Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trenutak za pamćenje

Povijesno rukovanje britanske kraljice i bivšeg vođe IRA-e

kartice
Foto: Anamari Salopek
1/2
27.06.2012.
u 15:08

Nekadašnji rivali time su na simbolični način demonstrirali pomirenje, a tome je svakako doprinio i prošlogodišnji posjet kraljice koja je tada u Dublinu odala počast žrtvama sukoba i njihovim obiteljima

Uoči dijamantnog jubileja britanska Kraljica Elizabeta II. posjetila je Irsku gdje joj je u znak dobrodošlice prvi put ruku pružio bivši čelnik IRA-e i trenutačni zamjenik prvog ministra Martin McGuinness.

Povijesno rukovanje dogodilo se na privatnom sastanku koji je upriličila dobrotvorna udruga Co-Operation Ireland, a kako BBC izvještava, njemu su prisustvovali irski predsjednik Michael D. Higgins i prvi ministar Sjeverne Irske Peter Robinson.

Nekadašnji rivali time su na simbolični način demonstrirali pomirenje, a tome je svakako doprinio i prošlogodišnji posjet kraljice koja je tada u Dublinu odala počast žrtvama sukoba i njihovim obiteljima.

Tijekom drugog rukovanja McGuinnes je na irskom jeziku kraljici uputio riječi: "Doviđenja i neka vas Bog blagoslovi". Glasnogovornik Sinn Feina izjavio je kako je McGuinnes izrazio potrebu da se prizna patnja i bol svih žrtava dugogodišnjeg konflikta između Iraca i Britanaca.

Kraljica će poslije posjetiti i Stormont u kojem je organizirana proslava u znak 60 godina njezine vladavine, a procjenjuje se da će joj prisustvovati oko 20.000 ljudi.

 

Komentara 2

ZO
zook
18:37 27.06.2012.

pazite da neuvradite kraljicu našu, ako ko nije ratumio našu javnu televiziju koja je tjedan dana slavila i veličala neznam ni ja što , ali nešto vezano za kraljicu, eto i mi smo sad robovi i službeno tih degeneriranih psihopata, jedino zoki to nije imao hrabrosti priznati narodu, vjerovatno su mu zabranili govoriti istinu i samo istinu. NAROD JE NEPOBJEDIV

IR
irani
06:58 28.06.2012.

Veliki povijesni dogadjaj, jos veca pouka zatucanima koji se stalno pozivaju na stvarne ili izmisljene price stare stotinama i tisucama godina kao "opravdanje" za danasnje zlocine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije