Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jandroković postao predsjednik Sabora

Povjerenje novim ministrima tek nakon izbora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.05.2017.
u 22:49

Glasnović je kazao kako njegov potpis za Jandrokovića nije i potpis za HDZ-ovu Vladu, a istu je poruku poslao i Škibola

 HDZ-ovac Gordan Jandroković izabran je jučer sa 76 glasova za i 13 protiv za novog predsjednika Hrvatskog sabora, dok dio oporbe (SDP, HSS i Most) nije želio sudjelovati u glasovanju.

Time je premijer Andrej Plenković praktički dobio mir do poslije lokalnih izbora kada može, ako postigne potrebne dogovore s nekima od parlamentarnih stranaka ili nezavisnih zastupnika, Saboru predlaganjem novih ministara dokazati da njegova Vlada nije ugrožena te da Hrvatska neće ići na nove prijevremene izbore. Tradicionalno, i jučerašnji je dan prošao u prebrojavanju postoji li nakon prekida suradnje između HDZ-a i Mosta većina, a započeo je raspravama tko smije voditi sjednice nakon što je dosadašnji predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov u četvrtak podnio ostavku na svoju dužnost.

Iako je dan počeo pokušajem dogovora parlamentarnih stranaka, odnosno članova Odbora za Ustav, o tome koji od potpredsjednika Sabora smije voditi sjednice do izbora novog predsjednika te s kojim ovlastima, HDZ je u jednom trenutku ipak pokazao da je skupio 76 potpisa koji će dokazati da imaju većinu.

Osim HDZ-ovaca i njihovih već dosad poznatih partnera, imenovanje Jandrokovića podržali su i nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Željko Lacković, Marin Škibola, Tomislav Saucha te Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku.

Oporba je odmah tražila odgovor čine li ti isti zastupnici i novu Vladinu većinu, odnosno podržavaju li Vladu, a neki su odmah poručili kako to nije tako.

Mir do kraja lokalnih izbora

Međutim, i uz ta opravdanja HDZ je jučer dobio svog predsjednika Sabora i mir do nakon lokalnih izbora, kada će opuštenije još jednom moći pristupiti prikupljanju šire potpore za stabilan rad Vlade.

Predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić jučer je rekao kako očekuje da će premijer to uspjeti za mjesec dana, kada se zastupnici ponovno vrate u saborske klupe nakon što je jučer zaključena sjednica.

– Već traju konzultacije premijera Plenkovića s potencijalnim kandidatima za ministre. Rok od mjesec dana nije predugačak – najavio je Branko Bačić.

I Gordan Jandroković jučer je u svom govoru, nakon što je potvrđen za predsjednika Sabora, naglasio kako očekuje da premijer nove ministre predloži odmah na sljedećoj sjednici.

Jandrokovićevu imenovanju prethodila je burna rasprava puna međusobnih optužbi i prozivanja za trgovinu mandatima. Neki pritom nisu birali riječi.

Prozivanje s govornice

– Dobili smo popis 76 imena. 72 imena koja su i prije bila dio većine plus četiri imena koja nisu bila dio većine. Gospodine Mišiću, jeste li dio većine koja podržava Vladu ili samo tehnički? Gospodine Škibola, jeste li dio većine koja podržava Vladu ili samo tehnički?

Gospodine Saucha, jeste li dio većine koja podržava Vladu ili samo tehnički? Gospodine Glasnoviću, jeste li dio većine koja podržava Vladu ili samo tehnički? Možete mi odgovoriti.

Je li vas možda sram? – vikao je SDP-ov Arsen Bauk sa saborske govornice, dok su prozivani zastupnici uglavnom negodovali što ih se proziva. Tako je, primjerice, Glasnović kazao kako njegov potpis za Jandrokovića nije i potpis za HDZ-ovu Vladu, a istu je poruku poslao i Škibola.

– Oni koji su vas vodili u Remetinec sad vam pružaju ruku. Ispali ste korisna budala – prozivao je i Ivan Pernar iz Živog zida Tomislava Sauchu.

Nakon burne rasprave, koju je trebalo i prekidati da ne bi došlo do incidenata, jer je u jednom trenutku SDP-ovac Gordan Maras tražio zaštitu od Željka Glasnovića tvrdeći da mu prijete, Jandroković je dan, ali i saborske rasprave za ovaj mjesec zaključio pomirljivim tonom.

– Nakon današnje rasprave nije lako, ali želim zahvaliti na povjerenju svima, onima koji su bili za, protiv i onima koji su napustili sabornicu.

Ovo mi je velika čast i odgovornost, posebno u trenucima koji traže ozbiljnost. Stvoreni su uvjeti za kontinuitet rada. Sada je ključna politička stabilnost i snaženje institucija pa pozivam sve da se na tome okupimo – zaključio je novi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.     

Komentara 7

BK
branko-kockica
23:07 06.05.2017.

Goran Beus je bio u pravu, ovo je definitivno najgori saziv sabora do sada. Sabor u kojem glavnu riječ vode Petrov, Grmoja, Bulj, Pernar, Maras, Bauk i slični ravan je jakuševačkom sajmu nedjeljom, a ne instituciji koja upravlja državom. Nekad su plitki, površni, bezobrazni i nekulturni pojedinci bili iznimka koja je služila za uveseljavanje i razbijanje monotonije, danas to postaje mainstream. Sabor u kojem jedan Maras i jedan Pernar vode glavnu riječ i diktiraju raspravu nije sabor, to je seoska krčma. Na žalost, i novinari koji komentiraju aktivnosti u Saboru pokazuju istu razinu površnosti i nerazumijevanja situacije. Dakle, u parlamentarnoj demokraciji ne postoji stalna i institucionalna većina. Većina se mora dokazati i osigurati svaki dan, kod svakog zakona, kod svake odluke posebno.

DU
Deleted user
01:08 07.05.2017.

Što da čovjek kaže kada gleda ove naše "državotvorce" osim da mu je najbolja opcija spakirati kofere i pravac put civiliziranog svijeta, što dalje od drage mu i nadasve nesretne domovine.

DU
Deleted user
23:31 06.05.2017.

šteta kaj glasnović nije bob rocka nokautiral , ja bi mu odmah platil gajbu piva , al bu ga , nek samo laje taj glavonja , kad dopizdi glasnoviću ovaj ga bu sredil , i nek ,,, i onog cirkusantaa pernara , tog dripca koji nas kleveče po srpskim televizijama i tom seronji treba začepiti tu pogansku gubicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije