Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povjerenje u Crkvu palo 22%, a u novine poraslo 23%

Ministar zdravstva Darko Milinović navodio je niz primjera za pozitivne trendove u njegovu resoru, a posebno ga je ohrabrio podatak da je u tri godine percepcija korumpiranosti u bolnicama pala sa 50 na 22 posto
16. ožujka 2011. u 17:05 336 komentara 12 prikaza
'25.12.2010., Zagreb - Zagrebacki nadbiskup Josip Bozanic predvodio je euharistijsko slavlje u Zagrebackoj katedrali povodom Bozica Photo: Martina Popovcic/PIXSELL'
Foto: 'Martina Popovcic/PIXSELL'

Danas je dva puta veća percepcija korupcije nego što je to bila prije pet ili šest godina. Prije se mislilo da je većina državnih službenika uključena u korupciju, a danas se misli da su gotovo svi ogrezli u njoj.

To je tek jedan od pokazatelja u istraživanju o percepciji korupcije koju je u srijedu na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije iznio profesor Duško Sekulić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Prezentirao je i rezultate istraživanja povjerenja građana prema institucijama te usporedbu između 2004. i 2010. godine. Tako je 2004. godine najviše povjerenja među institucijama uživala Crkva, slijedila je vojska, potom policija, onda sindikati pa Ujedinjeni narodi, televizija, Vlada, Europska unija, Sabor, na desetom mjestu bile su novine, na jedanaestom pravosuđe, a političke stranke na posljednjem.

Prema istraživanju iz prošle godine taj se redoslijed promijenio. Vojska je došla na prvo mjesto, policija na drugo, a Crkva je pala na treće mjesto i time postala najveći gubitnik. Povjerenje u Crkvu palo je čak 22 posto. Najveći dobitnici su novine, u koje je povjerenje poraslo 23 posto, a na ljestvici su se popele na sedmo mjesto. Povjerenje u televiziju također je poraslo i to za 13,6 posto, a u pozitivan trend uključilo se i pravosuđe s porastom povjerenja za 13,2 posto.

– Godine 2004. nije bilo korelacije između percepcije korupcije i povjerenja u EU. Da su tada bili izbori i odmah referendum za EU, to uopće ne bi imalo međusobnog utjecaja – kaže prof. dr. Sekulić i dodaje da je danas to drugačije.

Po njegovim istraživanjima percepcija korupcije smanjuje povjerenje u institucije naše zemlje, a time i u institucije EU.

– I ovo je pokazatelj da bi izbori utjecali na referendum za EU i da ih treba odvojiti – zaključio je profesor.

Iz njegova je istraživanja zanimljiv i podatak da glasači SDP-a gube povjerenje u Sabor, a glasači HDZ-a ne. Nadalje, glasači SDP-a 2004. imali su veće povjerenje u EU nego birači HDZ-a, ali ta je razina povjerenja ista kao i danas, dok su birači HDZ-a u međuvremenu prestigli SDP-ove u izražavanju povjerenja u EU.

Istraživanje koje se odnosilo na predsjedničke kandidate pokazalo je da su glasači za Ivu Josipovića i oni koji nisu izašli na izbore percipirali korupciju kao veći problem nego što su je doživljavali birači Milana Bandića.

Nikola Kristić iz Transparency Internationala kaže da je u čitavom svijetu u posljednje tri godine porasla percepcija korupcije te da se svugdje u svijetu najkorumpiranijima smatraju političke stranke.

Tijekom rasprave profesor Željko Horvatić polemizirao je s rezultatima istraživanja te osporavao način na koji su interpretirani.

Na sjednici je bio i ministar zdravstva Darko Milinović koji je navodio niz primjera za pozitivne trendove u njegovu resoru, a posebno ga je ohrabrio podatak da je u tri godine percepcija korumpiranosti u bolnicama pala sa 50 na 22 posto. Zabrinjavajući trend koji su pokazala istraživanja je porast, i to bitan, percepcije korupcije u tijelima lokalne samouprave.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • obadius:

    Nisu samo 4 dnevne novine mediji.

  • pp:

    dr-ivek - koji si ti blesavi padobranac...prvo se upoznaj s tim o čemu govoriš, a onda pljuj, a ne neke loše prijevode iz Zeitgeista bacat...taj dijelić je simpatičan ali o svemu možeš napraviti takav prikaz...i dok je smješno je ok...kad ... prikaži još! to počneš upotrebljavati kao argument onda poszaje blesavo...

  • kukuriku:

    dr-ivek.., tesko je to tebi-Ovci skapiti...