Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Povišeni krvni tlak najčešći razlog moždanog udara u dijelu Slavonije

tlak2
Tomislav Miletić/PIXSELL
27.05.2013.
u 15:50

90 posto odgovorilo je da su svakodnevno konzumirali najviše do dva decilitra vina ili dvije boce piva te da ih 63 posto nije aktivno pušilo

Najviše pacijenata s područja Osječko-baranjske županije moždani udar dobilo je zbog povišenog krvnog tlaka. Njih čak 69 posto liječilo je krvi tlak uz tablete kao simptom koji se pojavio prije same bolesti.

Pokazalo je to istraživanje koje je proveo Dom za starije i nemoćne osobe iz Osijek u suradnji s Gerontološkim centrom iz Subotice u Srbiji stvarajući Regionalni centar za sprječavanje uzroka i ublažavanje posljedica izazvanih moždanim udarom i multiplomsklerozom. Suradnja je ostvarena u okviru projekta prekogranične suradnje IPA program Hrvatska-Srbija 2007-2013., a vrijedan je ukupno 91.586,83 eura.

Istraživanje je provedeno s ciljem boljeg razumijevanja pacijenata, njihovoj dobi, spolnoj strukturi, kvaliteti života i učestalostima pojave bolesti među populacijom na području Osječko-baranjske županije.

- Čak 53 posto oboljelih ispitanika navelo je kako je u njihovoj obitelji bilo moždanih udara, a 43 posto da moždani i srčani udar te trombozna nisu bili prisutni među članovima obitelji - objasnio je Dragomir Lončarević, ravnatelj osječkog Doma za starije i nemoćne osobe i projekt menadžer te dodao kako je njih 90 posto odgovorilo da su svakodnevno konzumirali najviše do dva decilitra vina ili dvije boce piva te da ih 63 posto nije aktivno pušilo.

Među neredovitim konzumentima alkohola i nepušačima većina je žena. Dok se nikakvom tjelesnom aktivnošću nije bavilo 36 posto ispitanika, 55 posto je prakticiralo fizičke aktivnosti jedan puta na tjedan. Višak kilograma imalo je 23 posto ispitanih, među kojima je više žena, prije nego što su dobili moždani udar.

- Multiplaskleroza dijagnosticirana je kod najviše ispitanika, čak 73 posto, starih između 20. i 40. godina života. Prvi simptomi se pojavili za 41 posto oboljelih već u razdoblju od 20. do 30. godine. Najviše ih je kao posljedicu bolesti navelo nemogućnost održavanja ravnoteže te bol i umor. Čak 90 posto ispitanika odgovorilo je da u njihovoj obitelji nije bilo oboljelih članova od multipleskleroze.

- Da bi se smanjio rizik od nastanka moždanog udara potrebno je prekinuti s nezdravom prehranom, odnosno hranom zasićenom s masnim kiselinama i koncentriranim šećerima, jako zasoljenom i hranom bogatom kolesterolima. Trebalo bi prijeći na prehranu gdje se koristi maslinovo ulje, puno voća i povrća, ali i plava riba - sugerira Lončarević napominjući kako je najzdraviji način prehrane takozvana mediteranska dijeta.

>>Odlazak samo jedan sat ranije na počinak snizit će vam krvni tlak

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije