Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podmićivanje

Potvrđena optužnica protiv Željka Sabe!

Željko Sabo
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.12.2013.
u 14:44

Prije potvrđivanja optužnice Optužno je vijeće kao nezakonite dokaze izdvojilo snimku razgovora između okrivljenika Željka Sabe i Marije Budimir

Prema službenom priopćenju suda u Osijeku koje potpisuje glasnogovornik suda Miroslav Rožac, Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo je optužnicu DORH-a i USKOK-a protiv vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe.

Optužnica protiv vukovarskog gradonačelnika potvrđena je zbog dva kaznena djela podmićivanja zastupnika iz čl. 339. st. 2. Kaznenog zakona. – Prije potvrđivanja optužnice Optužno je vijeće izdvojilo kao nezakonite dokaze snimku razgovora između okrivljenika Željka Sabe i Marije Budimir te dokaze koji su proizašli iz te snimke. Protiv ovog rješenja o izdvajanju nezakonitih dokaza stranke su upućene da mogu podnijeti žalbu te da o njoj odlučuje Vrhovni sud RH u Zagrebu. Protiv rješenja o potvrđivanju optužnice stranke su upućene da nemaju pravo žalbe, piše u priopćenju suda.

Sabo i Budimir nemaju komentara

Nakon što su ga novinari zamolili da prokomentira ovu odluku i slučaj, zbog kojeg mu je ukinut i saborski imunitet, Sabo je prvo rekao da nema komentara, a zatim je kazao:''Svatko ima svoj Božić pa tako i ja svoju božićnu čestitku.'' Marija Budimir odbila je dati komentar. Podsjećamo da je slučaj pokušaja podmićivanja dvoje vukovarskih vijećnika, za što se tereti Sabo, zabilježen ovoga ljeta odmah nakon provedenih lokalnih izbora. Tada je SDP-u u Gradskom vijeću nedostajala jedna ruka da bi imao većinu.

Večernji list ubrzo je ekskluzivno objavio transkript razgovora Sabe i Budimir, koji je ona tajno snimala. U njemu je Sabo vijećnici HDZ-a, predlažući joj da prijeđe u SDP, ponudio 50.000 kuna,  članstvo u NO Borova, odobravanja projekata škole čija je ravnateljica, putovanja i sl. Sabo je u redove SDP-a pokušao dovesti i drugog vijećnika HDZ-a Radivoja Đurića. Njih dvojica nisu se susreli, ali su zato, kako su mediji pisali, razgovarali Sabo i Đurićeva supruga koja je zaposlena u vukovarskoj bolnici.

U tim je razgovorima Đurićevoj supruzi i djeci ponuđeno promaknuće na poslu, pa se čak spominjalo i direktorsko mjesto u Hrvatskom radio Vukovaru. Ubrzo je afera izašla u javnost poslije čega je Sabi ukinut i saborski imunitet. Nije uspio ni osigurati većinu u Gradskom vijeću koje sada kontrolira koalicija HDZ – HSPAS zajedno s bivšim predsjednikom vukovarskog SDP-a Željkom Pinjuhom koji je sada predsjednik vijeća.

>>Poslušajte cijelu snimku razgovora u kojem Sabo nudi 50.000 kn mita!

>>M. Budimir: Imam bolesno dijete pa je mislio da me može kupiti!

Komentara 26

Avatar Pero2013
Pero2013
14:48 18.12.2013.

Kako je ovo odvratan čovjek! Gradonačelnik Vukovara koji priča o moralu a bavi se nečasnim poslovima! Sabo želim ti dugu zatvorsku kaznu i da te posle zatvorske kazne vukovarci proglase persona non grata!

Avatar Django
Django
15:30 18.12.2013.

Hm, kad se snima Sanadera onda je to zakoniti dokaz, kad se snima Sabu, onda je to nezakoniti dokaz i mora se izuzeti.

AB
abendblatt
14:55 18.12.2013.

Sabo ce morat u prdekanu, davanje mita i poticanje na korupciju je kazneno djelo, Sabo sam si kriv, opet ces imat jedan najtezi dan u zivotu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije