog kolegu Đuru Popijača s 12 tisuća kuna zbog utvrđenog nesklada između prijavljene imovine i stvarnog imovinskog stanja. Nije prijavio točne kvadrature nekoliko parcela u svom ili supruginom vlasništvu, a isto tako nije prijavio ni vlasništvo supruge u dva trgovačka društva.

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokretati postupak protiv bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića, kao ni protiv glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića. Postupak ipak pokreću protiv glavnog državnog revizora Ivana Klešića budući da u svojoj imovinskoj kartici nije naveo svu imovinu koja je utvrđena redovitom provjerom.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak zbog eventualne povrede sukoba interesa protiv više od 20 aktualnih ministara, pomoćnika ministara i drugih državnih dužnosnika koji su za vrijeme obavljanja dužnosti u Vladi istovremeno bili i članovi Upravnog Vijeća agencije za ugljikovodike, Upravnog vijeća agencije za investicije i konkurentnost te Upravnog vijeća savjetodavne službe.

Postupak je pokrenut protiv ministara Branka Grčića, Gordana Marasa, Borisa Lalovca, Ivana Vrdoljaka, Anke Mrak-Taritaš, Orsata Miljenića, Berislava Šipuša i Darka Lorencina, te protiv njihovih pomoćnika i drugih državnih dužnosnika Roberta Pende, Joška Klisovića, Tomislava Radoša, Slavka Linića, Marka Krištofa, Hrvoja Dokoze, Hrvoja Marušića, Sabine Škrtić, Zlatka Grabara, Marije Štulac-Domac, Davorke Hajduković, Domagoja Križaja i Zorana Vasića.

>> Gradonačelnik kažnjen jer je piće kupovao od sina

>> Siniša Varga tužio Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Upravnom sudu

Foto: Alcatel

Komentara 46

OT
OttoW999
15:18 18.06.2015.

Krenilo se s partijskim podmetanjima optužbi.

AN
Andremar
16:26 18.06.2015.

Ti političari,valjda svaki ima firmu ili vlasničkih udjela u nečemu. Pa jbt dokle tako više..........

PO
portugisac
15:30 18.06.2015.

Mislim da je lakše donijeti zakon ili preuzeti od Nijemaca zakon o bračnom vlasništvu nego se stano baviti povjerenstvima i to samo kada nekome odgovara. Po njemačkome zakonu možeš prenijeti na članove obitelji i "ne smatra se tvojim vlasništvom". Recimo ako ideš u konkurs ili stečaj ide kompletna imovina ili ona koju nisi godinu dana prije prenio recimo na ženu. Znači od prenosa mora proči naj manje godinu dana. Pratim te gluposti kod nas, kao prenio je na ženu i zakonodavac ne reagira. Kod nas je bračna imovina dijeljiva i kada preneseš na ženu opet je pola tvoje pa se može u svako doba "sjesti" na tu polovicu. Razmislite o promjeni zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije