Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže povrat novca

Potrošači u Njemačkoj tuže dva dobavljača toplinske energije zbog cijena: Tvrde da su prekršili zakon

Foto: shutterstock
1/2
20.11.2023.
u 18:02

Mnogi korisnici dva pružatelja usluga centralnog grijanja trenutno plaćaju višestruko više cijene nego 2020. godine, stoji u tužbama

Udruge potrošača u Njemačkoj objavile su u ponedjeljak da su podnijele tužbe protiv dobavljača toplinske energije EON-a i Hansewerk Natura, tvrdeći da su povećanjem cijena prekršili zakon. Federacija njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv) traži od kompanija povrat novca kroz kolektivne tužbe koje su podnijeli zbog velikih poskupljenja. 

Mnogi korisnici dva pružatelja usluga centralnog grijanja trenutno plaćaju višestruko više cijene nego 2020. godine, stoji u tužbama. Smatraju i da klauzule o promjeni cijena ne ispunjavaju zakonske uvjete. U tužbi se tako navodi da je EON uslugu grijanja u gradu Erkrath-Hochdahl podigao sa 6,18 centi po kilovat satu u 2020. na 23,24 centa po kilovat satu u 2022. godini. Glasnogovornici dvije kompanije otklanjaju optužbe.

VEZANI ČLANCI:

"Naše lokalne cijene centralnog grijanja slijede zakonske odredbe i prilagođavaju se troškovima i stanju na tržištu", rekao je glasnogovornik EON-a, naglasivši da su povijesno visoke cijene energije u protekle dvije godine bile izvan njihove kontrole.  Glasnogovornik Hansewerk Natura obrazložio je poskupljenje usluge rekordno visokim cijenama plina nakon ruske invazije na Ukrajinu. 

Cijene prirodnog plina s rokom isporuke u 2024. niže su, što će se "od 2024. očitovati u znatno nižim radnim cijenama za kupce grijanja", dodao je. Podignute cijene centralnog grijanja privukle su i pozornost regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja koji je prošli tjedan pokrenuo postupak protiv šest kompanija zbog sumnje da su prekomjerno podigle cijene, ne navodeći njihova imena, napominje agencija dpa.

VIDEO Drama u albanskom parlamentu: Oporba aktivirala dimne bombe, izbio je i požar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije