Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GSV

Potvrđeno besplatno školovanje za redovne studente

gsv
Marko Lukunić/PIXSELL
11.05.2011.
u 19:15

GSV je podržao tri nacrta prijedloga zakona Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa

Gospodarsko socijalno vijeće podržalo je na sastanku u Banskim dvorima reformu znanosti i visokog obrazovanja te time i nacrt prijedloga zakona o sveučilištu, nacrt prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti i nacrt prijedloga zakona o visokom obrazovanju. No, traže da se reforme hitno provedu zbog donošenja tih triju zakona.

Ono za što se GSV posebno zalaže jest besplatno školovanje za sve redovne studente, autonomiju sveučilišta, visoko obrazovanje kao javno dobro te čvrsto povezivanje obrazovanja s tržištem rada. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs potvrdio je da se kasni s reformama koje su u EU završene još prije 20 godina, no i poručio da problema sa zatvaranjem poglavlja nema.

– Tko god plaši javnost da bi ovi zakoni mogli biti problem za zatvaranje pregovora s EU ne govori istinu. Oni su apsolutno na tragu europskih zakona i uvjeren sam da mogu biti na dobrobit svih građana Hrvatske – poručio je Fuchs. Potvrdio je osiguranje besplatnog školovanje svim redovnim studentima koji izvršavaju svoje obveze te stavljanje visokog obrazovanja na poziciju javnog dobra.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
19:40 11.05.2011.

nisam vidio prijedlog, ali mi nešto zvoni u ušima... nisu li pričali da će se država odrediti prema potrebnom broju studenata za funkcioniranje nje same? znači, tolko doktora (liječnika), ekonomista, inženjera, pravnika, učitelja, za potrebe javnih poslova, nešto malo potpora slabijim financijski a super učenika. ostali da će studirati o svom trošku. nije li tako bilo planirano? ne treba nama 5.000 ekonomista godišnje. ionak su oni svojim teorijama i \'teorijama\' ubili naše gospodarstvo. dva ekonomista, tri puta izlaska iz krize! počnimo misliti i o osnovnoškolcima, kojima se 20 godina podilazi i priča da se oni moraju igrati, umjesto učiti. zato i uništavaju nastavu. oni znaju prava.. a obaveze?! zašto se problematičnog i nepopravljivog učenika ne bi moglo izbaciti iz škole? pa nek traži roditelj gdje će i koja škola htjeti njegovog delikventa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije