Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE AUSTRIJSKIH MEDIJA

Potres se osjetio i u Austriji, nakon uzdrmanog Zagreba, zahtjevi za zatvaranje nuklearke Krškog, sve glasniji

Potres u Zagrebu
Foto: Čitatelji
1/31
22.03.2020.
u 13:42

Napominju kako su sada Zagreb i Hrvatska pred dva velika izazova: borbi protiv širenja koronavirusa i sanaciji šteta od potresa

„Potresi u Zagrebu: velike štete, ima i ozlijeđenih“, „I u Austriji se jasno osjetio: Zemljotres uzdrmao Zagreb - oziljeđeni i teške štete“, „Hrvatska: Velike štete i deseci ozlijeđenih“, „Nakon potresa u Hrvatskoj: Zahtjevi za zatvaranjem Krškog, sve glasniji“, „Strah od nesreće u Krškom“: Potres u Zagrebu – Zahtjevi za zatvaranjem nuklearne elektrane u Sloveniji“, samo su neki od nadnaslova i naslova u internetskim izvješćima austrijskih medija, Die Presse, Kleine Zeitung, Kurier, Krone Zeitung, Österreich.., te austrijskog radija i televizije ORF, koji potvrđuju razornu moć snažnih potresa, prvog jakosti 5,3 i drugog jakosti 5,0 koji su u nedjelju ujutro pogodili Zagreb.

Zajedničko gotovo svim austrijskim medijima je da ističu kako su potres osjetili i stanovnici austrijskih pokrajina Štajerske i jugoistočnog dijela Koruške, uglavnom oni na višim katovima stambenih zgrada. Kako je javila Služba nadležna za zemljotrese Središnjeg austrijskog zavoda za meterologiju i geodinamiku (ZAMG) u Beču, potres u Zagrebu osjetio se je „jasno i na širokom prostoru“ i Austrije, pa tako i u Villachu, Salzburgu, Linzu i Beču.

Potkrepljujući jačinu potresa slikama iz Zagreba austrijski mediji izvještavaju ne samo o počinjenoj materijalnoj šteti velikih razmjera, na zgradama, pročeljima i krovovima kuća, posebno onih starije građe, automobilima te zagrebačkoj katedrali nego i o desecima ozlijeđenih osoba u Zagrebu, uz opasku kako se liječnici „bore za život“ jedne teško ozlijeđene 15-godišnjakinje.

Napominju kako su sada Zagreb i Hrvatska pred dva velika izazova: borbi protiv širenja koronavirusa i sanaciji šteta od potresa. Ono što posebno zabrinjava Austrijance, vezano uz snažan potres u Zagrebu je, kako se naglašava, blizina nuklearne elektrane Krško. Stoga su već u nedjelju prijepodne zahtjevi za zatvaranje nuklearke u Sloveniji, „postali sve glasniji“. Prvi se je oglasio zemaljski poglavar austrijske pokrajine Koruške, socijaldemokrat Peter Kaiser koji je rekao da je Krško za Austriju „sigurnosni rizik“. Isto je poručio i glasnogovornik štajerskog ogranka Slobodarske stranke (FPÖ) Walter Rauch tražeći njeno zatvaranje.

VIDEO Razorenost u užem centru Zagreba

Ključne riječi

Komentara 17

ST
stefj
14:37 22.03.2020.

Eh opet zeleni. Opet rade štetu...Krško je projektiran za puno jače potrese od ovog koji je bio danas, a ovaj je bio blizu maksimalnih koji mogu zadesiti ovo područje...

KM
Kmicanakreku
14:49 22.03.2020.

Znaci zeleni se protive jedinom pouzdanom obliku energije koji ne isputa emisije CO2? Kaj bi onda trebali zivjeti bez struje i energije?

MU
Mufljuz
14:47 22.03.2020.

Neka su Austrijanci prije TRI DANA zatvorili skijališta. Kao da se ništa nigdje ne događa. Naprimjer u ITALIJI!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije